Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Látogató számláló

2
0
3
4
6
3
8

Hírek

2018.04.03 6:25
A szabványokról

Világunkat át meg átszövik a különböző rendszerek, uniformizálások, szabványok. Ezek a szabványok nagyon jó szolgálatot tesznek amikor egy-egy alkatrészt, rendszert, terméket vagy akár egy folyamatot bele kell illeszteni egy nagyobb rendszerbe, hogy azzal jól tudjanak együttműködni.


A szabványok területenként, iparáganként, és akár gyártónként is eltérőek lehetnek.Talán a legtöbbet használt szabvány az MSZ, ISO, ASA, DIN. De vannak még sokan, bármerre nézünk. Tulajdonképen maga az SI mértékrendszer maga is egy szabvány, de az ebbe tartozó metrikus mérési rendszer is egy féle szabvány.


A szabvány jogi meghatározása a szabványosítási törvény szerint :

„A szabvány elismert szervezet által alkotott vagy jóváhagyott, közmegegyezéssel elfogadott olyan műszaki (technikai) dokumentum, amely tevékenységre vagy azok eredményére vonatkozik, és olyan általános és ismételten alkalmazható szabályokat, útmutatókat vagy jellemzőket tartalmaz, amelyek alkalmazásával a rendező hatás az adott feltételek között a legkedvezőbb.”


A szabványok ágazatonként és földrajzi területenként is eltérőek lehetnek. A beazonosításuk úgy történik, hogy a megfelelő betű jel után kerül a szabványosítés éve majd kettősponttal a szabvány száma.


Azért azt tudnunk kell, hogy a szabványok mellett vannak még olyan irányelvek is, amelyek később szabványokká válnak, vagy valamely cég belső szabványai.


A fontosabb, ismertebb szabványok :


MSZ szabvány:

A Magyar Szabvány rövidítése, a Magyar Szabványügyi Társaság által kibocsájtott 

szabványok gyújteménye.


MSZ EN szabvány :

A magyar Szabványügyi Társaság által kibocsájtott, de nemzetközi szabványnak megfelelő szabványÁltalában ezt úgy jlezik, hogy MSZ ISO vagy MSZ EN ISO.


ESZ szabvány :

Európai szabvány rendszer, az Európai Unióban érvényes szabványok gyújteménye, külön szervezete vannak akik elfogadhatják, és ahogy az uniós jogharmonizációban, ebben is az egyes országoknak törekedni kell a megfelelőségre.


ISO szabvány :

Az ISO szabvány nem gyártmányra, vagy termékre vonatkozik, hanem rendszerre. Ez a rendszer lehet a gyártás, minőség ellenőrzés vagy más munkafolyamat, akár pl az ügyfél kapcsolattartás is. Összefoglaló néven minöségbiztosítási rendszer.


DIN szabvány : 

A szabvány elnevezése a Német Szabványügyi Társaság szavainak kezdőbetűiből áll, ez mutatja azt is hogy első sorban német területeken használjják, hisz onnan indult el. Viszont mára nemzetközi szabvánnyá ( is ) kinőtte magát, mert a német gyártással, technológiával elterjedt, és azt sok más ország átvette, beépítette a saját rendszerébe.


ASA szabvány :

Az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet ( ANSI ) szabványa, mely Amerikában alakult ki. Egyes részeit, pl az ASA filmérzékenységre vonatkozó tartalmát az ISO egy az egyben átvette, így pl a fotoiparban világszerte elterjedté, és elfogadottá vált. 


Különleges szabványok:


Vannak olyan különleges szabványok, melyek egy-egy gyártótól indultak, vagy egy konzorcium áll össze a közös siker elősegítéséért, de a szükségszerűség vagy célszerűség által sok más gyártó is átvette azt. Ezek bár konkrétan sok esetben nem nevezhetők szigorúan szabványnak, mégis az ipar vagy az élet egyes területein általánosan elfogadottá és elterjedté váltak, minden résztvevő e szerint igyekszik a termékeit készíteni, ezze javítani a piaci részvételén.

Sok ilyen szabványosítással találkozunk nap mint nap, de talán nem is tudatosul bennünk a lényeg.

 

USB szabvány

Több vezető számítástechnikai vállalat által létrehozott adat átviteli port típus. Az idők folyamán több mérete, kialakítása is létre jött, de az alap ugyanaz maradt.


Ugyanígy szabványok pl. a PAL, SECAM, MESECAM, NTSC rendszerek az audió és videó rögzítésben, és hétköznapi életünket át és átszövik ezek a kisebb nagyobb ágazatokat lefedő rendszerek.

 

A HKPS szabvány.

Kifejezetten gyakorlati műszaki szabvány.

Mivel kevésbé ismert, eredete, magyarázata, leírása nagy tejedelmű, a részletekre itt nem, de nemsokára erre egy új, következő cikkben derítek fényt.

 

 

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecilaista

Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház

;