Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
6
9
1
6
4

Hírek

2016.06.17 6:39
Elszívó rendszerek 4. rész a befejezés

Uolsó részéhez érkezett elszívó rendszereket tárgyaló cikksorozatunk.

 Most azt tekintjük át, hogy tudjuk értelmesen, gazdaságosan üzemeltetni, használni a már összeállított elszívónkat.


1. Kapcsolás, vezérlés.

Sok megoldás van, csak a pénztárcánk, és a lehetőségeink szabnak határt.

Ha az elszívás csak 1-2 helyen üzemel, és az elszívó motor jól hozzáférhető, nem messzi helyen van, akkor nem kell külön kapcsoló, bekapcsoljuk a szívást és ha végeztünk a munkával akkor kikapcsoljuk.

Eggyel jobb megoldás, ha a rendszer minden végpontjára ( elszívó csatlakozására ) teszünk egy kapcsolót párhuzamosan kötve, ez olcsó, egyszerű megoldás, hátránya, hogy munka végeztével minden kapcsolót ki kell kapcsolni, ha egyszerre több munkahelyen is dolgozunk, akkor lehet, hogy a munka végén nem csak a saját, hanem más munkaállás kapcsolóját is nekünk kell kikapcsolni, mert a kolléga esetleg megfeledkezik róla.

Még egyel jobb megoldás a nyomó gomb, mellyel a központi mágnes kapcsolót vezéreljük, ehhez minden végpontra ( munkahelyre ) egy ki-, és egy bekapcsoló nyomógomb kell, az elszívó motorhoz pedig egy relé. Ennek a kiépítése, főleg a relé bekötése már feltételez némi elektromos ismeretet, de a végső eredmény nagyon jó, nem mellesleg a munka biztonsági előírásoknak is megfelel, mert ha a munkát áram szünet miatt hagynánk abba, az áram megérkeztekor nem kapcsolódik vissza az elszívás, illetve vész leállítóként is üzemelhet. Ez a kapcsolási mód az elektromos gépeknél alap előírás ipari környezetben, ma már elektromos kézi szerszámoknál is.

De mi a legjobb ?

A legjobb ha nem is nekünk kell bekapcsolnunk az elszívást, mert az bármelyik gép bekapcsolásakor automatikusan indul. Ezt már ne próbáljuk magunk kivitelezni, mert annál bonyolultabb, viszont vannak olyan ipari porszívók, melyek alapból rendelkeznek ilyen funkcióval. Ekkor az elszívó motor ( ipari porszívó ) megfelelő aljzatba egy hosszabbítót csatlakoztatunk, amelyet mint egy elosztót is használunk a gépekhez, és barmelyiket használjuk, az elindítja az elszívást is. Itt fontos ügyelni a használható maximális teljesítményre, ez a porszívón az adattáblán, illetve az aljzatnál fel van tüntetve.

Extra megoldás lehet még, ha a kiállások tolattyús vagy csapos zárására is teszünk kapcsolót, és a zserszámot csak akkor tudjuk indítani, ha az elszívás nyitva van. Ennek a megoldásnak akkor van értelme, ha a gépeket időnként lecsatlakoztatjuk a rendszerről, és ekkor ez elszívő ágakat lezárjuk.

 

     2.     Elektromos vezetékek elvezetése.

Bár több megoldás is lehet, ez igazán egyszerű, hisz az elektromos vezetékeket símán az elszívó cső mellett vezetjük el, ha valamilyen nem közvetlenül a gép melletti kapcsolót használunk. Az elszívás végpontjaihoz normál fali dugaljakat szereljünk. Ajánlott, hogy tegyünk a rendszerbe a kezdő, tehát közös pontra FI ( érintés védelmi ) relét is, ezt manapság az érintés védelem miatt már sokszor alap esetben szerelik a ház biztosíték szekrényébe, egyébként is erősen javallott a használata.

A vezetéket elvezethetjök akár födém alatt is, előre megtervezett hosszú távon üzemelő rendszernél akár a falba bevésve is. Minden esetben ajánlott a vezetékeket védő csőben elhelyezni, és a csöveket összekötő dobozba vezetve elkészíteni az elágazásokat. Ez a kiépítési mód védi a vezetéket fizikai sérülések ellen, porral szemben, nem különben a csövek egyenes elvezetése sokkal szebb tud lenni.

