Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
1
0
4
7

Hírek

2016.08.25 6:57
A részecske szűrő tisztításról

Részecske szűrő tisztítás lényege, és folyamata.

Az autógyárak folyamatosan egyre szigorúbb környezet védelmi előrírásoknak kell eleget tenniük, ezért egyre újabb olyan megoldásokkal állnak elő, melyek a gyártási folyamatot, anyag felhasználást, vagy éppen az üzemeltetést teszik tisztábbá.

DPF felépítése

Sok esetben mint az nem régen történt különböző trükkökkel próbálnak manipulálni, de van amikor értelmes dolog kerül ki a tervező asztalról.

Hogy a részecske szűrő ( angol betűszó szerint DPF ) mennyire az, megoszlanak a vélemények, de a modern diesel autó nem lehet meg nélküle.

részecske szűrő

A részecske szűrő feladata, hogy a motorból kiáramló kipufogó gázban lévő korom szemcséket felfogja egy speciális szőrővel, ezzel óvva a környezetet. Tisztítását ( kiégetését ) maga a motor vezérlő elektronika végzi, ha a megfelelő üzemi körülmények fenn állnak. Nagy azonban a hiba lehetőség, ha a nevezett jármű sokat üzemel városi körülmények között, vagy valamilyen más ok miatt a motor üzemanyag fogyasztása változik, ekkor ugyanis nem alakul ki olyan körülmény, amikor a rendszer az öntisztítási folyamatot beindíthatná. Ekkor a részecske szűrő eltömődhet, ami a motor súlyos kárára is mehet.

Ilyenkor van szükség a részecske szűrő ( DPF ) külön tisztítására, ami több módon is történhet.

 

1.       Spray formában kapható részecske szűrő tisztító.

Több gyártó kínálatában is elérhető, használata úgy történik, hogy ez egyik kivezetést a kipuffogó dobon lekötik ( itt minta vevő, elvezető csövek is vannak ) és azon keresztül a hatóanyagot a részecske szűrő elé befújják. Előny, hogy egyszerű, bárki által kivitelezhető, hátránya, hogy nagyon kis mértékben hatásos, ugyanis a befújt hatóanyag nem képes a teljes felületre eljutni, és az esetleg eloldott korom részecskék sem kerülnak át csak úgy a részecske szűrő kimeneti oldalára, tehát a hatás nagyon kétséges, és kis mértékeű, Inkább szükség megoldást jelenthet.

2.       A részecske szűrő kiégetése.

Ilyenkor a kpuffogó szétszerelésével magát a részecske szűrőt akár kívülről melegítve, levegő befújással kiégetik. Előnye az aránylag magas hatásfok, hátránya, a kikerülő ( kifújt ) elégett korom a levegőbe kerül, súlyosan szennyezcve a kornyezetet, és nagy felkészülést, technikai hátteret feltételez. Sok esetben csak a szűső betét külső rétegei tisztulnak meg, a betét belső, a melegítéstől távolabb eső részei kevésbé.

 

3.       részecske szűrő kimosása

A kipuffogó szetszerelése után a megfelelő csöveket le kedugózzák és az egész dobot a katalizátorral és DPF egységgel együtt egy speciális folyadékkal feltöltik. Ezt a folyadékot úgy alkotják meg, hogy bár a korom szemcsék mint olyan ( tiszta szén ) nem oldhatók, a korom szemcsék közötti fizikai kötés ( olaj, zsíros maradványok, egyén oldható alkotóelemek ) megszüktetésével a korom szemcsék még a legeltömöttebb részecske szűrőből is kimoshatók. A megfelelő idejű áztatás ( időnként átmozgatás, öblítés ha kell ) után a szűrőt nagynyomású mosóval ( speciálisan adalékolt vízzel ) átmossák. A mosó folyadék az egész dobot feltölti, a legeldugottabb részekbe is eljut, mindenhol kifejti a hatását. Nagy előnye az igen magas hatásfok, akár a gyári tisztísági állapot elérése, ami alapvető cél, valamint a kimosott korom nem a levegőbe, hanem a mosó vízbe kerül, így az kezelhető marad.

