Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
4
7
2
4
1

Hírek

2016.05.11 4:41
A japán fűrész mitől japán ?

A japán fűrész

A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást illeti. Míg gyermekkoromban mindent rókafarkú-, illesztő-, lomb- vagy épp keretes fűrésszel és a karunk erejével szabtunk, manapság már különböző elektromos fűrészgépekkel kaszabol mindenki. Ez végül is érthető, bár azért ennek is vannak hátrányai.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

Először is áramra van szükség. Dugalj kell, meg hosszabbító. Aztán az elektromos fűrész mindenképp nagyobb és nehezebb egy kézifűrésznél, ha rend van a műhelyünkben, akkor a munkához eleve elő kell szedjük valahonnan. Ez pedig néha már túl sok macera. Ha tényleg csak egy vágásra van szükség mondjuk a lakásban, vagy épp az udvaron, akkor a fenti menetrendet végigpörgetve, az ember kedve hamar elmegy az elektromos eszköz elővételétől. Sokszor magától a munkától is.

Pedig egy jó kézifűrész is alkalmas lehet erre a feladatra, ezt csak le kell akasztanunk a szerszámfalunkról, és már használható is. Az utóbbi időben mindenhol előtérbe kerültek az elektromos eszközök, a mindenféle GÉPEK. Itt az ideje, hogy kicsit visszatérjünk az alapokhoz, és átismételjük a kéziszerszámok használatának módját.

A fafűrészek világa például érdekes világ. Millió változatban találunk fűrészeket, és ráadásul ezek valóban mind-mind másra valók.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

Tényleg sokféle fűrész létezik, és valóban mindnek megvan a maga igazi szerepe, bár kétségtelen, hogy vannak átfedések a munkafolyamatokban.

Most például egy olyan kézifűrész akadt a kezünkbe, amely csak néhány éve került jobban a reflektorfénybe, legalábbis nálunk. Ez pedig a japánfűrész néven nevezett, vékony és hajlékony pengéjű szerszám. Épp ez a hajlékonyság a szerszám erőssége. Ugyanis képes arra, amire szinte egyetlen más fűrész sem, hogy pontosan, hézagmentesen vágjunk vele bármilyen felület mellett. Persze a vékony fűrészlap meghajlított állapotban nem túlságosan erős, épp ezért ezek a fűrészek kimondottan nem tolásra, hanem húzásra vannak kitalálva. Vagyis a fogazatuk épp fordított a legtöbb fűrészéhez képest.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

A japán fűrészek között vannak egészen arisztokratikus és kinézetükben is nagyon klasszikus darabok. Ezeknél nyilvánvaló a tradicionális japán kovácsolással és a kardkészítéssel való párhuzam sejtetése. Itt a markolat is mindenféle egzotikus fafajból készül, szigorúan kézzel és rettentően hagyományos módon... Azonban számunkra elsősorban az a fontos, hogy egyáltalán legyen egy ilyen szerszámunk. Mert ez bizony igazán jól használható. Erre pedig nagyon is jól megfelel egy modernebb darab is, például az itt bemutatott Extol szerszám. Ennek a nyele ugyan műanyag, cserébe nem csúszik, és akkor sem lesz baja, ha épp egy kis nedvesség éri. Az igazán fontos úgyis a penge, azzal pedig ennél a modellnél nincs hiba. Elsősorban a már említett síkban vágásoknál segít, amikor a fal vagy a padló mellett kell közvetlenül vágnunk, de ugyanígy alkalmas lehet a keskeny penge miatt például igazán precíz fogazások, csapolások készítéséhez is. Az egész fűrész pár deka, és áram sem kell hozzá. Szinte mindenhol elfér, akár egy kis fiókban is, a műhelynet szerszámboltban tartalék lapot is vehetünk hozzá. 

 

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecilaista

Műhelynet szerszámbolt és szerszám webshop

;