Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
3
2
7
2

Hírek

2015.06.25 16:55
Honoló és használata

A honolásról.


A felület-megmunkálások különböző felületi érdességet adnak, ezeket kell a megfelelő finomságúra végmegmunkálással kialakítani azaz finiselni.


Az autó és gép iparban nagy fontossága van a forgástestek felületi megmunkálásának, legyen az külső vagy belső felület.

A következőkben a honolás fontosságát elemezzük.

A honolás olyan gépi megmunkálás, melynek során forgástestek külső vagy belső palástjának felületminőségét ill. geometriai pontosságát állítjuk be az előírt tűrésnek megfelelően. Ez lehet egy főtengely, fék és kuplung munka és fő hengerek, vagy más forgó tengely csapja, csapháza, dugattyú henger belső felülete, hidraulika hengerek illetése. Nem tévesztendő össze a nagy sebességű megmunkálásokkal, és nem feltétlenül a tökéletes felület elérése a cél, hanem a megfelelő felületi érdesség, és méretbeli pontosság.

A mellékelt képeken általánosan használt egyszerű belső 3 pofás honoló szerszámot mutatunk.

 

honolo képehonolo képe

 

A szerszámokat webshopunkban itt találják meg.


A szerszámok munkavégző anyaga lehet bármilyen a megmunkálandó anyagnál keményebb anyagból, általában a köszörülés és csiszolás iparágakból ismert ásványi és műanyagok jöhetnek szóba. Lehet alumínium oxid (korund), szilícium karbid, bór karbid, gyémántszemcse. Fontos, hogy a munkavégző anyag nem tömődhet el, szemcsék nem maradhatnak meg, nem szorulhatnak be a felület és a munkavégző anyag között, ezért a munka közben folyamatos öblítés szükséges, ezt általában petroleum rávezetéssel oldják meg, sok esetben akár 8-10 fúvókából, hogy egyenletes legyen. Hűtésre amúgy nincs szükség.


Ismerünk kézi ( fent ) vagy komolyabb gépi honoló berendezéseket is. A kövek ( itt kövek, de vannak gömb formájú vagy szálas anyagok is ) általában rugó feszítettségűek, vagy önfeszítő rendszerűek, és a szerszám tengelye sok estben önmagát központosítja, egy csuklós száron.
Mivel szakmánkban ( gépészet ) általában honoló hasábokat használunk a megfelelő befogással ( 2 vagy 3 köves ), a többi megoldás ismertetésétől jelen esetben eltekintenék.

 

Kézi honolás meghajtásához használhatunk akkumulátoros fúrógépet, állványos, vagy sebesség szabályzóval ( lehetőleg mechanikus ) ellátott kézi fúrógépet is.

 

+tipp.

Sok esetben ( és ezt egy gépműhelyes gépészmérnök kolléga ajánlotta ) a blokkot betesszük az alkarészmosóba, ahol a GreenHand mosó folyadéknak ( szintetikus petroleum ) a mosó saját szivattyúja általi rávezetésével oldjuk meg az öblítést. Tankönyv szerint nem a tökéletes megoldás, de nálunk bevált.


Maga a szerszám, ha csak az egyszerűbb darabokat nézzük, nem költséges, és nagyon gyorsan megtérülő, valamint sok esetben egyébként feltétlenül szükséges befektetés. Ha a szerszám kivitelében vagy anyagában tanácsra lenne szükségük, igyekszünk abban is segíteni. Csak olyan helyen vásároljon, ahol szakértő segítséget tudnak adni, esetleg konkrét javaslatokat a használatára.


A honolófej hossza, fordulatszáma és a tengelyirányú mozgás sebessége adják azt a pályát, amit a csiszolószemcsék a palást felületén befutnak. El kell érni, hogy a teljes felületen a folyamat végére egyenletes legyen a megmunkálás. Használat közben ( ha technikailag lehetséges ) a honoló fejeknek ki kell futniuk a hengerből valamennyire ( kb a kö hosszának ¼-éig ) , ez is az egyenletességet biztosítja. A kő a hossza felénél jobban soha ne fusson ki, ekkor már billen a fel, és súlyos károk keletkezhetnek úgy a megmunkáló szerszámban, mint a munkadarabban.


A honoló kő ( fej, hasáb ) hossza fontos ismérv. ha olyan hengert munkálunk meg ahol rések, furatok vannak, akkor nagyon fontos, hogy a szerszám éle ne akadjon meg, át tudja „lépni” a hézagot. Ez különösen rés vezérlésű motoroknál fontos.


A honoló szerszámok munka átmérője tól-ig méretben van meghatározva, ezt a vásárlásnál mindig vegyük figyelembe.

 

Természetesen kérdéseik esetén állok rendelkezésükre, tisztelettel :

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és internetes áruház.

;