Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
1
0
3
1

Hírek

2014.04.26 16:42
Racsnis kulcsok fajtái

A racsnis hajtószárak felépítése, és használatuk.

Tisztelt Olvasóink !

A racsnis hajtószárak, közkeletű nevükön racsnis kulcsok nagyban megkönnyítik munkánkat, gyorsabbá, kényelmesebbé téve azt.

Több módon is osztályozhatók, de elégedjünk meg az alappal.

Meghajtó négyszög szerinti osztályozás :
Alapvetően a dugókulcsok ( tűző kulcsok ) meghajtó négyzet ( kocka ) méreteihez igazodnak, ezért van ¼”, 3/8”, ½”, ¾”, 1”, 1-1/2”, de akár 2” méretben is, ezekhez megfelelő hosszúsággal és erővel.

Fog szám szerinti megkülönböztetés :
Alap fogszámok : 24-48-72. Ha megnézzük ezek a számok a 12 többszörösei, tehát aránylag könnyen szerkeszthető és gyártható. Vannak ettől eltérő fogszámok is, de ezek az általános és gyakori méretek. Minél nagyobb a fog szám, a kulcs működése annál finomabb, annál kisebb szögben lehet vele dolgozni. a 24 fogas kulcsnak 15 fokonként van egy foga, a 72 fogasnak 5 fokonként, tehát a legkisebb munka szög is ennek megfelelő. Nem igaz az az általános nézet, hogy a nagyobb fogszámból adódó kisebb magasságú fog profil kisebb erőt, kisebb terhelhetőséget nyújt. Az a helyzet, hogy kisebb fogprofil magasságnál a támasztó lapka több fogat, ( akár 3-4 fogat is ) támaszt egyszerre, míg a 24 fogasnál esetleg csak egyet. Ennél fogva a terelhetőség nem függ a fogak számától, higgyük el, hogy a tervezők értenek ehhez ( is ).

racsni javító készletek

Irányváltás szerint :
A régi darabok legtöbb esetben un. áttolós kockával voltak gyártva, nagy előnye, hogy a racsnit csak egy irányú munkára kell méretezni, így általában erősebb szerkezetet lehet kialakítani, és a fej aránylag kis és kerek formájú marad. Hátránya, hogy az irányváltáshoz a kulcsról le kell venni a fejet vagy hosszabbítót, ezért az körülményesebb.
A fej forgó részének tetején kialakított irányváltó gyorsabb munkát eredményez, de hátránya, hogy ha kézzel ( tenyérrel ) rá kell tartani a fejre, akkor az forgás közben átválthatja az irányt és sok bosszúság okozója lehet. Előnye a fej kerek és kis formája.
A forgó rész mögött karral átváltható irány. Bármikor látható a forgási irány a kar helyzetéből, munka közben gyorsan és könnyen átváltható, kevéssé érzékeny az akadályokra, magától „nem váltódik át”.
A hajtószáron lévő irányváltás, egy költségesebb és bonyolultabb megoldás. Ekkor a racsnis fej alatti nyaknál vagy még lejjebb a fogantyú fölött lévő gyűrűvel, annak elforgatásával lehet a forgás irányt váltani. Hátránya a többihez képest igen költséges és aránylag bonyolult megoldás, előnye a többihez képest extrém kis méretű, szinte mindenhol elférő fej.

A fej állása szerint :
Lehet fix vagy billenthető fej, ahol alap esetben a száron a racsnis fej fixen áll, vagy 180, de akár 360 fokos körben elfordítható. Van, ahol az elfordítás rugós golyóval részben fixálódik, van ahol teljesen le lehet rögzíteni a fejet, van ahol semmilyen rögzítés nincs.
Lehet a fej formája úgy kialakítva, hogy annak teteje recézett, és a könnyen hajtható csavaroknál kézzel a fejet el lehet forgatni, ezzel gyorsítva a munkát is. Megint csak különleges kialakítás, amikor a kulcs fogantyúját tekerve forog a fej is, vagy a hajtószárba a fogantyú fölött elhelyezett tárcsával lehet forgatni a fejet egy kis beépített fogas szíj hajtással.

A szár kialakítása szerint:
A szárak kialakítása lehet egyenes, és enyhén vagy nagyobb szögben hajlított, ez a munkadarabhoz való hozzáférést segítheti. Lehet olyan, ahol a szárat 2 részből meg lehet törni és a megfelelő pozícióban rögzíteni. A szár anyaga lehet acél, könnyűfém ötvözet, műanyag, vagy ezek valamilyen kombinációja.
A fogantyú lehet magából a szár anyagából kialakítva, és lehet külön anyagból. Ha a szárból kerül kialakításra, lehet teljesen tükör sima, lehet érdesített, recézett csúszásmentesített felületű. Van olyan, ahol a szár levehető a fejről és az így rövidíthető vagy éppen hosszabbítható, de van teleszkópos is.

 

racsnis kulcs képe

Na de a lényeg, hogyan, mire használjuk ezeket a szerszámokat.

Tudni kell, hogy a racsnis hajtószárak nem lazításra vagy meghúzásra valók, hanem hajtásra, még akkor is, ha a gyártó nem ezt mondja, illetve azt mondja, hogy az általa gyártott darab mellé nem kell fix hajtószár. Persze nyugodtan elhihetjük, de azért a nagyobb erőket ne racsnis kulccsal fejtsük ki, drága és komoly szerszámok ezek, nem baj kíméljük, és máskor is tudjuk használni azokat.
Ott tesznek igazán jó szolgálatot ahol a csavarokat anyákat, stb., hajtani kell. Ahol az újjak mér nem elég erősek, d nagy nyomaték még nincs.
Van azonban kivételek. Egy nyomatékkulccsal egybe épített racsni természetesen úgy került méretezésre, hogy az a nyomatékkulcs maximális erejét bőven elviselje, de még így is ez a szerkezet leggyengébb pontja.

Ha már arra adjuk a fejünket, hogy szerszám készletet vagy csak egy-egy szerszámot vegyünk, tegyük azt a már sokat emlegetett körültekintő módon. Érdeklődjünk ismerőseinktől tapasztalataikról. Nem baj ( de nem feltétel ), hogy ha ismert a márkanév, nézzünk utána a forgalmazónak, garanciális háttérnek.
Ha meg van a hely ahol vásárolunk, és még esetleg nem ismerjük a keresett szerszámot, nézzük meg személyesen, fogjuk kézbe, ismerkedjünk vele. Ne feledjük, nagy erőkkel fogunk dolgozni, a kezünket törheti, esetleg kényelmetlen a fogása, vagy éppen csúszós. Gondoljuk meg a használati körülmények szerint melyik lesz célszerűbb, egy tükörfényes krómozott, esetleg egy teljesen műanyag kialakítású.

A Műhelynet webshopban ezért csak olyan szerszámokat kínálunk, amelyeknek minőségéről használhatóságáról magunk is meggyőződtünk, sok esetben saját tartós használattal vagy külső partnerek által tesztelve. A kínálat sokfélesége adja, hogy a legtöbb esetben megtalálhatják nálunk a megfelelő eszközt, természetesen a választásban a feladat ismeretében magunk is szívesen segítünk. Ha éppen nincs „polcon” a legmegfelelőbb szerszám, segítünk azt megkeresni, beszerezni.

Köszönöm, hogy írásomat elolvasták, ha kérdésük merül fel, kérem, keressenek meg.

Maradok tisztelettel az Önök szolgálatában :
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop.

;