Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Látogató számláló

2
0
3
4
2
5
0

Hírek

2016.02.21 6:09
Üveggyöngy mint szóró anyag

Az üveggyöngy nálunk nem azonos azzal, amire sokan gondolnak.

 

Bár többször, több kérdés is felmerült már ügyfeleink részéről, ezt az üveg gyöngyöt nem lehet cérnára fűzni, nincs bennük furat ( népiesen lyuk ), nem színesek, így dekorációnak is csak korlátozottan használhatók.

Viszont a mellett, hogy kiöntve könnyen el lehet csúszni rajtuk, még sok dologra kimondottan alkalmasak, erről fogok most néhány szót szólni.

 

Szemcseszórás anyaga :

 

Az üveg gyöngy mint abraziv anyag, a szemcseszórásban jelentős helyet foglal el.

 

Nagyon nagy előnye, hogy mivel felülete síma, nem sarkos ( lévén megközelítőleg gömb formájú ) a felületet nem karcolja, az a későbbiekben, akár a munkafázisok között is, könnyebben tisztítható. Ha éles szemcsével szórunk, a mikro karcolásokban úgy szennyeződhet a felület, hogy azt megint csak újabb szemcseszórással tudjuk eltüntetni. Ha üveg gyönggyel szórunk, ez a veszély nem áll fenn, a friss felület akár le is mosható.

Mind e mellett olyan felület védelem esetén, ahol a felület maga nem kap plusz számot tevő vastagságú fedő rétekeget, kizárólag a gyöngy szórás jöhet szóba, pl. eloxálásnál is.

Ha alumínium alkatrészeket szórunk üveggyönggyel, akkor az a gyári öntött felülethez lesz hasonlatos, pl. elektromos kisfődarabok ( generátorok, önindítók ), kormányművek, váltó házak, motorblokkok, hengerfejek. Üveggyöngy szórás használatával az öntött alumínium, réz, és egyéb lágyabb fémek felületét közel az eredeti állapotra hozhatjuk, esetleg fényes felületüket selyem fényűre változtathatjuk.

Az üveg gyöngy szórás nagyon jól használható olyan vas alkatrészek tisztításánál is, ahol az anyag vesztés nem megengedhető, de a felület tisztasága fontos, pl. motor szelepek tisztítása ( különösen kipuffogó szelep ) köszörülés előtt, szívó csonk, vagy éppen EGR szelep belső része.

CNC megmunkálás után a finom megmunkálási nyomokat el tudjuk simítani, itt bármilyen finom a megmunkálás, kis húzások, a megmunkáló szerszám nyomai benne maradhatnak a felületben, ezt szépen homogenizálni lehet a módszerrel.

Élletöréshez, finomításhoz is jól használható, szintén gépi megmunkálások után akkor, ha egyébként az él letörését más módon nem lehet véghez vinni a formai követelmények miatt, de némi ( akár mikro méretű ) kerekítés szükséges lehet.

Ha hatásosságáról kíván meggyőződni, vagy nem tudja melyik szemcse méret milyen felületi strukturát ad, üzletünkben vagy internetes áruházunkban akár kilós kiszerelésben is tudjuk adni szinte mindegyik méretet 0-800 mikron műszemcsenagyságig, különböző tól-ig frakciókban.

 

 

Fényvisszaverő anyagként :

 

Mivel az üveg gömb maga egy komplett fényvisszaverő optika, a kis méretű göböket kiszórva nagyon jó fényvissaverő felületet hozhatunk létre.

 

Így alakítanak ki akár ipari méretekben vetítő vásznakat, útburkolati jeleket is, oly módon, hogy a friss festékbe mikro üveg gyöngyöt szórnak, mely abba beleragad. egyes esetekben ezt a gyöngy réteget fedik átlátszó ( transzparens ) lakkal is, megvédve a gyöngyöt a kipergés, kifordulás ellen.

fénytörés üveggyöngyben

Egy fényvisszaverő matrica felépítése. Forrás : tankonyvtar.hu

Mivel az üveggyöngy gömb formájú, bármelyik irányból ugyanúgy veri vissza a fényt, nem kell pozicióba helyezni, iárnyítani, ez fénytani szemponból a legnagyobb előnye.

