Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2021. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Látogató számláló

1
7
2
2
4
3
1

Hírek

2014.09.24 14:33
A vízleválasztók bekötése

Sok ügyfelünk panaszkodik arra, hogy a munkára használt sűrített levegő vizes, ennek a megoldására keresnek eszközöket, megoldást.

Első sorban azt kell kideríteni milyen tisztaságú, milyen minőségű legyen a sűrített levegő.
Másod sorban a felhasznált levegő mennyiségét is tudni kell, hisz nem mindegy mekkora áteresztő képességű eszközt, alkatrész javasolunk.

Minden esetben első dolog a kompresszor víztelenítése, akár kézzel, akár automatikus víztelenítő szeleppel.

Következő dolog, hogy egy vízleválasztót építünk a levegő rendszerbe, ennek kivitele az elvárt levegő minőségtől függ.
Otthon, kisebb műhelyekbe általánosan elegendő az 1/4"-os csatlakozókkal ellátott vízleválasztó-reduktor, ami boltunkban megtalálható.


Figyelem :
A nevezett vízleválasztó csak akkor tud megfelelően dolgozni, ha előtte a szállított levegőt lehűtjük, vagy hagyjuk lehülni.
Általános probléma, hogy hely vagy egyéb takarékossági okok miatt a vízleválasztót közvetlenül a kompresszorra vagy a mellé építik be ekkor viszont a meleg levegőben lévő pára nem csapódik ki, és a vízleválasztóban nem tud a levegőből kiválni.
Mindig hagyjunk a kompresszor és a vízleválasztó között néhány méter csövet, vagy tegyünk be egy hűtő regisztert. Ezt akár egy réz csőből is meg lehet hajtani, vagy esetleg egy régebbi típusu személy vagy inkább teher autó olaj hűtőjéből ( a megfelelő méretezés mellet ) ki lehet alakítani.

Ha teljesen száraz levegőre van szükség, akkor un. hűtve szárítót kell beépítenünk, ez gyakorlatilag egy hűtő kompresszor, aminek a hűtő felületére vezetve a levegőt, abból kicsapatja a párát, és sokkal hatékonyabb mint egy egyszerű vízleválasztó pohár.
A hűtve szárítót akár közvetlenül a kompresszorra is építhetjük, de külön is elhelyezhetjük.

A vízleválasztóknál, automata víztelenítőknél ügyeljünk arra is, hogy a kivált ( leválasztott ) vizet el kell vezetnünk valahova.
Ennek szakszerű módja egy víz-olaj szeparátoron át való kivezetés. Erre azért van szükség, mert a kompresszorok általában olaj kenésesek, így a leválasztott vízben is megjelenik ( megjelenhet ) a levegővel szállított olajpára, ami veszélyes hulladéknak minősül.
A szeparátor beépítését törvény is elő írja, a józan ész iránymutatása mellett.

Remélem segítségükre lehettem.
Maradok tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

;