Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

2
0
5
5
8
0
4

Hírek

2014.02.08 14:31
Alap tudnivaló festékszóró pisztolyokról

Tisztelt Olvasóim !

Nap mint nap hallom, tapasztalom a festékszóró pisztolyokról való tájékozatlanságot vásárlóink részéről, ezért úgy gondoltam igyekszem segíteni a dolgon, némi felhomályosítással.

A festékszóró pisztolyok mint nevük is mutatják festékek szórással való kijuttatására valók. Lehetnek elektromosak, sűrített levegőve működtetettek, direkt szivattyúsak is. Legelterejdtebb a levegős és elektromos kivitel, a direkt szivattyús kivitel inkább ipari használatra tervezett konstrukció, festő robotok által is jól kezelhető akár sztatikus rendszerrel kombinálva. Alapvető szórópisztolynak tekinthetjük végső soron az egyszerű parfüm szóró pumpát, vagy az autók karburátorját is, bár működésük sokat finomodott a feltalálásuk óta.


Elektromos pisztolyok :
1. elektromos levegő sűrítővel ( egy kis beépített vagy külön álló vállra akasztható mini kompresszorral ) szerelt. Itt egy kis belső kompresszor állítja elő a kellő levegő mennyiséget, ez kis nyomású, így ezen pisztolyok között leginkább a HVLP ( erről kicsit később ) kivitelek vannak. Működése a normál levegős pisztolyokéhoz hasonló.
2. elektromágneses pumpás kialakítás. Itt egy elektromágnes által mozgatott kis dugattyú pumpálja a festéket a fúvókán át. Nagyon elterjed megoldás, hátránya, hogy csag hígabb festékek juttathatók ki vele, illetve nagy a hangjuk.


Levegős pisztolyok :


1. normál nyomású pisztolyok. Ezek közé sorolhatók az egyszerűbb vagy régebbi kivitelű eszközök, és a vegyszer szóró pisztolyok is. Nyomásuk 5-7 bar azaz a normál légszerszámokhoz való levegő nyomás, kis mennyiségű levegő felhasználás mellett.
2. HVLP ( Angol betűszó : Nagy Mennyiség Alacsony Nyomáson ) rendszerű pisztolyok. Jelenleg a legelterjedtebb kivitel magas minőségű festékszóráshoz. Lényege, hogy alacsony nyomáson ( maximum 0,7-1 bar ) dolgozik, ezért a kiáramló levegő nem fújja el a festékködöt annyira mint a nromál nyomású rendszer, ezért festéktakarékosabb, és szebb fújási képet adó szerszámok, kevesebb elszívás igénnyel. A kis nyomás mellett nagyobb mennyiségű levegő igényük van, de a befektetett plusz energia a festék takarékosságnál sokszorosan megtérülhet.


Nézzünk példákat.


Elektromos / elektromágneses piszoly, mint az Extol Craft MB412111 cikkszámú darab, könnyen kezelhető, 230 V-os hálózat szinte mindenütt elérhető, elektromos fogyasztása mindössze 81 Watt. A szerszámhoz mellékelt mérő edénnyel kell beállítani a festék sűrűségét, erre igényes. Ha túl híg akkor a festék lefolyok a felületről, ha túl sűrű akkor a dugattyú besülhet benne ( a keletkező hőtől a festék oldószere, legyen az víz vagy hígító elpárolog, és a besűrűsödött festék megfogja , megszorítja a dugattyút ). Ez a kivitel nagyon jól használható vékony lazúrok, beeresztő alapozók, fa impregnáló szerek, hígabb zománz festékek, lakkok kijuttatására. Tartozékként kapunk hozzá egy elgörbíthető szórófejet, mivel a szerszám csak föggőleges helyzetben működik de így lehetőségünk van alulról vízszintes felületek felfelé történő fújására is. Tisztító szerelék, tartalék fúvóka szintén jár hozzá.


Elektromos HVLP pisztoly. Jelenleg kínálatunkban nem kapható, talán kicsit kényszer szülte megoldás, hogy rendelkezésre álló sűrített levegő nélkül is meglehetősen kis hanggal lehessen dolgozni, hasonló minőség megtartása mellett ( azért ez csak erősen idézőjeles, hisz egy normál kivitelű levegős HVLP pisztolyt koránt sem tud helyettesíteni vagy megközelíteni ), leginkább az ecset kiváltására jó. Ilyen kivitelt találunk pl a Wagner, B és D, Bosch márkáknál is. Használható, minden az előző részben sorolt munkákhoz, illetve házi barkács munkákhoz is. Megfelelő szűrés mellett jobban „elviszi” a diszperziós festékeket is a nagyobb fúvóka méretek miatt.


Sűrített levegős „hagyományos” festékszóró pisztoly. Mostanában mint „utcai felhasználó” inkább az egyszerűbb, olcsóbb készletekben találkozhatunk vele, a minőségi fényezésből néhány kivételtől eltekintve szinte teljesen kiszorult, de barkács munkákhoz jól használható. Hátránya, hogy nagy mennyiségű sűrített levegőt használ. Ilyen pisztolyunk pl az Extol Craft MB99314 cikkszámú szerszám, ami az MB99301 készletünkben is megtalálható, ez egyébként egy nagyon jó induló készlet kompresszorok mellé. Nagy felületek nem túl igényes festésére alkalmas. Mivel nagy mennyiségű levegőt fúj ki, a festék jó része is a levegőbe távozik ( a szórandó felület előtt a kifújt levegő feltorlódik és oldal irányba áramlik szét, magával hordozva a festék szemcséket ), ezért megfelelő kapacitású elszívásra, illetve komoly takarásra, maszkolásra van szükség munka közben. Ipari minőségű változatai használatosak a mai napig speciális feladatokra, pl poliészter vagy egyéb speciális anyagú alapozók, lakkok felhordása, nagy viszkozitású anyagok kijuttatása.


