Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
4
7
2
4
6

Hírek

2014.04.24 4:24
Energetikai tanúsítvány. Mi is az ?

Tisztelt Vásárlóink !

A hatályos uniós szabályokkal való egyetértésben hazánkban már a konyhai és háztartási kis és nagy gépek mellett, a világító testeknél is un. energetikai tanúsítványt kell kiállítani és feltüntetni a termékeken.

Az általunk forgalmazott termékeink jelölése ennek megfelelő.

A 874/2012/EU bizottsági rendelet értelmében 2014. március 1-től ráadásul már nem csak a külön értékesített fényforrásokat kell energiacímkével ellátni, hanem a végfelhasználók számára értékesített lámpatesteket is.

Fontosnak tartjuk, hogy a rendelet előírja, hogy minden olyan promóciós anyagnak, szórólapnak, árlistának, tenderajánlatnak, mely a lámpáról árral, energiával kapcsolatos adatot vagy műszaki tartalmat közöl, a lámpa energiaosztály megjelölését is tartalmaznia kell, a lámpatest energiacímkéjén feltüntetett minden adatnak szerepelnie kell. Ilyen esetben tisztán szövegesen is közölhetők az információk.

A rendelet hatálya alá eső termékeink csomagolása a szükséges jelöléssel el van látva.

A rendelet értelmében azonban nem kell energetikai tanúsítvány az elemmel vagy akkuval működő lámpákra.

enegretikai tanúsítvány kép

A megjelölés értelmezése :

A legjobb energetikai osztály jelenleg az „A+++” a legrosszabb a „I” osztály.
Az energetikai osztályba sorolás lehet energiahasznosítás ( fogyasztók esetében ) vagy energia megtakarítás ( épületek ) szerint is. Ez világító testeknél mint fogyasztónál, A++ és E osztályok közé van besorolva.
Ennek megfelelően pl. A LED világító testek A, A+ osztályba tartoznak, míg a hagyományos izzók az E osztályba.

Érdemes tehát elektromos fogyasztó vásárolva az energetikai tanúsítványra is vetni egy pillantást, mert a magasabb ár általában néhány év alatt megtérül a fogyasztásban.

Mivel az energetikai jelölésekkel kötelezően ellátandó termékek köréből kínálatunkban a világító testeket, lámpákat találják meg, és ezek közül a LED fényforrások jelenleg a legújabb és legjobb általánosan elérhető világító egységek vagy rendszerek, érdemes velük többet is foglalkoznunk, akár más világítási mód összehasonlításával együtt, kérem engedjék meg, hogy ezt a témát következő írásomban járjuk körül.

Maradok tisztelettel :

Bálint Balázs
szerszámspecilaista
BÉK Kft – Műhelynet szerszámbolt és webshop

;