Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
4
7
2
4
1

Hírek

2016.06.15 6:16
Elszívó rendszerek 3. rész

Az elszívó rendszerek alkatrészei, összeállításuk, a rendszer mechanikai kiépítése.

1       Fix csövek, azaz a gerinc.

A legegyszerűbb PVC lefolyó csövekből összeállítani a rendszert, gumi tömítései miatt légmentesen zár, minden elem megtalálható, a belső fala is egészen sima, hogy úgy működjön ahogy elvárjuk. Hátránya, hogy az átmenetek lehetnének jobbak is, de ne legyünk annyira maximalisták, ha egy otthoni rendszerről van szó. Előnye a könnyű elérhetőség, és alacsony ár.

 

Kicsit komolyabb és igényesebb megoldás ha központi porszívó rendszer elemekből állítjuk össze, ezek leginkább ragasztással illeszthetők, a belső faluk teljesen sima, az ívek, és egyéb csatlakozók kimondottan légszállításra vannak tervezve, nem utolsó sorban olyan elemek is vannak, ahol az elszívó motor vezérlését is meg lehet oldani, akár a ház porszívó rendszerére kötve. Hátránya a maximum kb 50 mm átmérő ( alap esetben akár elég is ), és a magasabb ár.

 

Ipari kivitelben nem használunk műanyag elemeket, csak fém lemezből készült rendszereket, jellemzően horganyzott acél lemez elemekből összeállítva. Ezek már komoly, rendesen méretezett rendszerek. Igaz némi józan ésszel, és megfelelő tapasztalattal szinte szemre méretezve is össze lehet állítani jól működő rendszert ( magam is csináltam anno több ilyet ), de hogy valóban rendesen működjön, ahhoz tényleg kell némi tudás, és tapasztalat is.

 

Ügyeljünk a méretezésre, arra, hogy fölöslegesen ne növeljük meg a rendszer átmérőjét, mert az az áramlási sebesség csökkenéséhez, a pornak, elszívott anyagnak magában a rendszerben való leülepedéséhez vezethet, mely meghibásodást, hatékonység csökkenést eredményez. Ne legyen túl vékony sem a cső, mert az egyértelműen a hatékonyságot csökkenti. Általában az 50-100 mm-es átmérő teljesen megfelelő lehet.

 

Nagyon fontos a rendszer elemek súlya, ezért fölöslegesen nagy vagy nehéz anyagokat ne használjunk, gondoljunk arra, hogy azt valahogy fixen rögzíteni is kell.

 

Nagy előny, ha a csöveket átlátszó anyagból ( pl. polikarbonát vagy plexi ) tudjuk készíteni, ekkor mindent látunk ami belül történik, ellenőrizhető a megfelelő működés, és ha hiba, eltömődés van, azt is könnyen meg tudjuk találni. Ennek hátránya, hogy az elszívott anyagtól függően előbb vagy utóbb a cső belső felülete karcolódik, bemattul, és csökken az átláthatóság. Köztes megoldás, ha a gerinc egyes részeit készítjük csak átlátszó csőből az ellenőrzés segítésére, és ezt a szakaszt időnként kis költséggel tudjuk cserélni.

 

Ha nem szeretnénk keresgélni az építő elemeket, akkor vásárolhatunk központi porszívókat forgalmazó cégektől komplett csőrendszer készletet is. Ezeket több féle összeállításban kaphatjuk meg.

 elszívó rendszer csövei

Komplett központi porszívó rendszer, több összeállításban is elérhetők, de alkatrészenként is pótolhatók, vagy kiegészíthetők.

 

 

2    Kanyarok, ívek, elágazások.

Ne használjunk élesen, sarkosan megtört kanyarokat. Ha nem tudunk íves elemeket beszerezni, akkor inkább használjunk 2 db 45 fokos törést, mint 1 db 90 fokost, ezzel javítjuk ( illetve kevéssé rontjuk ) az áramlást. Íves elemeket a gyárilag elszívó rendszerekhez készítenek, lefolyókhoz nagyon ritkán találunk ilyet. Kerüljük a 90 fokos le illetve beágazást, figyeljünk az áramlási irányokra.

 elszívó ívek és helyei

Kanyarok, ívek, és elzárók, a beépítési helyekkel

 

 Flexibilis csövek ( tömlők ) .

Ezek a gépek bekötéséhez kellenek. Nagyon kevés az olyan hely, ahol fix, merev csővel tudunk „leállni” a gépekhez. A gépek mozognak, rázkódnak, ezért kell a csillapítás is

 

Vannak olyan harmonika csövek, amelyek nagyon jól használhatók ilyen feladatra, ezek lehetnek elszívó, illetve akár légbefújó csövek is, anyaguk lehet nylon, poliuretán, alumínium, vagy más is. Figyelembe kell venni az elszívott anyag fajtáját, koptató hatását is.

A csövek a lehető legrövidebbek legyenek, de némi ráhagyással, tehát semmi kép sem fölöslegesen hosszúak.

 

flexi tömlő képeflexi tömlő képeflexibilis tömlő képeflexi tömlő képe

Különböző anyagú, kialakítású és hőállóságú flexibilis elszívó tömlők

 

4      Elzárók.

A „leállásokat” egyenként el kell, hogy tudjuk zárni, a nem használt kimeneteken ne dolgozzon elszívás, illetve akár szakaszolható is lehet a rendszer, üzem közbeni átalakítás, javítás, karbantartás idejére. A legjobb megoldások a tolattyús zárások, mert nyitott állapotban sem tengely, sem más nem lóg bele az útba, megoldásuk egyszerű, a meghibásodás gyakorlatilag kizárt. 

 

Elkészíthetjük fém vagy műanyag lemezből, de akár fából is. Ha ilyet nem tudunk szerezni vagy készíteni, akkor pillangó szelepes vagy golyós csapos elzárást is használhatunk. E kettő közül előbbi olcsóbb, de az átmenő tengely veszteséget és akadályt jelenthet, utóbbi drágább, de nincs belógó alkatrész a csőben. Méretük viszont jóval nagyobb, mint a tolattyús megoldásnak.

 

elzáró felépítésefém elzárófém elzáróelzáró beépítése csőbe

Van automatikus kivitel is, ez lehet sűrített levegővel, elektromágnessel, vagy motorral működtetett is.

 

 automata elzáró készlet

Komplett automata elzáró készlet két kiálláshoz.

 

5     A csövek rögzítése.

Praktikusan falon vagy mennyezet alatt, esetleg a mennyezet szegletében vezetjük a rendszert, de akár mehet föld vagy padozat alatt is. Ez utóbbi esetben mindenkép meg kell tudnunk oldani a hozzáférést, ha tisztítás, javítás, karban tartás kellene. Ezt egyenes csöveknél kevéssé kell figyelembe venni, de bekötéseknél, kanyaroknál meg kell, hogy tudjuk bontani a rendszert.

 

rejtett elszívó

A Pe-Titan Kft által forgalmazott talaj alatti kipufogó elszívó rendszer kiállásai.

 

 

A csöveket a megfelelő méretű cső bilincsekkel, vagy SKF szalaggal tudjuk rögzíteni. A cső bilincs szebb, az SKF szalag olcsóbb, és minden mérethez alakítható. 

A flexibilis csöveket a gerinchez menetes bilincsekkel rögzítjük ( AWAB, ABA rendszerű ) , ezeknek oldhatóknak kell lenniük, hisz a flexibilis csövek a legsebezhetőbb darabok, időszakos cseréjük elkerülhetetlen.

 

Tisztelettel Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és webshop

;