Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

2
0
5
5
7
9
0

Hírek

2019.01.29 3:43
Erősebb-e a légkulcsfej mint a normál?

Régi vita, a címben feltett kérdés.

 

Naponta megesik, hogy bejön az ügyfél a boltba, és kér egy "erősített" dugókulcs fejet.

Ilyenkor megkérdezzük a méretet, kivitelt, és esetleg hogy mire kell.

At esetek 80-90%-ában a válasz, hogy nagyon berohadt csavarra, és mivel a légkuécs fej erősebb mint a kézi, ezt vinné egy hosszú hajtókarral.

 

Nakéremszépen...

 

A légkulcs fejet nem hiába hívják úgy ahogy.

A légkulcs fejek anyaga más mint a kézzel használatos "fényes" fejeké. Az egyik az ütést bírja, a dinamikous igénybevételt, míg a másik a húzást, azaz a statikus igénybevételt.

 

A ( általában ) fekete felületű a légkulcs fej. Direkt nem krómozzák, egy részt a gyártási technológia miatt, más részt a felületi reve sokkal nagyobb kopás-, és korrózióállóságú mint maga az alapanyag, harmad részt pedig az ütéses igénybevétel miatt a krómozás lepattogna róla.

 

Más ütésre tervezett, ütéssel használatos szerszám sincs krómozva.

 

 

A fényes, krómozott vagy nikkelezett felületű szerszámok kézi használatra valók.

És ugyanígy a többi kézzel használatos szerszám is krómozott vagy egyéb fényes felületű

 

 

 

 

Miből adódik a félreértés?

A légkulcs fejeket úgy képzeljük el, hogy azok robosztusabbak, vastagabb falúak mint a kézi fejek. Ez valamikor ( nem egészen 20 éve is ) még így lehetett, amikor az anyaguk még közel azonos volt, azonban a technológia, az anyaggyártás fejlődik, manapság már nincs komoly különbség, sőt egyes esetekben semmi méret különbség nincsen a méretek között.

 

A légkulcs ütéssel dolgozik, melynek egyébként a nyomaték erőre való átszámítása elég nehézkes, kézzel pedig húzzuk mint az állat... A két terhelési mód teljesen más, más feszültségeket, igénybevételt jelent a szerszámra, természetes, hogy más szerszámot is fejlesztettek hozzá.

 

Mi hát az eltérés?

Az anyag összetétele.

A modern légkulcs fejek króm-molibdén ötvözetek, míg a kézi fejek hagyományosan króm-vanádium ötvözetek.

 

Az ötvözetekről.

A normál dugókulcs fej anyaga mondhatni általánosan a króm-vanádium acél ötvözet. Ezért nevezik krovának ( tudatlanságból pl. grovának és írják crowa-nak ). Az itthon elterejd neve is krova, mert anno a szerszámokon a méret mellett ez volt az a felirat ami megjelent, már ha igaz volt. Anno még kerestük ezeket, mert amin nem volt rajta, azt serbli vagy biliacélnak hívtuk, ez minőségben a CrV ötvözet alatt volt jóval.

A légkulcs fejet immár évek óta nem CrV ötvözetből hanem CrMo ötvözetből készítik. Ez az anyag jóval szívósabb, de a satikus igénybe vételt kissé kevésbé szereti.

 

Néhány szó a króm- molibdén ötvözet írásáról.

Sajnos írásmódja igen eltérő egyes helyeken, és meglehetősen helytelenül is írják.

Sok módon találkozhatunk vele, chrom-molibden, chrom- molibdenium, króm-molibdén, stb.

Ha azt írjuk chrom-molibden, szerintem rendben van. Ha magyarosan írjuk, hogy króm-molibdén, az is. A chrom-molibdenuim viszon nem, mert ez esetben chromium-molibdenium írásmód kellene, ha az egyik összetevőt jól írjuk akkor a másikat miért nem, vagy miért más módon?

 

A megjelölés tehát lehet CrMo ( króm-molibdén ) és CrV ( króm-vanádium ). Előbbit, hogy jobban ki lehessen mondani, hívják cromo ( kromo )-nak is, utóbbi krova-nak.

 

De kérem ne hívuk úgy, ahogy nem nevezik!

 

A krova nem dugókulcs ( tűzőkulcs ) hanem egy ötvözet, ami nevet a szerszám kis mérete miatt rövidítettek le, ugyanis kiírva egészben egyszerűen nem férne el, de a villás vagy egyéb kulcsok, csavarhúzók, vágók és egyéb szerszámok túlnyomó többsége is ebből az anyagból készült.

 

Természetesen ha valaki nálunk krova készletet kér, nem nézzük rossz szemmel, de szerintem ez nem helyes, még akkor sem a közkeletű a megnevezés.

 

De a lényeg!

 

Fentieket figyelembe véve tehát ha légkulcshoz, ütve csavarozóhoz ( hiszen nem mind működik levegővel ) fejet keresünk, akkor azt vásároljunk, mert a CrV anyagú kézi fejek nem szeretik a dinamikus, ütő igénybe vételt, és ha nagy erőkarral szeretnénk valamit húzni, akkor ne vegyünk hozzá légkulcs fejet, mert a CrMo anyag szívós ugyan, de a statikus igénybe vételt kevéssé szereti, elapattanhat.

 

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház

;