Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
7
0
2
8
6

Hírek

2015.03.11 5:26
Egy racsnis kulcs javítása és ami eszembe jutott róla

Minap egy régi ügyfelünk keresett meg, egy számomra egyébként ismeretlen gyártmányú ( mondhatnánk noname ) racsnis kulcs javításának feladatával.

Mivel már van tapasztalatunk abban, hogy sok racsnis szerszámot tudunk javítani az általunk elérhető 2-3 féle javító készlettel, ez első nekifutásra semmilyen problémát nem jelentett.

A kulcsot szétszedtem, és akkor láttam, hogy annak némi beázáson és karbantartási hiányon kívül semmi baja nincs, ezért arra gondoltam, néhány sorban leírom ezeknek, és általában a szerszámoknak az ajánlott karbantartását.

Mivel, mint minden eszköz ennek is acélból, illetve vas ötvözetekből készül a teste, szerkezete, nagyon fontos, hogy a nedvesség ellen lehetőleg védve legyen. ( a nevezett kulcs ládája pl. kint maradt az esőben, és reggelre meg kellett tanulnia úszni a szerszámnak, hogy életben maradjon… )

Tehát a karbantartás lényegi lehetőségei néhány pontban, amik minden kézi szerszámra vagy szerszámgépre vonatkoznak, szinte kivétel nélkül.

- A szerszámokat használat után mindig tisztítsuk meg. Töröljük el, ha szükséges levegővel fújjuk ki belőlük a port, egyben némi szemrevételezéssel győződjünk meg annak állapotáról.
- Az egyszerűbb szerszámokat ( csavarhúzó, villás kulcs ) ez után el is tehetjük.
- Az összetettebb szerszámokat kicsit járassuk meg, a mozgó részeket némi kenőanyaggal ( ez lehet olaj spraj, 1-2 csepp műszer olaj ) kenjük meg, ez nem jelent nagy próbát, csak a ronggyal a kezünkben mozgassuk meg a racsnit, irányváltót, mozgó alkatrészeket, hogy jól működik-e, általában már a hangjából tudható az állapota.
- Légmotoros szerszámoknál ( főleg ha központi olajozó nincs a rendszerben ) a levegő bevezetésbe csöppentsünk néhány csepp oda illő ( légszerszám ) olajat, és kicsit pörgessük meg, hogy az olaj eljusson a szerszám belső részeibe is.
- Elektromos szerszámokat időnként fújjuk ki levegővel, ha poros környezetben dolgozunk, akár munka közben is, és terhelés nélkül járassuk meg és figyeljük meg a hangját.
- Minden szerszámra, szerszámgépre vonatkozik, hogy ha van rajtuk gyári kenési pont, akkor az előírt kenőanyaggal megfelelő időnként azokat kenjük meg.

- Prizmás megvezetéses szerszámoknál ( állványos fúrógép, eszterga, komolyabb szerszámgépek ) a megvezető orsót, prizmát, rudakat alaposan töröjük le, és kenjük be olajjal.

Mivel jó és szép munkát csak tiszta és jól karbantartott szerszámmal tudunk végezni, ezeket a karbantartási lépéseket nem spórolhatjuk meg.


Ha a szerszámaikat így használják, illetve tartják karban, várhatóan sok évig kitartanak probléma nélkül.


Természetesen ha komolyabb baj felmerül, forduljanak megfelelő műhelyhez, szakemberhez, akár hozzánk is behozhatják a hibás szerszámot, még garancia időn túl is, és igyekszünk segíteni a gondon.

Maradok tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

;