Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Látogató számláló

2
0
3
4
6
3
8

Hírek

2015.05.12 16:12
Kompresszor hibamegállapítás 1

Mint szinte minden szerszámmal vagy javítással kapcsolatos gondolatom esetén, ezt is ügyfeleink igénye, kérdései által látom indokoltnak megosztani.

Minap egy kompresszor nyomáskapcsoló vásárlásakor szembesültem azzal, hogy sokan, bár saját szakmájuk kiváló képviselői, nem tudják pontosan meghatározni melyik alkatrésszel is van a probléma, mire is van szükségük.

Történt ugyanis, hogy egy nyomáskapcsolóért a város másik feléről jöttek el. Kicsit talán figyelmetlenségből, kicsit talán tudatlanságból, de olyan alkatrészt kértek, ami nem az ő légsűrítőjükhöz való.

Ezért úgy gondoltam, leírok néhány alap ismeretet, hibát, illetve megosztok ismeretet, hogy ha szükséges, tudják mit, és hogyan kell megnézni.

 

Figyelem minden a kompresszoron való javítási munka előtt a táp vezetéket húzzuk ki, és a nyomást engedjük le belőle !

1. A kompresszor tápja.

Általában elektromos kompresszorokkal dolgozunk, így tudni kell 1 vagy 3 fázissal van dolgunk. 1 fázis esetén 230 V 50 Hz, míg 3 fázis esetén 400 V 50 Hz a feszültség. 1 fázisú meghajtáshoz 2 érintkező páros, míg 3 fázishoz 4 érintkező páros kapcsoló kell. A plusz 1 érintkező pár azért szükséges, mert nem csak a fázist, hanem a nulla oldalt is megszakítjuk. Két oka van. 1 : érintés védelem miatt, 2 : plusz leállítási biztonságot ad, ha nem csak az egyik, hanem mindkét táp vezetéket szakítjuk meg, így ha az egyik érintkező „összeég” a másik még ugyanúgy megszakít. Tehát tudnunk kell milyen táppal dolgozunk.

2. A kompresszor meghajtás elektromos teljesítménye.

Nagyon nem mindegy mekkora áramot kell kapcsolnunk. Sok esetben ezt csak külön kapcsoló relével tudjuk csak megoldani, bár ilyen lehetőséggel otthon biztos nem találkozunk. 1 fázisnál általánosnak mondható a 20 A terhelhetőség, míg 3 fázisnál a 3x16 A vagy 3x20 A esetleg 3x25A is lehet.

Hibalehetőségek.

A gép nem áll le, nem indul, nehezen indul, levegőt veszít valahol, nem termeli fel eléggé, vagy egyáltalán nem tudja feltermelni a levegőt, mindegyiknek más lehet az oka.

 

A kompresszor nem indul be.


A kompresszorok bekapcsolása általában a nyomáskapcsoló doboz tetején lévő, a doboztól eltérő színű ( piros, szürke ) kapcsolóval történik. lehet nyomógomb vagy elfordítható kapcsoló.
Ha a kompresszort bekapcsoljuk, és kapcsolási nyomás alatt van a levegő nyomása a tartályban, akkor a kompresszor elindul.


Vagy nem... Mi az ok ?


A kompresszor vezetéke nincs bedugva a konnektorba, vagy maga a konnektor ( szabatosan fali dugaszoló aljzat, másoknak az a kis röfi, ami be van falazva ) hibás, nincs feszültség alatt. Nem vicc, sokszor kiderül, hogy ez a hiba…


Elegendően nagy még a nyomás a tartályban. Akár hosszabb idő elteltével is megtarthatta a jól kialakított rendszer a nyomást, így elegendő nyomás áll rendelkezésre, és a kapcsoló nem indítja a kompresszort. Ellenőrizzük a légnyomást egy manométeren, a bekapcsolási és kikapcsolási nyomások között általában 2 bar különbség van, tehát egy 8 bar-os kompresszor 6 bar-nál kapcsol be. Ha kíváncsiak vagyunk működik-e a kpcsoló, indítsunk el egy légszerszámot vagy más levegős gépet, vagy eresszünk ki a levegőből, mig egy kattanást nem hallunk a nyomáskapcsoló felöl, ekkor a kompresszor beindul. 

