Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
4
7
2
4
6

Hírek

2016.11.04 14:51
Bikázás, de mivel ?

Lassan megint itt  a hideg idő, és kiderül kinek hogy vészelte át az elmúlt nyarat az akkumulátora.

 

Az alacsonyabb hömérséklet miatt az akkuk kapacitása csökken, a motor kenőanyagai sűrűbbek, így az akku is kisebb energiát tud leadni, míg a motor több elektromos energiát "kér". Ezen okok miatt az elhasznált akkuk ilyenkor felmondanak. A fenti okokhoz jön még a töltés elégtelensége, hisz a hidegebb időben több elektromos fogyasztót használunk (, ablak fűtés, hosszabb idejű világítás, belső és ülés fűtés, egyéb ) így az akkunak is kevesebb lehetősége marad töltődni.

 

Ilyenkor a világítás fokozottabb haználata miatt is jobban előfordulhat, hogy azt bekapcsolva felejtjük amikor már kivilágosodott az idő.

 

Mindezek miatt érdemes az autóban egy bika kábelt tartani.

 

Na jó de honnan, mit ?

 

Alább 3 saját otthoni, már régebben használatban lévő, és egy az Extol Prémium bika kábelt is bemutatunk.

 

 

 

 

Sok helyen lehet vásárolni még több féle bikázó kábelt, honnan lehet tudni mit lehet vagy szabad megvásárolni, és mit kerüljünk el nagyon messzire.

 

Alapvetően ne vásároljunk piacon, vagy nagyon olcsó terméket.

 

Itt egy igen olcsó "gazdaságos" pici ócó nagyon kínai bika kábel látható, amit mi maximum generátor teszteléshez, vagy akku töltőhöz használunk ha több akkut töltünk egyszerre. Bikázásra semmi esetre sem jó.

Csipesze kicsi, gyenge, vékony anyagú.

 

A vezeték nevetségesen vékony, saruzása / bekötése gyenge, és csapni való, oxidációra, érintkezési hibákra hajlamos.

 

 

 

 

 

Mit kell tudnai a bika kábelnek ?

 

Fizikai tulajdonság :

Kellő védelem vágás, dörzsölődés ellen, ezt a vezeték szigetelés és a csipeszek burkolatával érjük el.

Ugyanezek a burkolatok védenek véletlen zárlak okozása ellen is.

 

Elektromos tulajdonság :

Legyen képes legalább 400-500 Amper átadására akár 10-15 sec időn át, különösebb melegedés nélkül. Teherautóknál, nagyobb diesel autóknál akár 800-1000 Amper igény is lehet.

 

Egy saját gyártmányú bika kábel :

A csipesz hegesztő trafó test csipesze, erősített pofákkal

A vezeték ipari ezüsttel forrasztva a saruhoz, csavarral korrekten bekötve, plusz a két csipesz fél összekötve, ne bízzuk az áram átadását esetleg a rugóra.

A mésik saját készítésű bika kábel, ezt csak személy autókhoz használjuk, ha a másik "nagy" nem fér az akkuhoz elég jól.

Csipesze, rugója erős, de átkötés még nincs benne. 

A vezeték a csipeszhez van forrasztva. 

Az Extol Prémim is korrekt megoldás, mindjárt hordtáskát is kapunk hozzá..

Csipesze, vezeték vastagsága meggyőző, pofája erősített.

 

Talán egyedül a pofák átkötése hiányzik, de ne legyünk telhetetlenek, ez nem ipari használatra készült, mint a sajátom.

 

Hossza.

Ne legyen 3 m-nél rövidebb, de ne is legyen 5-6 m-nél hosszabb.

 

Az Extol prémium tökéletesen megfelelő hosszúságú a maga 5 méterével.

Ring bika kábel, ez is 5 m., itt nagy előny a csipeszek teljes burkolása.

forrás : forex.hu

 


Szine :

2 féle színt használjunk, célszerúen fekete-piros, vagy kék-piros öszeállításban, de igazából ez mindegy is, csak tudjuk megkülönböztetni a két kábelt.

 

Mindenhol megkülönböztettük az oldalakat, ez természetes.

 

 

Ha bika kábelt vásárolunk.

Amikor kézbe vesszük a kábelt, nézzük meg a csipesz minőségét, erejét, a vezeték belső vastagságát, a vezeték minőségét, a vezeték és csipesz összekötésének kivitelét.

 

1. vezetékek.

A vezeték a legfontosabb. Ha túl vékony, akkor nem lesz megfelelő az áram mennyiség amit át tud adni, Jobb esetben csak egyszerűen semmit nem ér, szélsöséges esetben úgy felmelegedhet, hogy a szigetelés meggyullad rajta.


2. Csipesz.

Fontos, hogy a megfelelő vezeték által szállítható áram mennyiség a csipesz által jól kerüljön átadásra. A csipesz anyaga legyen vas, ha rezezett az még jobb. Magasabb minőségnél a csipesz pofái külön betétekkel vannak ellátva, rugójuk igen erős, és a két fél külön is össze van kötve egy belső átvezetéssel. Néha alu csipesszel találkozunk, ez nagyon nem szerencsés.

Ilyen belső átvezetést akár magunk is készíthetünk bele utólag.

 

Balra a bika kábel, jobbra egy hegesztő test kábel, a hasonlóság nem a véletlen műve, mindkettő bőven 500 A fölé van méretezve.

