Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2021. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Látogató számláló

1
7
4
6
6
0
2

Hírek

2013.07.04 17:23
Ütvefúró teszt Extol Prémium PHD2SPF

Tisztelt Olvasóim !

Mai tesztünk alanya az Extol Prémium PHD 2 SP F típusú SDS plus tokmányos ütvefúró gép, mai 28.400 Ft bruttó kiskereskedelmi áron kapható meg.

A fúrógép csomagolása egy jó kialakítású műanyag koffer, rajta a papírszalagon a tudni illendő tulajdonságok, műszaki adatok. Alapvetően egy elnyújtott pisztolyfúró formájú, első ránézésre nem túl nagy ( 950 W ), de a tapasztalatok alapján elegendő elektromos teljesítményű gépről van szó.
Technikai adatait ( teljesítmény, fordulatszám, súly, ütőerő ) elnézve, nagyon közel áll a kategóriája többi gépéhez, bár az ütés teljesítményét sok gépen nem tüntetik fel. Árban ezen kategória alsó szintjéhez igazodik, míg néhány szolgáltatásában föléjük emelkedik.

Nézzük a gépet.

A száraz adatok :
Elektromos teljesítménye 950 W
Ütéserő 2,2 J
Súlya 3,6 kg
Fordulatszáma 0-950 1/perc 2 irányú
Tokmánya SDS plus
Felrakható és állítható állású első markolattal, fúrás mélység ütközővel, induló fúró és véső fej készlettel ( 8-10-12 mm fúrószár, spicc és lapos véső ) amik egy nylon szövet tokban vannak, normál fúrótokmány adapterrel, felfelé fúráshoz gumi porfogó tányér.
A kofferben bőségesen van hely egyéb tartozékok korrekt elhelyezésére is a kialakított helyekre.

Megfogva a fúrót, nagyon jó fogás esik rajta, mert úgy a ház narancsszínű része, mint az első és hátsó fogó rész gumírozott, érezni, hogy nem fog csúszkálni, és a kézre ható rezgések elnyelésében is komoly szerepe van, ami hosszan tartó munkáknál nagyon fontos. Ránézésre is rendesen összeállított gép, a csavarokat ellenőrizve pedig elmondható, hogy valóban össze van rakva, nem találtam laza csavart rajta. A teljes hajtómű ház fém, belsejében is jó minőségű alkatrészekkel.

Tudni kell, hogy ez a gép nem véső gép, tehát alapvetően fúrásra, ütvefúrásra való, és mintegy kb. 20% -ban vésésre, mint kiegészítő szolgáltatás.

A hajtómű ház oldalán találunk egy 4 állású üzemmód állító forgatható kart, aminek külön biztosító gombja van. A 4 állás : fúrás, ütvefúrás, vésés, és ami sokszor nagyon fontos, a véső fej megfelelő pozícióba való állítása és rögzítése. A régi gépeken ( sokszor még a véső gépeken is ) hiányzott ez a lehetőség, a dolgozó meg tekergette a kezében a szerkezetet, mert a véső fej minduntalan elforgott, és sosem állt úgy ahogy éppen kellett volna. Jó esetben a forgatás kikapcsolásával lehetett elérni némi pozicionálást, de általában az sem volt eléggé fix rögzítés.

1. teszt: ütvefúrás.
22 mm-es ütvefúró szárral ( ennél a gépnél ez a méret már a nem ajánlott mérettartományba esik ) estem neki egy kb 20 cm-es beton tömbnek, amit becsülettel átfúrt. Nem mondhatom, hogy forró kés a vajban, de nem is döglött giliszta a gránitban, a gép becsülettel helyt állt.

2. teszt: vésés.
Először ugyanannak a betontömbnek álltam neki egy lapos vésővel kíváncsiságból, de ennek nem volt nagy sikere. Érezni lehetett, hogy a gépet nem erre teremtették. Utána téglákat és más kisebb nagyobb köveket véstem vele ez már jobban ment. A véső pozícionálhatósága is megfelelő volt, az ütőerő relatív hiányát ( más kimondottan vésésre alkotott gépekhez képest ) ellensúlyozta a tény, hogy nagyon jól lehetett a vésést irányítani.

Mindkét esetben a gép melegedése nem volt túlzott ( kicsit kézmeleg fölé ment ), a fogása kellemesen stabil, biztonságos, a kezelhetőség is megfelelő volt.

Fúrással ezért nem próbálkoztam, mert ha már forog, azzal nem lehet nagy baj…

Konklúzió.
A gép kifogástalanul megállhatja a helyét otthoni komolyabb munkákhoz, kisebb építő, karbantartó cégeknél, ahol a több funkciós, de alapvetően egy jó fúró-ütvefúró képességű gépre van szükség, azt nem folyamatosan használják, és nem állandó nagy megterheléssel. Jól használható, és főleg jól kezelhető gép fúrásra, ütvefúrásra, vakolat levésésre vagy lágyabb anyagok vésésére, megfelelő teljesítménnyel és jó ár-érték aránnyal. Ilyen munkák lehetnek a szakipari munkák, víz szerelés, villany szerelés, kőműves, burkoló munkák előkészítése, karbantartó és TMK feladatok.
Mint már több Extol Prémium gépnél is említettem, a garanciális és azon túli javító és alkatrész ellátó hátteret se felejtsük ki a számításból !

Nem ajánlható a gép kimondottan ipari körülmények közé, ezt valószínűleg nem bírná, de nem is erre tervezték.

Használatánál figyelni kell a tokmány kenésére, azaz a fúró és véső szárakat a csatlakozó résznél vékonyan be kell zsírozni időnként a használat előtt. A tokmány záró gumi része nagyon jól csatlakozik a szárra, ezzel is meggátolva használat közben a tokmány belső porosodását, és fokozott kopását.

Mindazonáltal ha valaki megvásárolja a PHD 2 SP F típusú Extol Prémium ütvefúró gépet, az egy megbízható partnerre tesz szert a munkájához, hosszú távon és nagyon jó áron.

Maradok tisztelettel :

Bálint Balázs
BÉK Kft - Műhelynet

;