A 3M mint gyártó először alkalmazott fényvisszaverő fólia gyártásához is üveg gyöngyöt.

„A 3M elsőként használt üveggyöngyöket a fényvisszaverő szalagok gyártásához, és fejleszti azóta is folyamatosan ezt a technológiát már több, mint 50 éve. A mikroszkopikus nagyságú üveggyöngyök és prizmák szerkezete könnyű és rugalmas, reflektív tulajdonságuk még rossz időjárási körülmények között is segítséget nyújt a láthatóság növelésében.”

Forrás : 3M

3m fenyvisszavero szalag

Fényvisszaverő szalag elektronmikroszkópos felvétele. A léptéken jól látható, hogy a mikro üveg gyöngyök mérete megközelítőleg 35-40 mikorn, ez nálunk a 0-50 mikronos frakcióba pont bele illik. Forrás : 3M

 

Hőszigetelő anyagként :

 

Egyre több festék, és építési sedéganyag gyártó is felismerte az üveg, mint anyag hőszigetelő, és/vagy hőmegtartó képességét, így az alapanyagokba keverve a mikro üveggyöngyöt nagy hatásfokű hőszigetelő anyagot kapunk. Festékek, vakolatok, ragasztók is készülnek ilyen eljárással. Sajnos ezen a piacon nagyon nagy a harc, és egymásnak sok esetben ellentmondó tesztekkel igazolják vagy éppen cáfolják a rendszer hatásosságát, de tény, hogy a kerámia alapanyagba kevert üveggyönggyel készített hőszigetelő lap az űrhajó technika egyik találmánya, amit egyre több helyen használnak.

Az üveget, akár összetört tábla vegy egyéb hulladék üveget évszázadok óta használják kályhák, kemencék hő megtartó, tömeg növelő anyagaként is. Kisebb, pontosabb ( esetleg labor ) kivitelű kemencéknél az építő anyagba kevert nagy mennyiségű üveggyöngy is viselkedik ilyen módon.

 

Egy kis kitérő :

 

Az üvegggyöngy nem keverendő össze az üveg szecsével, mely praktikus okok miatt nem új, hanem darált hulladék ( öblös vagy sík ) üvegből készül, ezért sarkai élesek, a gyártási technológiából adódóan nagyon sok mikro repedést tartalmaz, így az első körben még elég jól használható szemcseszóró anyagnak olyan helyeken ahol a felület karcolása megengedett, de a második körre már nagyon megtörik, gyorsan elhasználódik, és elszívásra, kidobásra kerül, ezért a legtöbb esetben, bár az előállítása fontos lehet, hisz egy veszélyes hulladékot dolgoz fel, sajnosa hatásfoka, és ezért a költség oldala nem elég jó, ősszehasonlítva komolyabb sarkos formájú szóró anyaggal, mint pl. a nemes korundokkal. E mellett a finom üveg por is ugyanúgy veszélyes hulladéknak minősül mint az alapanyag, kezelése is így kell töténjen, míg a nemes korund teljesen ártalmatlan, természetes anyag kategóriába sorolandó.

 Az üveg szemcse gyártás nagy hátránya még a változó anyag minőség, mert a sörös, boros, egyéb színes és színtelen öblös üvegtől kezdve a különböző keménységű és színű sík üvegen át nagy az alapanyag választék, és minőségi szórás.

Van olyan ügyfelünk, ahol az eredeti Német technológia szerint üveg szemcsével kell a felület tisztítását megoldani, mégis Német partner néhány teszt után engedélyezte az eredetitől való eltérést a nemes korunk javára.

 

Ha kérdésük van állunk rendelkezésükre, elérhetőségeinken, vagy üzletünkben személyesen.

 

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecilaista

Műhelynet szerszámbolt és szerszám webshop

;