Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

2
0
5
5
7
9
0

Hírek

2016.12.08 6:02
Spuri teszt

SPURI adalékot már régebben is használtuk egyes autóinkba. Nem voltam feltétlenül meggyőződve arról, hogy mekkora hatása van a motor működésére, gazdaságosságának növelésére, de úgy gondoltam talán rosszat csak nem csinálok vele.

Akkor egy MB 210D busz 2800-as szívó dieselbe használtuk.

 Idén egy olyan autó került a családba ami már modernnek mondható vezérléssel, rendelkezik, ezért úgy döntöttünk új tesztnek vetjük alá a SPURI-t, hallva a lelkendezéseket úgy a gyártó mint a felhasználók részéről. Műszaki szakemberek lévén azonban a saját adatainknak hiszünk, nem a reklámnak vagy a szóbeszédnek.


Gyártói leírás szerint a fogyasztás csökkenésével, a motor járásának kisimulásával, kisebb szennyező anyag kibocsájtással kell számolnunk, ezzel az adalék árának a többszöröse takarítható meg, tehát a használata nem csak a motornak jó, hanem a zsebünknek is.


Felhasználói vélemények szerint az egyéb jó hatások mellett a fogyasztás 8-10 %-al csökkent, természetesen függően a felhasználás módjától.


A teszt alanya.


A tesztünk alanya egy Opel Zafira 1,8 xe személyautó. Eddigi futott teljesítmény 255.000 Km. Állapotra kimondottan jó, bár 1999 decemberében került forgalomba ( igazolhatóan és ellenőrizve az érdi Di-Fer Kft-nél ), de nagyon kulturált darab, szerviz könyvvel igazoltan karban tartott, 2003 óta egy tulajdonossal.

Vásárlás után a szükséges kenőanyag cseréket elvégeztük XADO 1-40- motorolajjal. Hibaként lépett fel a gyújtó trafó, ezt gyárival cseréltük, ez után semmilyen hiba jelenség, vagy hiba üzenet nem volt. Az opel ecotek motorokra oly jellemző nagy mértékű olaj fogyasztás is korrekt mérték alatt maradt, nevezetesen a vásárlás utáni első 3000 km alatt nem volt mérhető a nívó pálcával, amikor 10.000 km-enként 3-4 literes fogyasztásokkal is lehet számolni. Kimondható tehát, hogy a motor az eddigi futás teljesítménye ellenére kimondottan jó állapotú.


Az első 3000 km.


Az autót napi használatra állítottuk be 2016 nyár elején. Ugyanúgy, ahogy elődjét is, napi használatba fogtuk, és 3000 km-es távon figyeltük a viselkedését, tanultuk a használatát ( minden autó egy kicsit más módon szeret jól működni ). Vegyes városi-országúti használatban az átlag fogyasztás a figyelt távon 8,3 l/100 Km volt.


A második 3000 km.


Úgy alakult, hogy éppen egy rövidebb külföldi utunk előtt kezdtük használni a SPURI-t, ez az út Budapest- Krakkó-Budapest útvonal volt. Az út előtt kb 200 km-el az autót tele tankoltuk a kék SPURI adalékkal megspékelve az előírt mennyiségben. Az úton jó, kellemes napos időjárási viszonyok mellett, kimondottan kényelmesen, 90 km/óra körüli tempót diktálva mentünk végig. Az átlag fogyasztás ezen a mintegy 1200 km-es úton kerek 7 l-re jött ki, majd ez után már az előző vegyes használatban jártunk vele, amíg megint elértük a 3000 km-es futást. Itt meg kell jegyezni, hogy a tapasztalatok szerint a jobb minőségű szlovák benzin is segíthetett a fogyasztás csökkenésében. A 3000km-es etap végére a fogyasztásunk 7,9 l/100 km volt. Fontos, hogy pszichológiai okok miatt ( tudni illik hogy el ne érjük a 8 l-es fogyasztási átlagot ) a szakasz végén már igen takarékosan jártunk az autóval, nagyon odafigyelve a pillanatnyi fogyasztásokra is. Ha ez nincs, a kerek 8 l-es fogyasztás lett volna a reális.


