Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

2
0
5
5
8
0
4

Hírek

2014.04.19 7:45
Sűrített levegő csövek és csatlakozók méretezése

Tisztelt látogatóink !

Sok problémával, kérdéssel futunk össze nap, mint nap vásárlóink részéről, hisz szerszámokat forgalmazunk, megoldásokat várnak tőlünk.

Ezek közül az egyik kérdés kör a levegő rendszerek felépítéséhez fűződik. Itt a tavasz, elindulnak az otthoni szerelések, autó vagy ház körüli javítgatások, és lássuk be a sűrített levegő, ( már amennyiben rendelkezésre áll ) nagy segítség a munkában.

A felmerülő főbb kérdések, vagy problémák köréből szeretnék most szemezgetni.

1. A csatlakozók menet méretei.
Tudni kell, hogy a levegő rendszerek méretezése ( csövek, menetek ) collban történik, de nem akár hogyan. 1 coll alapvetően és megközelítőleg 25,4 mm. Ezzel az értékkel számolhatunk bármikor, ha távolságot, általános méreteket mérünk. Azonban a csöveknél máshogy kell értelmezni mit a távolságnál. A csöveknél a cső vagy tömlő belső ( lyuk ) méretét mérjük collban, de ez nem az a méret, amilyen menetet az adott cső külsejére tudunk vágni. Így érthető, hogy egy ½”-os méretű ( pl. vas ) cső külső csatlakozó menete a falvastagságot és a menet profil magasságát is figyelembe véve majdnem 1” méretre jön ki. Tehát a cső menetek meghatározásánál nem a menet méretét adjuk meg, hanem annak a csőnek a belső ( lyuk ) méretét, amihez az illető menet tartozik, legyen az külső vagy belső menet.

2. Csövek, tömlők méretei.
Mivel a csöveket hol collban, hol mm-ben mérjük, itt is van összevisszaság, de nem nagy gond, hiszen a mm bármikor átszámolható collba. Alapvetően a 6 mm 1/8”, 8 mm ¼”, 10 mm 3/8”, a 12,5 mm ½” méretnek fele meg. Ha egy csőre vagy tömlőre az van írva 8/12 mm. Akkor a 8 mm a belső, míg a 12 mm a külső mértet jelöli. Ha a cső mérete 8x2 mm akkor a belső átmérő 8 mm, 2 mm-es falvastagság mellett. Légtechnikában collban, míg szerkezeti elemeknél mm-ben adjuk meg a méretet. Ha csak belső átmérőt adunk meg a külső nem biztos, mert az eltérő szabványok más méreteket jelölnek, így az alkalmazott szabványt is meg kell jelölnünk ha erre szükség van ( névleges átmérő + DIN, ISO, papír vagy élelmiszer ipari szabvány ).

3. Tömlő végeknél hasonló a helyzet, de mivel a csatlakozó tömlővéges kialakítását közvetlenül a cső vagy tömlő lyukába illesztjük, itt a lyuk mérete a tömlő vég külső méretével közel azonos, mert a megfelelő kötés elérése miatt némi átfedéssel azért kell számoljunk, a tömlő külső mérete ilyenkor kevéssé érdekes.

4. Külső vagy belső menet kérdése. A csatlakozó és a fogadó rész is lehet külső vagy belső menetes kialakítású, azaz az alkatrész külső felületére kerül a menet vagy a furat belső részére. Itt minden esetben határozzuk meg, melyik oldalra gondolunk, amikor kérjük az alkatrészt. Ha a kért alkatrészre gondolunk, akkor azt, ha a fogadó részre, akkor azt hangsúlyozzuk ki, hogy egyértelmű legyen. Ne otthon derüljön ki, hogy a legnagyobb jóindulattal bár, de rossz alkatrészt kaptunk az eladótól.

 

csatlakozók képe

5. Papa vagy mama ? Talán legegyszerűbben így határozzuk meg a csatlakozók két felét. Egyik fél, ami szeleppel ellátott csatlakozó hüvely a mama, másik fél ez egyszerű lyukas csatlakozó dugó, a papa. Természetesen vannak komolyabb, akár mindkét oldalon szelepes megoldások, de ezektől most tekintsünk el. A nyomott, tehát a kompresszor vagy egyéb levegősűrítő egység felüli oldalra kerül minden esetben a szeleppel ellátott mama. Ettől csak speciális esetekben szoktunk eltérni. Az un. elmenö, azaz a szerszám felöli oldalra kerül a dugó, azaz a papa. Ez a váltakozás minden csatlakozásnál így kell, hogy legyen. Ezzel annak a lehetőségét is fenntartjuk, hogy a rendszer bármikor bővíthető újabb elemekkel, annak átalakítása nélkül, hisz csak be kell sorolni az áramlás útjába az újabb darabokat.

Remélem érthető volt a magyarázatom, ha még kérdésük merül fel, kérem keressenek meg, illetve igyekszem más, közérdeklődére számot tartó újabb kérdés csoport megválaszolásával vagy magyarázatával segíteni a jövőben is.

Maradok tisztelettel az önök szolgálatában :

Bálint Balázs


Szerszámsepcialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

;