Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
6
8
1
4
4

Hírek

2020.02.01 6:12
Ki találta ki a dióhéj szórást?

Mint sokan tudják, immár több mint 6 éve forgalmazunk dióhéj őrleményt, mely egyik, és számunkra igen fontos felhasználási területe az autók motorjainak szívócsonk tisztítás.

 

Minap volt nálunk egy ügyfelünk, aki azt mondta a Novoth szerviz találta fel a dolgot, csak ott rontották el, hogy közzé tették a technológiát.

 

Ezzel a megállapítással több baj is van.

 

Nem Novoth Tibor találta ki a lehetőséget, az sokkal régebbi, mint ahogy ő 2015-ben közzé tette a totalcar oldalán. Igaz viszont az is, hogy a haza bevezetésben komoly szerepe volt neki is.

 

A technológia egyébként nem olyan régre nyúlik vissza, magam mintegy 10 éve hallottam róla először. Fiam egyik tanára, aki nekem is volt tanárom, Huszti Tibor hívott egyszer a Fáy szakközép iskolából, hogy mit hallottam erről a technológiáról.

 

Akkor még olyan videó is volt a neten, ahol a járó motorba a karburátoron keresztül öntötték a dióhéj port, természetesen ez épületes baromság.

Később kiderült az is, hogy vicces kedvű felhasználók csináltak egy kamu videót, és biztos nagyon örülnek előre, ha valaki kipróbálja, mert tuti, hogy a motor végleges károsodását okozza.

 

Érdekes kezdet, de anno az US NAVY ( Egyesült Államok haditengerészet ) a hajók és tengeralattjárók javításánál használt anyagok kiváltására keresett megoldást, mely hatásában minimum azonos, de olcsóbb, és ekkor lépett képbe a dióhéj őrlemény. Ez 1960-ben volt!!

Ekkor az előző átlagos 129000 dolláros költség azonnal leesett 35000 dollárra, tehát a technológia anyagilag bőven túlteljesített.

 

Ez után a 80-as években már teljesen elterjedt ez a szórásos tisztítási mód, főleg azért is, mert a dió termelés melléktermékeként keletkező nagy mennyiségű héj addig el lett tüzelve, más felhasználási mód nem lévén.

1980-ban a Brooklyn hidat is így tisztították le az újrafestés előtt.

 

A lényeg, hogy a szívócsonk tisztítás szintén az USA-ból indult el, valamikor 2008-2010 körül (előtte nem volt rá igény), és szépen 5-6 év alatt ért el hozzánk, az említett cikk pedig 2015-ben jelent meg először hazai oldalon.

 

A youtube-on már 2014-es videók vannak fent a teljesen kiforrott munkamenetről, akár a megfelelően kialakított típusspecifikus adapterekkel együtt. Ez már valóban a profi kategória, ahol nagyon figyelnek arra is, hogy a motorteret ne szórják össze az anyaggal.

 

Pl ez a videó egészen értelmes és jól van összerakva, még 2014 januárból. Látszik, hogy nem próbálgatják a lehetőséget, már teljesen begyakorlott és jól felépített rendszerrel dolgoznak.

https://www.youtube.com/watch?v=ONp6gQXpyKU

 

Mi is mintegy 5 éve forgalmazunk darált dióhéjat, illetve mostanság annak kiváltására több mint fél éve a darált vegyes maghéjat.

 

A maghéj kínálatunkat itt találják:

https://muhelynet.hu/shop_search.php?search=magh%C3%A9j

 

Kicsit vicces, de mindenképp érdekes, hogy a használati utasítások, és videók túlnyomó többsége a BMW-kről szól. Éppen legutóbbi vásárlónk is egy BMW szerviz.

 

A maghéj szórásnak nagyon nagy előnye többek között, hogy egyáltalán nem bántja a fém alkatrészeket, nem nyújtja meg a lemezeket, és nincs súrlódási hőképződés, azaz nem melegszik a munkadarab.

Járulékos előnyei az egész rendszer sokkal kisebb kopása, így maga az üzemeltetési költség is jóval alacsonyabb, mint az egyéb szemcseszórásnál, illetve, hogy teljesen környezetbarát anyaggal dolgozunk, mely alap esetben a természetben külön beavatkozás nélkül teljesen lebomlik.

 

Ez a videó jól mutatja, hogy egy öreg karosszéria elemet is milyen szépen le lehet tisztítani:

https://www.youtube.com/watch?v=0ctr2CHJFQE

 

 

Az ebay-en pedig már komplett készleteket árulnak egyben, vagy darabra a különböző adapterekből, melyek az egyes érintett típusokhoz készültek.

 

 

 

Innen pedig akár 3D nyomtatáshoz lehet letölteni kész tervet, éppen egy BMW motoros Mini javításához

 

 

https://www.thingiverse.com/thing:2627846

 

Láthatjuk, hogy bár megint kicsit késve ébredtünk itt Európában, a világ kinyílásával gyakorlatilag minden megszerezhető a maghéj szórásos technológiához, és egyre többen használják is azt.

 

Novoth Tibor pedig ha elhallgatta volna azt, hogy erre a lehetőségre rátalált, talán egy, maximum két évet hozott volna a felismerésig, és elterjedésig, de megakadályozni azt nem lehetett volna.

 

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház.

 

 

 

;