HVLP pisztolyok, manapság a leginkább elterjedtebb darabok. Nagyon jól kezelhető, magas festési, fényezési minőséget adó szerszámok, természetesen megfelelő tudás, gyakorlás, és jó minőségű alapanyagok mellett. Használható hígabb és sűrűbb anyagok kijuttatására ( víz bázisú vagy hígító alapú is ), a megfelelő fúvóka méret megválasztásával. Sok típushoz vásárolható 0,8-1,4-1,7-2 mm-es fúvóka ( dűzni ) készlet is. A 0,8 mm-es fúvóka inkább a mini kiviteleknél fordul elő ( 1 dl-es tartály kimondottan kis, könnyű méret kisebb javítási munkákhoz ), a nagyobb méretek pedig az általános 6 dl-es felső, illetve az akár 1 l-ig terjedő méretű alsó tartályos festékszórók jellemzője. Kínálatunkban a normál méretű 0,6 l-es felső tartályos Extol Prémium pisztoly az MB8865052 cikkszámon, alsó tartályos 1 l-es térfogatú változatát MB8865055 cikkszámon, míg az 1 dl-es felső tartályos mini kivitelt MB8565050 cikkszámon találják. A normál mérethez már elérhető tartalék műanyag felső festék tartály, és fúvóka készlet is. Várhatóan más méretű fúkóka szettek is érkeznek hamarosan.

Felső tartályos gravitációs HVLP pisztoly felépítése, és a festék és levegő áramlása. Kék szín jelöli a levegő útját, míg piros a festékét. A képen szépen megfigyelhető a levegő és festék állításának módja, valamint a „legyező” azaz a szóráskép formájának állítási lehetősége is.

Forrás : SATAMivel a HVLP pisztolyok érzékenyek a levegő nyomására, és ezt komolyan is kell vanni, minden esetben ajánlott az ilyen rendszerű szerszámok mellé az MB8865103 cikkszámú Extol Prémium mini reduktort is beszerezni, amit mérete által közvetlenül a festékszóró pisztolyra szerelve lehet a kellő levegő nyomását beállítani.

Az alábbi kép a különböző mennyiségek és keverési arányok eltérő szórásképét mutatja meg :Ezen kép alapján a festék és levegő keverési arány jól megállapítható a munkavégzésnél.

Néhány szó még a tartozékokról.
Minden festékszóró pisztoly, és a megfelelő minőségű festés elérése is megköveteli ( az felület megfelelő előkészítése mellett ) a jó minőségű alapanyagot ( festéket ), és a jó levegő minőséget. Előbbit a megfefelő festék választással, utóbbit néhány kiegészítővel érhetjük el. Kínálatunkban ezért a mini reduktor mellett található egy speciális levegű szűrő is ( cikkszáma MB8865101 ), ami szintén akár közvetlenül a festékszóró pisztolyra, vagy a levegő betáplálás olyan pontjára szerelhetünk, ahonnan biztos, hogy már a tovább haladó levegő nem tud szennyeződést a szerszámhoz juttatni. Kimondottan ajánlott nagyobb, vagy régebbi ( esetleg vas csöves ) levegő rendszerek végpontjára. Természetesen az alapvetően száraz levegőt már eleve feltételezzük, ezt vízleválasztó reduktorral érhetjük el, mint az MB8864104 Extol Prémium vízleválasztó-nyomásszabályzó egység.


Még egy megjegyzés.
Nyugodtan feledjük el azokat a reklámokat, ahol fehér ruhás háziasszonyok dolgoznak mosolyogva a festékszóró pisztollyal, és az egész lakás minden zugát lefestik ( legyen az festés, mázolás, kutyaház, szobafal vagy a konyhaszekrény ) egy csepp szennyeződés nélkül… Személyi védelmünkről nem szabad elfeledkeznünk. A megfelelő szellőztetés vagy elszívás, és/vagy légzés védelem mellett a szem, arc és kéz védelmét sem lehet kihagyni, a zárt ruházat ( akár fényező overál használatával ) szintén elengedhetetlen. A kellő takarást / maszkolást is meg kell oldanunk, ha nem akarunk mindent azonos színben látni.


Ez egy nem életszerű felállás, bár a maszkolás/takarás már részben meg van, de milyen szépen mosolyognak a "dógozók" :Ezek életszerű képek lakásban, és ipari körülmények között :Tudok olyanról, amikor valaki a kerítését festékszóró pisztollyal festette, majd utána egy hétig takarította az egész család a szomszéd házak ablakait. Igaz szerintük nem tehettek arról, hogy a szél pont arra fújt. Hülye szél…

Remélem írásommal hasznukra lehettem, ha bármi kérdés felmerül igyekszem segíteni.

Maradok továbbra is tisztelettel az Önök szolgálatában:
Bálint Balázs szerszámspecialista
BÉK Kft - Műhelynet szerszámbolt és webshop

;