Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

2
0
5
5
7
9
0

Hírek

2016.11.04 14:12
Központi öntözők víztelenítése

Sokan kényelemből, vagy praktikus megoldásból telepítenek automata öntöző rendszert kertjükbe.

 

Kényelmes, mert teljesen automatizálni lehet, praktikus mert nem felejtik el a locsolást, sok kertépítő is csak a rendszer kiépítésével együtt vállal garanciát a megfelelő pázsit minőségére.

 

És itt jönnek a problémák...

 

Sok olyan öntöző rendszer elem van, ami automatikus víztelenítő szeleppel van ellátva, ha ezeket megfelelően telepítjük, semmi baj nem lesz, a téli fagymentesítéssel sem kell foglalkoznunk. Nem így más olyan megoldásokkal, amiknél ez nincs meg. Igaz, azt sem tudjuk soha biztosan, hogy tényleg minden víz eltávozott-e a rendszerből. Ezért általában levegővel kell kinyomatni az egész rendszerből a vizet, mert a telepítés általában nem a fagy szint alatt ( minimum 70-80 cm-el a föld alatt ) történik, hanem a föld közelében jellemzően 25-30 cm mélyen, közvetlenül a gyökér zóna alatt.

 

Ügyfeleink folyamatos problémája az otthoni kis kompresszor és a víz rendszer összekötése a víztelenítéshez.

 

Erre talán vannak gyári megoldások is, de a körülmények ismeretében tudunk összeállítani megfelelő átalakítókat, összekötőket, adaptereket.

Mivel extol képviselet vagyunk, így alapból mi mást használnánk, mint Extol Prémium locsoló rendszer és levegő csatlakozókat és awab bilincset.

 

Az egyik legegyszerűbb, és legáltalánosabb megoldás az alábbi.

 

 

https://muhelynet.hu/kozponti-ontozo-viztelenito-cso-locsolo-csatlakozo

 

 

Itt egy légtechnikai csatlakozót a megfelelő 1/2"-os tömlővel összekötünk egy öntözés technikai csatlakozóval. Ez által a vízcsapon, vagy az öntöző betáp csatlakozóján keresztül könnyen megoldhatjuk a víztelenítést.

 

Van más lehetőség is, ennél 3/4" hollanderes csatlakozás az egyik fél, míg a másik továbbra is a DIN 7,5 szabvány szerinti levegő csatlakozó.

 

https://muhelynet.hu/kozponti-ontozo-viztelenito-cso-hollanderrel

Itt a két csatlakozó között 1 m tömlő van.

 

Alapvetően ha kompresszor van a háznál, akkor feltételezzük, hogy valamilyen alap levegő készlet is szokott lenni hozzá, tehát levegő tömlő is, ezért nem szoktunk hosszabb tömlőt hagyni.

 

Magát a műveletet maximum 2 bar nyomású levegővel végezzük, bár a rendszerek általában 6-8 bar nyomást simán bírnak, nem érdemes véletlenül sem túlterhelni az öntöző rendszert.

 

A víztelenítéshez nagy mennyiségű levegő sem kell, gyakorlatilag bármelyik kis méretű akár barkács kompresszor is elég lehet.

 

A terméket webshopunkban is megtalálják, az természetesen rendelhető több kivitelben, hosszabb tömlővel, vagy más vég kialakításokkal is, ahogy az adott körülménynek a legjobban megfelel.

 

Tisztelettel:

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és webáruház

;