Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

2
0
5
5
8
0
4

Hírek

2015.10.19 3:08
Gravírozók és gravírozás 2

Előző írásomban a gravírozás alapjait, céljait, eszközeit vettem sorra. Most a forgó mozgású gravírozó gépek felépítésével, szerszámaival, lehetőségeivel foglalkozom.

 

A forgó gravírozó gépek szerszámai, felhasználások módjai, lehetőségei.

Ezekkel a gravírozó, mikro maró gépekkel a legkülönfélébb munka folyamatok elvégezhetők, melyek általában forgó mozgást igényelnek.

Úgy mint : fúrás, marás, köszörülés, csiszolás, polírozás.

Fúrás:
Egészen kis mérettől, akár 2-3 tized mm-től lehet már szabad kézzel dolgozni, ennél kisebb méretekhez nagy gyakorlat, vagy speciális gép és állvány kell. A maximális méret 3-3,5 mm körül van, mivel a tokmányok általános legnagyobb mérete a 3,2 mm, ez a szerszám szárak általános mérete is.

 Marás :
A sok éllel ellátott száras maró fejekkel precíz kialakítású formákat lehet létre hozni. Ilyen fejekkel dolgozik a sokaknál rossz emlékű fogorvos is, de sok iparművész is használja ezeket fa, csont vagy egyéb anyagok alakításához. Rengeteg kialakítású hegy van, sok méretben. A legáltalánosabb formák a henger, gömb, kúp, és csepp forma, de ezeknek átmenetei, vagy kombinációi is léteznek, minden formában, több méretben. Lágyabb anyagokhoz használjuk, fa, csont, műanyag, színes fémek, könnyű és lágy, de akár nemes fémek alakításához is. Vas fémekhez általában már csak speciális fejeket tudunk használni, illetve kerámiát, üveget csak gyémánt vagy gyémántos maró fejekkel tudunk megmunkálni.Köszörülés:
Koronggal vagy csapos kővel dolgozunk.
A korongok sok esetben egy cserélhető szárra vannak felcsavarozva, ezeket mint magát a klasszikus köszörűt tudjuk használni, a palástjukkal, kevesebb esetben az oldalukkal dolgozunk.
Csapos köveket szinte minden formában és egy határon belül minden méretben találunk. Ezek gyárilag egy befogható csapra vannak ragasztva, vagy magára a csapra öntve. Formájuk ugyanúgy mint a maró száraknál lehet hengeres, kúpos, csepp, gömb, vagy akár fazék forma is. Használatuk anyag minőségtől függő, de általában fémek alakítására lehet használni ezeket. Az olló vagy kés köszörüléstől kezdve élek letörésére, furatok formájának alakítására, nútok vagy egyéb bemarások elkésztésére, egyaránt megoldás lehet. Fontos, hogy köszörülni csak nagy fordulatszámmal lehet, mert kis kerületi szerszám sebességnél a megmunkálandó anyag elkenődhet, illetve a megmunkáló szerszám fokozottan kopik. Figyelni kell arra is, hogy a megfelelő anyagú követ használjuk az egyes alapanyagok alakításához. Más anyagú kő kell a lágy acélok, magasan ötvözött acélok, alumínium, vagy színes fémek alakításához is.

Kövek fajtái :

Piros ( rózsaszín ):
A rózsa vagy rubin korund kövekkel általános megmunkálási lehetőségeink vannak vas fémekhez.Szürke :
Szilícium karbid. Használhatjuk ridegebb anyagokhoz, öntött vasakhoz, kemény bronzokhoz, de lágyabb anyagokhoz is, mint színes fémekhez, vagy akár gumihoz.Fehér :
Nemes vagy elektro korund, vas fémekhez, de rozsdamentes és magasan ötvözött acélokhoz is használhatjuk. Rozsdamentes anyagokhoz kizárólag ezt a szerszámot használhatjuk, mert anyaga ( tiszta AlO3 ) nem tartalmaz vasat, így nem "mérgezi" el a megmunkált felületet.

Gyémánt :
Nem vas fémek, illetve nagyon kemény ( égetett ) anyagok, üveg, kerámia megmunkálására jók.

A gyémánt szemcséket általában galvanizálásos technológiával rögzítik a szárra, míg a többi szemcsét valamilyen kötő anyaggal ragasztják össze, melyek lehetnek, műgyanta, hőre keményedő műanyagok, kerámia, sellak vagy más.
Csiszolás:
Mint a nagyobb szerszámoknál, itt is vannak csiszoló tárcsák, lapkás korongok, csiszoló hengerek. Általános csiszoló szerszámokat használunk, ritka a speciális szemcsézetű vagy anyagú eszköz. Fa fém, és egyéb anyagokhoz is használhatjuk ezeket finom felületek kialakításához, átmenetek kialakításához.
Polírozás:
Anyaga lehet varrott textil, filc, gumi korong, vagy profil. Polírozást mindig a megfelelő anyaggal és segédanyaggal kell végezni, általában polír pasztával, vagy polír vízzel. A különböző anyagokhoz más és más segédanyag kell. A polír korongok és profilok is sok féle kialakításban elérhetők, mindig a munkának megfelelő profilt válasszuk.Vágás :
Fém, acél vagy gyémánt vágó tárcsákkal ( korongokkal ) végezzük. Fémeket ( főleg vas fémeket ) vágó tárcsákkal vágunk, melyeknek anyaga ugyanaz az összetételű, mint a normál fém vágó tárcsák. Fa és műanyag vágásához fűrész tárcsákat használunk, míg kerámiákhoz és üveghez gyémánt tárcsákat kell használni. Hőre lágyuló műanyagok vágásánál figyelni kell, hogy kis sebességgel és megfelelő kenés mellett dolgozzunk. Fa vágásánál az életlen fűrész tárcsa megégetheti a vágatot, ezért itt is figyelemmel kell eljárni.

Tisztítás :

Nyeles ( szárral egybe szerelt ) vagy befogó szárra szerelhető drót korongokkal végezzük, melyek az alap formákat követik, általában egyenes, fazék, tárcsa formák vannak. Anyaguk ( szálaik anyaga ) lehet nylon vagy más műanyag, vagy fémek, vas, réz, rozsdamentes acél.

 

Tisztelettel 

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és webshop

;