Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
1
2
0
8

Hírek

2023.01.30 9:46
Dióhéj/maghéj szórás kérdések, és válaszok

A dióhéj szórásos tisztítási technológia folyamatosan terjed, és szükségessége elvitathatatlan, ezért egyre többen kezdenek bele a tevékenység végzésébe.

 

Nagyon sok kérdés merül fel irányunkban ezzel kapcsolatban, és ezekből szeretnék megosztani néhányat, illetve azok megválaszolásával (amennyire tudásunkból, tapasztalatunkból telik) segíteni az indulást vagy éppen a munkavégzést.

 

  1. Milyen engedélyek kellenek a tevékenység végzéséhez?

Itt külön kell választani, hogy az autó motorjának szét és összeszerelésével is foglalkoznánk, vagy csak magával a tisztítással. Ugyanis lehetséges az (még ha nem is nagyon életszerű) hogy egy szerviz elvégzi a megfelelő szétszerelést, majd a vállalkozó megtisztítja a kellő helyeket, és a szerviz összeszereli a járművet. Ekkor a felülettisztítás tevékenység környékén kell keresgélnünk. Ha magát a szerelést is végezzük, akkor mindenképp az autójavítás, teherautó javíts vagy más rokon szakma végzéséhez való engedélyekkel kell rendelkeznünk. Igazából ez utóbbi az általános, lévén sok esetben igen nagy értékű technika javításáról van szó.

 

  1. Mennyi anyag kell egy motor megtisztításához?

Nehezen megmondható, mert erősen függ a szennyeződés mértékétől, de a tapasztalatok alapján egy 4 hengeres motorhoz 8-10 kg szóróanyaggal kell számolni.

 

  1. Hova kerüljön a használt szóróanyag?

Sajnos az EWC kódban nem tudunk segíteni (ettől függ ugyanis, hogy mely cég tudja elszállítani, és megfelelő körülmények között begyűjteni, megsemmisíteni a használt szóróanyagot), de ismereteink szerint sok vállalkozás egyszerűen elégeti azt. Maga a szóróanyag kb az akáccal azonos kalória értékű termék, a benne lévő korom pedig szintén éghető anyag. Más szervizek a saját veszélyes anyag szállító szerződött partnereikkel egyeztetve, velük oldják meg. Arra nyomatékosan, és minden esetben felhívjuk a figyelmet, hogy a természetbe sose kerüljön ki a használt anyag, mág átszitálva sem. Mi is kérjük, óvjuk környezetünket.

 

  1. Milyen adapterek kellenek, honnan lehet azokat beszerezni?

Ahány motor, annyi adapter kellene. Ezt sokan áthidalják pl pvc csőből melegen alakított darabokkal, profibb esetben lehet Kínából rendelni (sajnos nagyon megemelkedett az áruk az utábbi pár évben), vagy éppen van aki megtervezi és 3D nyomtatóval kinyomtatja. Időnként a neten is lehet találni közvetlenül 3D nyomtatásra előkészített fájlokat.

Van amikor polifoam szivacsból, gumiból vagy más anyagból készül a megfelelő adapter, ez mindenki igényére és lehetőségére van bízva, sok ilyen ötletet hallottunk már.

 

  1. A szóró gép mi legyen?

Magam intek mindenkit a neten sok helyen kapható szóróanyag visszanyerős 100-108 literes gépektől, ezek még átalakítva sem tudják megközelíteni a nagynyomású gép+porszívó összeállítás hatásosságát. Igaz, hogy olyan helyre, ahol csak kiegészítő tevékenységnek használják, jó lehet a gépnek csak maga a komplett feje, sűrített levegővel, porszívóval ellátva, ez sokkal költséghatékonyabb, mint más, igaz a hatása is elmarad az általunk ajánlott géptől. Mi a túlnyomásos (R2D2) kinézetű tartályokat, és hozzá egy különálló ipari porszívó megoldást ajánljuk, ez az összeállítás nemzetközileg is jól bevált mód. A tartály árát és méretét mindenki döntse el maga, a 20-tól 75 literig terjedő méretből érdemes a nagyobbat venni, árban, pedig kinek-kinek pénztárcája szab határt. Azt mindenképp érdemes tudni, hogy az egyes gyártmányok és márkák között számot tevő teljesítmény különbség nincs. Esetleg a választásban még a gép színe lehet tényező, ha valakinek lényeges szempont.

 

  1. Miért is van erre szükség?

A modernebb motorokban az EGR szelep visszavezeti a kipufogó gáz egy részét a szívócsőbe (égés javítás, emisszió csökkentés érdekében), és ezzel a kipufogó gázzal természetesen a korom égéstermékek is visszakerülnek, melyek lerakódnak a szívócső érintett részeiben. Olyan autóknál, ahol a szívócsőbe történik a befecskendezés, ez nem okoz gondot, mert a befecskendezett üzemanyag folyamatosan mossa a kérdéses részeket, de a közvetlen befecskendezéses autóknál, főleg az idősebb, kopottabb motoroknál, ez már igen komoly gondot okoz, néha magát az üzemszerű használatot is akadályozhatja. Ezt az odaégett, lerakódott szennyeződést csak mechanikus úton lehet maradéktalanul eltávolítani, a technológia erre nyújt megoldást.

 

  1. Mekkora üzlet ez, érdemes-e belevágni?

Szerintem érdemes még bele vágni, bár a megtérülés és a feladat művelésének gazdaságossága függ attól, hogy van-e szabad kapacitás a tevékenységre, illetve mennyire vagyunk felkészültek a feladatra. Azok a járművek, ahol ez szükséges, még legalább tíz évig velünk lesznek, így lesz még igény rá. A befektetés megtérülése aránylag jó, de fontos azt is megemlíteni, hogy a szakmaiatlan szerelés nagyon nagy hibákat okozhat, és ennek a kockázatát csak egy szakember tudja felmérni, így szakmai alap tudás nélkül nem javaslom senkinek, hogy elkezdje.

;