Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

2
0
5
5
7
9
0

Hírek

2019.08.01 6:45
Kompresszorok olajcseréje

A légsűrítő kompresszoroknak alapvetően két változata van, a száraz ( nem tartalmaz kenőanyagot a sűrítő egység ) és az olajkenéses kivitel.

 

Mint minden kenéssel ellátott gépben, a kompresszorok jó részében is illik időnként a kenőanyagot lecserélni, mert az úgy a használatban, mint a hosszabb állásban elhasználódik, kenő képessége csökken.

 

Az olajcserének itt is meg vannak azok a fontos lépései amiket be kell tartani ahoz, hogy a munkánk valóban hasznos legyen.

 

Figyelem!

A leírás otthoni használatú vagy kisipari kompresszorokra vonatkozik, hiszen a komoly, nagy gépek szervizelését lehetőleg szakemberekre bízzuk, annak mérete, feltöltési térfogata és egyéb esetleg speciális adottságai miatt.

 

Nézzük sorban.

 

- Keressük meg a gépkönyvben milyen minőségű és mekkora mennyiségű kenőolaj kell, ezt szerezzük be. Általában VG-100, Vg150 ISO minősítésű kenőolajat ajánlanak a gyártók. Hogy én mit teszek bele és miért, azt egy külön cikkben megírom.

 

- Készüljünk elő a megfelelő szerszámokkal. Nem kell sok minden, rongy, olajleeresztő tál ( minimum 2-3 literes ) csillagkulcs vagy csillag-villás kulcs készlet, 2-3 csavarhúzó.

 

- Talán triviális, de nem elég ha kikapcsoljuk a kompresszort, szüntessük is meg a tápellátását ( huzzuk ki az elektromos csatlakozót ), illetve engedjük le a tartályból a levegőt.

 

- Tisztítsuk le a kompresszor külső részeit mosással, sűrített levegővel ( ehhez a tartályban lévő nyomást is használhatjuk az előző lépés részeként ).

 

- Vegyük ki a betöltő/szintjelző csavart, majd keressük meg az olajleeresztő csavart. Ez általában maga a szintjelző csavar, de van, hogy az olajtér legalsó pontján külön leeresztő csavar is van.

 

Barkács kompresszorokon általában maga a szintjelző, a leeresztő csavar is egyben.

 

komolyabb sűrítőknél a leeresztő csavar a legalacsonyabb ponton külön van.

 

 

- Engedjük le a használt olajat úgy, hogy lehetőleg a legkevesebb anyag follyon mellé. Ez a kis barkács kompresszoroknál nehezen kivitelezhető, de nem megoldhatatlan dolog. Ha kell, kicsit döntsük meg a kompresszort, hogy a lehető legtöbb használt olaj kifollyon belőle.

 

- Az olaj leengedése után én féktisztítóval ki sziktam takarítani az olajteret, ami azt jelenti, hogy a betöltő, és leengedő nyíláson át jól befújom, és utána hagyom kifolyni, majd teljesen kiszáradni belőle.

 

- Tegyük vissza a leeresztő csavart, előtte ellenőrizzük a tömítése épségét, ha szükséges, akkor cseréljük azt.

 

- Töltsük fel az olajteret a megfelelő mennyiségű olajjal. Ez vagy az eleve előírt mennyiség, vagy a szintjező által mutatott szintig történjen.

 

- Pár perc várakozás után indítsuk el a kompresszort, majd használjuk rendeltetésszerűen.

 

Az olajcserét gyakori használat mellett minimum évente érdemes elvégezni, ritkábban használt gépeknél minimum 2 évente.

Ennél tovább ne hagyjuk a kenőolajat a kompresszorban, mert az az állásban is használódik, oxidálódik, veszít kenőképességéből.

 

 

Bármilyen kérdésük felmerül, kérem keressenek elérhetőségeinken.

 

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház.

;