 

     3.     Elszívó motor.

Megint csak több választás adott, a feladat, és anyagi lehetőségeink függvényében.

Ha komoly rendszert, akár központi porszívoval összeépítve kívánunk összerakni, használjuk a megfelelő méretű központi elszívó motort amit az üzletben javasolnak, kínálnak. Ezek aránylag csöndesek, nagyon jó a szűrő képességük, lehetőség van az elszívott levegő kültérbe való kivezetésére is. Hátrányuk az igen magas ( bár már csökkenő tendenciát mutató ) ár.

Jó megoldás, és kevéssé költséges, ha ipari porszívót használunk, ezek már teljesítmény, szolgáltatás, és márka szerint nagyon sok árszinten elérhetők 1-2 tízezer Ft-os ártól maximum 100 ezer Ft-os árig. A felső határ már nagyon jó minőséget, nagy teljesítményt, és sok plusz szolgáltatást is tartalmazhat, mint pl többszörös szűrési rendszer, vagy automatikus beépített indítás. Természetesen jóval ezen ár fölött is találunk porszívókat, de szerintem kisipari vagy kis műhely szinten az már értelmetlen kiadás lenne. Magam a Nilfisk Alto gépeit javaslom, megfizethetők, magas minőségűek, gyárilag kékek, de más színben, más márka felirattal is készül ( ez utóbbiak általában a felirat miatt drágábbak ), nem mellesleg Magyarországon készülnek, a gyár székesfehérvári üzemében, igen nagy választékban, világszinvonalon.

Nilfisk aero ipri porszívó

Nilfisk Aero ipari porszívó, melynél már kialakításra került az automatikus bekapcsolást adó elektromos aljzat is.

 

 

     4.     Ciklon leválasztó

A ciklon leválasztóról már esett szó, egy a homokszórásról írott cikkemben, ahol annak lényegét, felépítését, technikai megoldásait is bemutattam, ezért sok szót nem fecsérelnék most rá. Lényeg, hgy ezzel a szerkezettel komolyan tudjuk tehermentesíteni az elszívó szűrő rendszerét, ezzel növelve a használati időt, és hatásfokot, e mellett lényegesen csökkenthetjük a karbantartási időt, és kíméljük az elszívó motort is.

 

 

 

     5.     Egyéb speciális elemek.

Ezek közé sorolhatjuk azokat az elemeket, melyek a kényelmünket szolgálják, de már csak hab a tortán, mert a működést amúgy nem befolyásolják, esetleg javítanak a felhasználhatóságon, vagy a karbantartás módján.

 

Ilyen lehet pl. a padló szintre tett elszívó csonk, amit szemét lapát helyett használhatunk takarításkor. Elkészíthető házilag, vagy éppen központi porszívó tartozékként is megvásárolható, ekkor rejtett kivitelben is létezik.

porszivo fej

porszívó fej házilag

 

 

Kiépíthetünk állítható állványra helyezett elszívó véget is, mellyel az autónk kipufogó gázát vagy hegesztéskor a keletkező gázokat tudjuk elszívni, helyi elszívást alkalmazva.

kipufogó elszívó

 

Csatlakoztathatunk a rendszerre hagyományos porszívó fejeket, ha éppen az autónkat szeretnénk kitakarítani.

auto porszívó

 

Kiépíthetünk központi lakás porszívóval összekötött rendszert, itt az elszívó motorral spórolunk, de fokozottan figyelni kell a rendszer hosszúságára, hatásosságára.

Itt tehát adott a képzelet szárnyalása, és amihez elszívás, porszívás kell azokat a feladatokat mind meg tudjuk oldani egy csapásra, a porszívó helyszínre huzigálása nélkül is.

 

Minden kedves olvasomnak kívánok hatásos kivitelezést, és jó munkát.

 

Ha bármilyen kérdésük felmerül, állok rendelkezésükre.

 

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és webáruház.

;