A harmadik 3000 km.


Lassan eljött az ősz, de tudjuk az idei ősz szinte nem is lett "megtartva", illetve a tél is igencsak ősziesre kerekedett, így nagy hidegekkel nem lehetett számolni. A reggeli hidegebb idő miatt azonban némi melegítés, ablak kapargatás kellett. A fogyasztással kapcsolatban tapasztalat ( és pl a honvédségi adatok szerint is ), hogy a 10% túlfogyasztás elfogadott. A SPURI adalékot korrekten adalékolva, a fogyasztás 10.1 l-re növekedett.


Összesítés.


A tapasztalatok alapján az alábbiak mondhatók ki.


Az autó működésében a tapasztalt legszembetűnőbb változás alapvetően a nyomaték változás, mely az alsó fordulatszám tartományokban volt észrevehető. Előzőleg az autót "pörgősebben" kellett használni, míg a kezelés után, illetve az adalék használata által alsóbb tartományokban is jobban működött a motor, rugalmasabban vezethetővé vált, erre az idő közben beépülő XADO adalék is hatással lehetett, ugyanúgy mint a fogyasztásra is. Sajnos azonban a motor gyárilag adott nyomaték görbéje miatt ezen alsó tartományokban a jobb rugalmasság, és talán jobb vezethetőség ellenére a működése nem elég jó hatásfokú, így ez a különbség a fogyasztásban nem mutatkozott meg.


Fogyasztásban, illetve annak csökkenésében nem hozta az adalék azt amit elvártunk volna. A kezdeti meglepő fogyasztás csökkenés leginkább a nyugis hosszú távú tempónak volt betudható, ez a kb 15% csökkenés általában minden tartós országúti használatnál fenn áll, főleg ha nem lépjük túl a fogyasztás és gazdaságos működés szempontjából ideális 90 km/órás sebességet.


A későbbi tapasztalatok sem igazolták az adalék által ígért fogyasztás csökkenést, pedig a jobb, növelt hatóanyagú kék adalékot használtuk.


Nem tudjuk elfogadni a tesz végső eredményének kimondásánál azt a sokszor hangoztatott nézetet, mi szerint ha jobban megy az autó azt ki is használjuk, és nem a megtakarításra figyelünk. A talpamban sok millió km-el ez engem már nem izgat, és  a teszt korrektsége érdekében erre kimondottan oda is figyeltünk.


A motor káros anyag kibocsájtását nem mértük, de ez mivel nem közvetlenül zsebre megy, e tesztünknek nem is volt témája, vagy célja.


Végső tanulságnak kimondható, hogy a vizsgált autónál az ígért fogyasztás csökkenés nem volt igazolható, és bár az adalékot továbbra is használjuk ( csak a pirosat, mert a drágábbnál sem volt meg az elvárt haszon, akkor minek toljuk bele, elég a normál adalék is ), a hasznosságáról nem vagyunk meggyőződve. Elfogadjuk azt, az egyébként e tesztünkkel nem igazolt állítást, hogy az adalék egyik, vagy mellékhatásaként a motor beltere, a kipufogó rendszer és a szelepek tisztábbak, valamint, hogy az üzemanyagban esetleg előforduló nedvesség a szer hatására nem gyűlik össze az üzemanyag rendszerben, így az befagyni sem tud. 


Kijelenthető az is, hogy a mért adatok nem vonatkoztathatók feltétlenül más jármű márkákra vagy típusokra, és azok eltérőek lehetnek a felhasználás módja illetve a használt üzemanyagok minősége és fajtája miatt is. A mért adatok csak és kimondottan erre a járműre vonatkoznak, azok nem labor pontosságúak, de mivel a mért távok megfelelő nagyságúak a mérési hibák kiküszöböléséhez, és a mérést folyamatosan végeztük, nagy hiba nem feltételezhető benne.


Mindezekért azonban tudva azt, hogy az adalék használata nálunk nem közvetlenül gazdaságos, hanem plusz anyagi ráfordítással jár, azt tovább használjuk, a vélt vagy valós egyéb pozitív hatások fenntartása miatt.


Tisztelettel :

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és webáruház

;