Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
6
9
1
0
4

Hírek

2015.04.14 4:35
Parkolás gátlok jogi helyzete.

Sokan kérdezik, elhelyezhetek-e parkolásgátlót a bérelt / vásárolt, azaz a saját tulajdonú parkolóm védelmére ?

Egy szóval : igen.

A magán tulajdon védelméről szóló törvény szerint ( nem szó szerint, de értelmezésben ) minden állampolgárnak joga van tulajdonának védelmére, amennyiben az nem okoz aránytalan hátrányt vagy kárt más részére. Ez alól vannak speciális kivételek, de ezekkel most nem foglalkozunk.

Tehát a lényeg az, hogy a magán tulajdon védelme mondhatni örök idők óta alkotmányos ( most éppen az Alaptörvény által adott ) állampolgári jog.


Ha egy parkoló helyet megvásárolok a lakásommal, irodámmal együtt, az a magán tulajdonom, függetlenül attól, hogy jogi személyiséggel vagy a nélküli státuszban vagyok-e, azaz, mint magán személy vagy valamilyen cég által cselekszem.
Ugyanez a helyzet, ha a terület bérlőjeként lépek fel.
Minden esetben természetesen szükséges a kellő jogi háttér, azaz tulajdoni, bérleti szerződés, megállapodás.

Nézzünk néhány példát.

- Társas ház lakójaként a lakással együtt megvásárolom, vagy bérlem a lakáshoz tartozó egy vagy több parkoló helyet.
Ez esetben törvényesen tartok igényt a helyre, mely az én tulajdonom, vagy a kezelésemben álló terület, melyet mások ellen megvédhetek.
Torvény szerint olyan a helyzet, mint ha körbe keríteném a saját telkemet. Ki engedné, hogy valaki beálljon a telkére hívatlanul ?


Ugye ?

- Iroda házban szolgálati parkoló helyet kapok a beosztásomhoz.
Ez esetben a parkoló nem a tulajdonom, de a kezelésembe, használatomba került, azzal magam rendelkezem, így másnak nincs joga oda parkolni.

- Vállalkozásom épülete előtt saját területemen fenntartott parkolókat alakítok ki az alkalmazottaknak, illetve az ügyfeleknek.
Senkinek nincs joga oda állni, ahova nem kap engedélyt, hisz a terület magán terület, a terület tulajdonosa rendelkezik vele, még ha az nem is tetszik egyeseknek.

- Önkormányzattól bérelek közterületet üzletem előtt, hogy áru szállítás vagy vevőim jobb kiszolgálása érdekében elegendő hellyel rendelkezzem.
Itt a bérleti szerződés jogosít fel a terület védelmére, azaz lezárására.

Meg kell jegyeznem azonban, hogy minden esetben a területi építési szabályai, és ( bérlés esetén ) a terület tulajdonosának előírásai szerint kell eljárni.
Magán területen a parkolás gátló kihelyezésének semmi akadálya, azonban közterületen ( bérelt területen ) a terület tulajdonosának beleegyezése is szükséges a telepítéshez.


Ennek több oka is lehet.
A parkolás gátló elhelyezése a burkolat sérülésével ( fúrással, egyéb munkálatokkal ) járhat, ezt a terület tulajdonosa megtilthatja, szabályozhatja.
Általában ebből nincs probléma, maximum a parkolás gátló elbontása utáni helyreállításra kötelezik az akkor már volt bérlőt.

Amennyiben a magán területen vagy kezelésünkben álló parkolóban egyéb szankciókat is kilátásba helyezünk, legyen az a tilos ( engedély nélkül ) parkoló jármű elszállíttatása, vagy parkolási díj beszedése, ezt minden esetben jól látható módon tudatni kell.
Történhet ez útburkolatra festéssel és/vagy táblák kihelyezésével.

A szankciókhoz egyéb iránt szintén jogunk van, de az nem sérthet más szabályt, illetve jogot. Kifelyezetten ide tartozik a kár okozás, vagy nagy ( indokolatlan ) hátrány okozása.

Sajnos sok olyan eset is van amikor a parkolás gátló ( lánc, sorompó ) használata nem jó megoldás.

parkolás gátló jogtalanul


Ilyenek pl. az autó ke/be járat előtti parkolás megakadályozása.
Ez az eset sem a KRESZ, sem a PTK szerint sem megengedett.
A KRESZ kimondja a gépjármű ki és behajtók előtt nem lehet parkolni ( várakozni ), valamint a forgalmat akadályozni, a PTK pedig ez esetben az állampolgár szabad mozgásának korlátozását tiltja.
Ilyenkor a tilos parkoló szabálysértést követ el, a rendőr hatóságra tartozik a dolog.


Mivel a telek határ ( bár az előtte lévő járda általában a telek tulajdonosának kezelésében, kötelező karbantartásában van ) a kerítésig, illetve a kijelölt, kitűzött határig tart, azon kívül ( más megállapodás hiányában ) nem formálhatok semmilyen jogot az intézkedésre.
Így a bejárat előtti terület lezárása ( bár emberileg érthető, és igazolható ) jogilag nem helyes.

Azonban mint fentebb írtam, ha a parkoló helyem védelme áll fenn, a törvényes keretek között a parkolás gátló használatának semmilyen egyéb akadálya nincs.

Még egy.


Sokan keresnek olyan parkolás gátlót, aminek ha valaki neki megy, a szerkezetnek ne essék baja.
Sajnálom, de ezek a szerkezetek nem tankcsapdák.
A parkolás gátló egy jelzés, és sajnos figyelmetlenség vagy hülyeség ellen még nincs orvosság.

parkolás gátló baleset
Az általunk forgalmazott parkolás gátlók minden esetben feltűnő színben és/vagy fényvisszaverő matricákat mellékelve kerülnek forgalomba.
A környezettel azonos, vagy abba beolvadó színű parkolás gátló használata bár szemnek szép, célszerűségében nem helyes.
Mivel tiltásról van szó, legyen feltűnő, vagy legfeljebb semleges színű.

parkolásgátló képe


Fontos kritérium még, hogy lehajtva és azon esetleges áthajtáskor sem az autónak sem a parkolás gátlónak ne essék baja.
Persze ezeket nem arra tervezték, hogy folyamatos taposásnak legyenek kitéve, de megeshet ilyen, és ezek után is használhatónak kell lenniük, úgy a parkolás gátlónak mint a használt járműnek.
A mi szerkezeteink ebben is mindennek megfelelnek.

Az általunk forgalmazott parkolás gátlókat itt találják :

parkolás gátlók a műhelynet kínálatában


Ha bármilyen kérdésük még felmerül, állok rendelkezésre.

Tisztelettel :
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

;