4.       A részecske szúrő eltávolítása a rendszerből.

Direkt hagytam utoljára. Nem szabályos, sőt büntethető megoldás, sok esetben nem is járható. A részecske szűrő kiszerelésével ugyanis felborul a motor szabályzási rendszere, és ezt csak a vezérlő progra átírásával a vezérlés átprogrampzásával lehet kiküszöbölni, márpedig egyre több gyártó ennek a lehetőségét kizárja, tehát egyre több esetben maga az út nem járható, a DPF megszüntetésével a motor nem fog megfelelően működni, folyamatos hiba jelet ad, vagy éppen egyáltalán nem is műkörik.

Hibajelzés a műszerfalon :

DPF hibajelzés

A fenti okok miatt mi a GreenHand részecske szűrő tisztító koncentrátumot javasoljuk, ami Magyar fejlesztés és gyártás, kb fél év kísérletezése után állt össze a legmegfelelőbb receptúra.

A GreenHand részecske szűrő tisztító koncentrátum környezet barát anyag, a környezetben 90% fölött lebomlik, nem tartalmaz szulfátot, vagy egyéb súlyosan mérgező adalékot, teljes mértékben közömbösíthető.

Használata igen egyszerű.

A koncetrátumot tiszta, minimum kézmeleg ( de lehet melegebb is ) csapvízzel 1:1 arányban higítjuk, majd a leszerelt részecske szűrőt a kimeneti oldalon, és a kivezetéseknél víz záró módon ledugózzuk, és azt csurig töltjük. Ehhez általában maximum 5 liter koncentrátum elégséges. A feltöltött dobot ha szükségesnek látjuk időnkét megmozgatjuk, és a folyadékot minimum 24 órát ( de inkább 36-48 órát ) hatni hagyjuk. A ható idő letelte után a folyadékot kiöntjük, majd nagynyomású mosóval először a gáz folyás irányával ellentétes irányban ( visszafelé ) majd azonos irányban, az irányokat többször váltva kimossuk, maíg a kifolyó víz teljesen tiszta nem lesz.

Ez után a részecske szűrőt a megfelelő módon vissza szereljük, és a jármű újra használható.

Figyelem !

 

A felhasznált GreenHand részecske szűrő tisztító folyadék újra már nem használható fel, a szennyezett folyadékot veszélyes hulladékként kell kezelni !

Mivel a tisztítás ( ha az üzemeltetési körülmények azonosak )időnként szükséges folyamat, a jármű élete alatt azt többször ( szésőséges esetben akár 1-2-szer évente ) el kell végezni, az nagy költséggel is járhat, és ezért az otthoni, kisműhelyi körülmények jelentősen csökkentik az anyagi ráfordítást.

A hatást két módon tudjuk ellenőrizni.

 

1.       Autó diagnosztikai műszerrel

Az autó computeréből a megfelelő adatok kiolvasásával a tisztítás hatásfoka pontosan megállapítható, ez új autónál maximum 2-3%, ez egy megfelelő tisztítással is elérhető, de az 5% már nagyon jó érték.

2.       Próba úttal

A próba úton ( ha nincs műszerünk ) az autó nem adhat hiba jelet, illetve ki kell kényszeríteni, hogy az autó katalizátorja beindúljon, ez általában a megfelelő kipuffogó gáz áramást ( is ) jelenti egyben, ez pedig azt mutatja, hogy a tisztítás hatásfoka, bár a pontos értéket nem ismerjük meg, megfelelő volt.

A szerelés ilyen módon néhány megfelelő eszközzel akár háilagosan is elvégezhető, alacsony költséggel olyan időszakban, amikor a jármű egyébként sem üzemel, így a termelésből sem kell hosszabb időre kivenni azt.

GreenHand részecske szűrő tisztító koncentrátum megtalálható a Műhelynet webshopban, és néhány viszonteladónál is.

Remélem cikkemmel segítem a gazdaságos jármű üzemeltetést, ha bármilyen kérdésük felmerül, kérem keressenek minket elérhetőségeinken.

Jó munkát kívánva maradok tisztelettel.

Bálint Balázs szerszámspecialista

 

Műhelynet szerszámbolt és webshop

;