Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

2
0
5
5
7
7
6

Hírek

2018.03.26 3:54
Barkácsolás, vagy valami más ?

Van egy marék barkács fórum, vannak barkács szerszámok, barkács bolt, barkács alkatrészek, és barkács megoldások.

 

Mit gondolok erről ? Most ezt írom meg.

 

A wiki szótár szerint ( bár mint tudjuk a wikipédiát forrasnak nem szabad megjelölni ) a barkács szó jelentése :  kedvtelésből készített, nagyobb szakértelem nélkül javított. Azért írtam ide, mert magam is hasonlóan gondolom.

 

De!

Ezek szerint minden kedvtelésből készített dolog barkácsolás lenne ? Alig hiszem.

 

Magát a barkács szót is kissé pejorativnek érzem, olyan kicsengéssel, hogy összeütött, összegányolt, jólvanazúgy, minden hozzáértéstől mentes dolog kerül ki a kezünk körül.

 

Mert mi van ha mégsem ez történik ?

 

A kezünk közül kikerülő dolog akárhogy nézzük, egy termék, legyen az fizikai vagy szellemi termék, illetve ezek valamilyen egyvelege.

Ez a termék egy olyan dolog ami valamire használható, valamit tud, megold, csinál valamit.

Ez a valami lehet egy fizikai megoldás egy problémára, de lehet akár egy díszítő elem is, mely csak egyszerűen szép a szemnek.

 

De a barkács megoldás más.

 

Ott látszik, hogy barkácsolt dologról van szó. Nem úgy állnak az élek, nem úgy forog benne a kerék, nem olyan szép a felülete vagy éppen kívánni vaklót hagy a befejezés.

 

Ha ez nem így van akkor az már nem barkács.

 

Lehet persze olyan megoldás is, ami nem a szakkönyvek előírásai szerint történt, esetleg olyan megoldás amit nem tanítanak az iskolában, de ettől az barkács lesz ? Alig hiszem. Szerintem ezek a megoldások a gondolkodó és probléma megoldó emberek előre mutató ötletein alapuló értelmes kifejezések.

 

Innentől pedig ez már nem barkács.

 

Mint írtam fentebb, szerintem a barkács olyan, hogy az meg is látszik rajta, teljesen mindegy, hogy azt a kellő végzettséggel rendelkező vagy azzal félig vagy egyáltalán nem bíró szaki csinálta.

 

A barkácsolás a hozzá nem értésről, a szükség megoldásokról, az ideiglenes "majd megcsinálom később" kivitelezésről szól, ami szép, jó a feladatra, a szemnek is tetszetős, az nem barlács megoldás.

 

Erről szólnak egyébként a barkács szerszámok is, mely kategóriát külön és kifejezetten nem szeretek. Sajnos sok gép, kézi szerszám ilyen.

 

Ezeknél az eszközöknél a minőség kevéssé fontos tényező, a lényeg az olcsó előállíthatóság, és minél nagyobb darabszámú, a tömegeknek valő értékesítés.

 

Ezek a gépek komolyabb munkára alig, vagy egyáltalán nem használhatók, a Magyar szokások szerint ha valaki ilyet a vállalkozása nevére vásárol akkor bár a kötelező garanciát megkapja, de minden plusz lehetőségtől elesik amit egy mezei magán vásárló megkap. Pl.: az egyik nagy barkács áruház a saját márkás termékeit magán felhasználóknak 5 év, míg vállalkozóknak csak a kötelező egy év garanciával adja át. De ki garantálja az elvégzendő munka mennyiségét, a hozzáértést vagy más, a használatot és elhasználódást befolyásoló körülményt ? Senki.

 

A magam részéről, mivel szerszám boltnak és kihangsúlyozottan nem barkács boltnak tartjuk az üzletünket, a barkács kategóriás szerszámokat jószerivel csak kényszerből tartom. Ezek a szerszámok sokra nem jók, tűzoltásnak, hirtelen megoldásnak viszont néha megfelelne. Ha minden szerszámból lenne a barkácsnál komolyabb szint akkor ilyen alsó kategóriát be sem engednék az üzletbe.

Meg kell viszont a tárgyilagosság jegyében jegyeznem, hogy igenis valóban vannak olyan feladatok ahova a barkács szerszámoknak van létjogosúltsága, de ezen feladatok köre szerintem igen szűk.

 

Lehet itt beszélni ügyes kezű alkotóról, a szakmát vagy lehetőségeket autodidakta módon megtanult kivitelezőről, de ezk már nem barkács megoldások leszenek.

 

Maradok tisztelettel

 

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és szerszámwebáruház

 

 

;