 

De ha nem, mi lehet még ?


Nem jó a nyomáskapcsoló.

Hogy kezdjünk neki a hibafeltárásnak, javításnak ?

Fontos, hogy kellő képzettség, ismeret nélkül ne álljunk ennek neki. Minden hálózati feszültséggel működő szerszám veszélyes lehet. A nem szakszerű javítás sok problémát akár életveszélyt is okozhat.


Tehát elsőnek húzzuk ki a kompresszor vezetékét!

 

Szaglásszuk meg a villanymotort. Ha érezhetően erős, csipős szaga van, lehet, hogy megégett. Sokszor "amper szagnak" is nevezzük ezt a jellegzetes szagot, leginkább az égett bakelithez hasonlítható.

Vegyük le a nyomáskapcsoló tetejét.

Ellenőrizzük mekkora nyomás van a tartályban.

Nézzük meg, hogy a nyomáskapcsoló doboz tetején lévő kapcsoló belső fele nincs-e eltörve.

A nyomáskapcsolón egy szigetelt ( VDE kat II vagy III ) csavarhúzóval próbáljuk közvetlenül a kapcsoló gombot lenyomni, működik-e. Ha jó, akkor a gomnak ki kell állnia, mert megnyomásra old, illetve kapcsol ki a relé.

Szemrevételezéssel ellenőrizzük, és csavarhúzóval húzzuk meg az elektromos csatlakozók csavar kötéseit a kapcsoló oldalain.

Ha mindez rendben van és még mindig se kép se hang, kössük ki az elektromos vezetékeket a nyomáskapcsoló reléjéből, és egy ellenállás mérővel mérjünk rá az érintkező párokra nyitott és zárt állapotban is. Ekkor megláthatjuk, nincs e érintkezési hiba, hátha az okozza a gondot. A fedél levétele után elvileg összezárt állapotban kell legyenek az érintkezők, tehét az ellenállásuk nulla.

Ha idáig eljutottunk és még mindig semmi eredmény, akkor sajna nagy valószínűséggel csak a nyomáskapcsoló cseréje maradt.

Eresszük le a kompresszor tartályából a nyomást, és szereljük le a nyomáskapcsolót a tartályról, illetve a megfelelő cső végéről és cseréljük ki azt a megfelelő működési rendszerű és kivitelű másik darabra.

 

A kompresszor nem áll le, a lefújó szelep kinyit.

 

A nyomáskapcsoló nem érzékeli a nyomást, vagy az érintkezői összeégtek és nem tudja a tápot bontani.

A lefújó ( biztonsági ) szelep nyitása mindenkép arra utal, hogy a tartályban a nyomás a megengedett fölő emelkedett. A szelepet soha ne cseréljük nagyobbra mint a gyári értékű, mert a kompresszor minden eleme a megengedett legnagyobb nyomásához van méretezve, így ha a biztonsági szelepet nagyobbra cseréljük, elvesszük a részegységek biztonsági tartalékát, és egy esetleges szakadáskor vagy töréskor nagyon komoly sérüléseket szenvedhetünk.

 

Ellenőrizzük a nyomás mérőn, hogy valóban a nyomás emelkedett meg, mert lehet, hogy a biztonsági szelep romlott el ( esetleg rugó törés ). Ha a szelep romlott el, cseréljük le a megfelelő értékű új szelepre, ha a nyomáskapcsoó akkor cseréljük azt.


Ha bárhol megakadnak, kérem keressenek meg, igyekszünk tanácsot adni, segíteni.

Maradok tisztelettel :
Bálint Balázs
szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és internetes áruház.

;