Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
4
7
2
4
1

Hírek

2016.05.03 9:36
Kalibrálás és hitelesítés. Mi a különbség ?

Sokszor felmerül a kérdés egy-egy mérő műszernél ( fényszóró beállító, nyomaték mérő vagy nyomaték kulcs, kerék nyomás mérő ), hogy hitelesített, vagy kalibrált-e.

 

Ebben szeretnék most kicsit rendet tenni.

 

A kalibrálás és hitelesítés ugyanis nagyon nem ugyanazok a fogalmak, sem a menetében, sem a jogosultságban nincs bennük sok közös, egy valami azonos, a lehető legpontosabb mérést szeretnénk végre hajtani a nevezett szerszámmal, eszközzel, mérő vagy összehasonlító műszerrel.

 

1. kalibrálás .

A kalibrálás egy olyan ellenőrzés, illetve beállítás, melynek során egy már ismert és megfelelőnek vélt mennyiséghez, értékhez képest ellenőrizzük és beállítjuk a kalibrladnó, ellenőrizendő műszert.

Ezt gyakorlatilag bárki elvégezheti, akinek a birtokában ven megfelelő alap mérték. Ez lehet egyhiteles mérő műszer, úgy mint mikro méter, nyomaték mérő, vagy hiteles méret, mint idomszer, vagy súly egység.

A kalibrálás történhet akár oly módon is, hogy pl. egy mérleget a beépített vízszint mérőhöz képest "vízbe" állítunk, de kalibrálás az is, ha a számító gépünk monitorját, vagy egy kivetítőt egy színskála alapján beállítunk "szín helyesre", vagy egy autó karburátor fúvókáját ellenőrizzük speciális mérő eszközzel, kaliberrel.

A lényeg, hogy egy hitelesnek vélt értékhez állítjuk a gépet, mérő eszközt, vagy műszert, de az is látható, hogy a kalibrálás nem olyan pontos mint a hitelesítés, a körülményeiben igen megengedő eljárás, és nagyon szubjektiv a mérési rerdmény, amennyiben az a mérést elvégző személyétől igen nagy mértékben függhet.,

 

Ha a mérő műszer szétszerelhető ( Pl. into furat mérő készlet ), vagy mint egy piaci mérleg szállítható, akkor a pontos méréshez minden megkezdett mérés, vagy mérés sorozat előtt azt kalibrálni kell.

 

A kalibrálást a mérő, vagy használó személy önmaga, a mérés előtt el tudja végezni, a mérések között azt akár ellenőrizni is tudja, melyről esetenként, ha kell, jegyzőkönyvet is maga tud kiállítani. Semmilyen egyéb speciális körülmény nem szükséges hozzá.

 

2. hitelesítés.

Hitelesítést csak akreditált, a megfelelő felszereltséggel rendelkező ellenőrző intézet vagy laboratorium végezhet. Ehhez az intézetnek rendelkeznie kell speciális műszerekkel, és körülményekkel is.

A hitelesítés körülményeit, menetét és minden egyéb kapcsolódó kérdést a Mérésügyről szóló 1991. évi  XLV törvény szabályozza,melynek értelmében :

Hiteles az a mérőeszköz

a)amelyet a mérésügyi szerv hitelesített,

b)amelynek külföldi hitelesítését a mérésügyi szerv első belföldi hitelesítésként elismerte.

 

Nagyon fontos kitétel, melyek a kalibrálásnál nem állnek fenn, illetve azokat "helyben" lehet javítani :

 A mérőeszköz hitelesítése - függetlenül attól, hogy a mérőeszközt használták-e vagy sem - hatályát veszti, ha

a)a hitelesítésben meghatározott időtartam eltelt,

b)a hitelesítési törvényes tanúsító jelet eltávolították, vagy megsérült, vagy a hitelesítési bizonyítványt megváltoztatták,

c)a hitelesítési törvényes tanúsító jelet vagy bizonyítványt érvénytelenítették,

d)a mérőeszközön javítást vagy olyan változtatást végeztek, amely annak metrológiai jellemzőit befolyásolhatta,

e)a helyhez kötött mérőeszközt áthelyezték.

 

A hitelesíthető eszközöket mindig a laboratorium engedélyében tüntetik fel, ez függ a felszereltségtől, a szakemberek szakirányú tudásától is. Nem minden labor végezheti el minden műszer hitelesítését, hisz teljesen más eszközök szükségesek pl. a hőmérők, súly mérlegek, nyomás mérők, vagy éppen fényerősség mérő műszerek ellenőrzéséhez, beállításához.

Nem is minden műszer hitelesíthető. Alapvető kritérium, hogy a hitelesített műszer ne lehessen szétszerelhető, megbontható a hitelesítés után, illetve a belső felépítésére is vannak szigorú előírások. Amennyiben a mőszer megbontható, rész egységekre szerelhető, úgy ezt a lehetőséget a hitelesítés során megszüntetik.

 

A hitelesített mérő műszert a hitelesítés igazolása kép, és a későbbi ellenőrizhetőség okán leplombálják. Ez történhet speciális matricával, réz vagy ón plombával ( fémzárral ) is.

 

 

A matrica vagy fémzár kiképzése olyan, hogy azt nem lehet látható sérülés nélkül megbontani.

A fémzáron vagy a matricán olvasható a kiadó intézet nyilvántartási száma, a matricán általában feltüntetésre kerül a hitelestíés dátuma, és mellé jegyzőkönyv is jár, melyben a hitelesítő intézet ( vállalkozás ) megbnezevzése, nyilvántartási száma, a hitelesítés dátuma, és a hitelesítés időtartama is szerepel. A hitelesítés időtartama lehet 1, vagy 2 év is, melynek lejárata után a hitelesítést ismét el kell végeztetni.

 

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház

;