Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
0
4
5
6

Hírek

2013.08.02 5:17
EXTOL 12 v. autós kompressszor tesztje

Tisztelt Olvasóim !


A rendelkezésemre bocsátott tesztalany, valamint, kínálatunkba újonnan felvett szerszám egy 12 V-os autókompresszor, ami nagyon jó szolgálatot tesz úton, útfélen esetleges defektes autógumi vagy vészesen leeresztett focilabda esetén. Egész korrekt kialakításúnak látszik, a dobozon feltüntetett teljesítmény ( áramfelvétel ) kicsit megtévesztő, mert ez a maximális áramfelvétel, nem a normál ( az ha jól emlékszem 14 A ).
Nagyon jó és hasznos, hogy vászon táskában van, külön kiemelendő, hogy a táska erős anyagból van, hord füllel, zipp zárakkal, csatokkal, a tartozékok és maga a gép is külön rekeszbe került, ez mindenképpen előnyös. A sajátomba majd biztosan teszek mellé egy defekt javító készletet, szelep kitekerőt és tartalék szelepet, az is belefér. A maximális 10,3 bar nyomás meggyőző, mondhatnám több, mint elég.
A hozzá adott tartozékok ( szelep végek, adapterek ) megfelelőek, szinte kötelező jellegűek az ilyen géphez, hisz így lehet használni nem csak gépjármű gumik, hanem kerékpár gumi, labda, vagy strand felszerelés, gumicsónak felfújásához is. Talán ez utóbbihoz a 35 l/perc levegő teljesítmény kicsit kevés, de ha csak pótlásról van szó, ez is nagyon megfelelő.

A gép maga robosztus, erős felépítésű, a táp vezeték kellően vastag és hosszú, nagyon jó, hogy a szivargyújtó csatlakozó is korrekt minőség. ( Ha a középső pozitív érintkező nem rugós, sok bosszúságot okozhat a nem megfelelő érintkezés, főleg ilyen áramfelvételnél ).
A gépen lévő fogó jól áll a kézben, elég stabil is, műanyag bevonatának köszönhetően nem csúszik. A gumitalpak jól rugóznak, elég lágyak, ez a rázkódás ellen, és a stabilitás, esetleges megcsúszás miatt is fontos. A gép házán lévő piktogramok érthetőek, jó tájékoztatást adnak.

Elsőre furcsa, hogy a levegő tömlő gyors-csatlakozói a megszokottal ellentétes irányban vannak szerelve, de érthető, hisz a kompresszoron nincs nyomáskacsoló, teljesen lefojtani nem szabad, és a felfújandó gumiból sem eresztjük le a maradék levegőt, amíg a csövet csatlakoztatjuk, hisz a spirálcső vége szeleppel zárva van. A hozzá adott spirálcső feltűnő sárga színe jó választás, nem lépünk rá, nem esünk el benne, a rajta lévő nyomásmérő óra feltétlenül szükséges. A szelep csatlakozó menetes, és nem békazáras ( pl. michelin fej ), így a szelepre csatlakoztatásnál kicsit többet kell pepecselni. Igaz viszont az is, hogy a rezgés miatt más csatlakozó fejek meglazulhatnak a szelepen, ki-ki döntse el maga, melyik megoldás szimpatikus, mindkettőnek van előnye és némi hátránya is.
Néhány hasonló termékben van lámpa, de nekem nem hiányzik. Lámpát úgyis elemes, vagy akkus kivitelben is kell az autóban tartani, így sötétben sem lesz gond, és fölösleges többet tudnia a szerszámnak, mint amit feltétlenül kell. Alaptétel, hogy ami mindenre jó, igazából semmire sem jó teljesen.

Gyakorlati próbák.
Több kereket is felfújtunk 175R13 mérettől a 235R17-es méretig, teljesen leeresztett, illetve részlegesen leeresztett állapotból, egészen 3 bar nyomásig.
Mindannyiszor jól bírta, mivel a szállított mennyiség kicsi, nagyon gyors munkára nem lehet számítani, de a kellő nyomásig szépen dolgozott a kompresszor. Ami kimondottan tetszett más hasonló és eddig ismert géphez képest, hogy a nyomásmérő óra nem ugrált, mint a bolond, hanem meglehetősen nyugodtan mutatta az aktuális értéket.
Végül is teljesen elfogadható idő alatt fújta fel a gumikat, ha már bajban vagyunk ez a kis idő nem számíthat, ha tovább tudunk haladni az úton.
Több gumi felfújása után sem melegedett túl, így a hőkioldó működését nem tudtuk tesztelni, de ez csak jó hír, persze működés közben nem illik takaróval bebugyolálni a megfelelő hűtés igény miatt.
Illik használat után is kicsit pihenni, hűlni hagyni, ne tegyük azonnal a táskájába, illetve ha a csomagtartóba tesszük vissza, figyeljünk arra, hogy más melegre érzékeny csomaghoz ne érjen hozzá amíg megfelelően ki nem hűl.
A vezeték gyárilag külön összefogásra kerül, de használat után azt a gép testére vagy fogójára is feltekerhetjük, jó helyen lesz.

Összefoglalás :
Összességében jól használható megbízható szerszám, ami a rendeltetését nézve eleve alapfeltétel. Szépen teljesíti a kívánalmakat, nagyon jó hasznára lehet mindenkinek, aki hosszabb útra kel, vagy ( mint Én is ), szinte állandóan úton van valahol.
A legszebben tisztán tartott csomagtartóban vagy ülés alatt is szépen megfér, elegáns táskája révén nem rí ki környezetéből lényegesen, védi úgy a gépet, mint környezetét.
Amit még meg fogok tenni, hogy a táska hátára ragasztok néhány tépő zárat, hogy a csomagtartó kárpitjához lehessen rögzíteni kikötés nélkül, így üres csomagtérnél sem lakja be az egész teret.
Bátran ajánlható minden kisebb vagy nagyobb személyautóba, terepjáróba, akár nagyobb quadok felszereléseként.

Ne felejtsük el azt sem, hogy az EXTOL gépeknek kiváló a szerviz és alkatrész ellátási háttere úgy a garanciális idő alatt, mint azon túl is.


Maradok tisztelettel az Önök szolgálatában :

Bálint Balázs szerszámspecialista

;