 

 

3. Vezeték-csipesz összekötés

Sok helyen egyáltalán nem figyelnek a megfelelő összekötésre, illetve van amikor olyan trehány módon saruzzák fel a kábelt, hogy az a csipesszel nem is érintkezik. Az összektés lehet préselt, illetve forrasztott. Az előbbi is jó, de az utóbbi a jobb, ihaz ez a megoldás több munka, drágább kivitel, de megéri, mert biztos. A saruzás/préselés ereje is fontos, ez biztosítja, hogy több évig megfelelően lehessen használni a kábelt, az ne lazuljon ki a csipeszben.

 

Az Extolnál korrekt a gyári megoldás.

A pici ócó-nál meg gagyi.

 

 

Mivel a bika kábelek legdrágább összetevője a kábelben lévő réz vezető, így mindenki azon próbál spórolni, ebből sokszor érdekes kivitelek születnek.

 

 

Bolti kábelek :

Felelős forgalmazó csak jó minőségű, saját maga vagy külsős által bevizsgált "rendszert" értékesít. Az adatok alapján talán túl vannak méretezve, de higyjük el, ez nem véletlen, alább a gyári vagy a csomagoláson megtalálható adatokat közöljük.

Pici-ócó "nagyon kínai" bika kábel 500 A 4 m. keresztmetszetre nincs adat, kb 4-5 mm2 ára 3500 Ft

Extol Craft bika kábel 400 A 3,5 m. 10 mm2.  ajánlott kisker ára 4365 Ft

Extol Prémium bika kábel 800 A 5 m. 50 mm2. ajánlott kisker ára 19400 Ft.

Ring bika kábel 600 A 5 m. 50 mm2.  ajánlott kisker ára 43900 Ft.

 

Mint láthatjuk ( persze ha nincs lehetőségünk vagy ingerenciánk magunk gyártani ) a nagyon pici ócó-t kerüljük el messzire, a ráírt teljesítmény adat minden bizonnyal meg sem közelíti a valós értéket.

Az Extol Craft is még gyenge kicsit, egy teljesen lemerült autót nehezen fog indítani, max nagyon ritkán vehetjük hasznát, ha minden kötél szakad.

Az Extol Prémium meggyőző teljesítményű, hihető is, kinézetre is hozza a kellő formát, táskát is kapunk hozzá, ára is jó, akár napi használatra személyautó műhelybe is ajánljuk.

Ring bika kábel talán túl van árazva, de higyjük el, napi használatra akár eherautó javító műhely körülmények között ez az igazi, maximum egy picit lehet vissza léni az extol Prémium felé, ha a pénztárcánk megkívánja.

 

 

Mit vásároljunk tehát ?

Minimum 3 m hosszú, és minimum 3-400 Amper terhelhetőségű kábel, aminek erős, szilárdan rásaruzott csipeszei vannak. Sokszor kapunk az indító kábel párhoz valamilyen nylon vagy ritkábban vászon hordtáskát, ez célszerű a tároláshoz, ezek néha a pótkerékbe is elhelyezhetők.

 

Ha nem vagyunk a bolti kínálattal megelégedve, és technikailag megtehetjük, akkor készítsük magunk az indító kábelünket.


Saját gyártás :

Gumi szigetelésű hegesztő kábel

Hegesztő kábel nagyon jó választás, amire figyelnünk kell : bár a gumi szigetelés ellenálló, és hidegben sem keményedik mag annyira mint a PVC, idővel elöregszik, kihasadhat. Hátránya, hogy csak fekete színben elérhető.

PVC kábel

Hidegben merevebb, nehezebben kezelhető, szinte brmilyen vastagságban és színben elérhető.

Szükséges vastagság

Minimum 20-25 mm2 keresztmetszet ( kb 5-6 mm vezető átmérő ) illik, ez 350-400 Amper gond nélküli átvitelére alkalmas.

Csipeszek

Lehetőleg ne alumínium, ez gyengépp. könnyen oxidálódi, a saruzás is nehezebb, nehezn forrasztható, könnyen törik.

A csipesz anyaga legyen acél ( vas ) jó ha rezezett, vagy horganyzott ezt forrasztani is lehet, és nem rozsdásodik meg. Legyen belső átkötése ( ha nincs csináljuk meg ), és ha lehet, legyen külső műanyag szigetelő burkolata, akár 2 színben. Jó ha a pofái erősítettek, és a rugója is jó erős. Használhatunk e célre hegesztő test csipeszt is.

 

Összeszerelés

A vezetékeket úgy vezessük a csipeszbe, hogy később a bekötés ne tudjon mzogni. Szükség esetén a csipesz egyik szárához szigszalagozzuk oda.

A vezetéket préselve is rögzíthetjük, de ha lehet forrasszuk ( is ) be.

A két bika kábelt szakaszonként össze is foghatjuk, ekkor hagyjunk mindkét végénél 40-40 cm szabad részt, de hagyhatjuk a két kábelt teljesen külön is. Ha a kábelek színe azonos, jelöljük meg azokat 15-20 cm-enként színes szigetelő szalaggal, ugyanígy járjunk el a csipeszekkel is.

 

 

 

Bármilyen egyéb kérdésben állok rendelkezésükre elérhetőségeinken.

 

 

Maradok tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecilaista

Műhelynet szerszámbolt és webáruház

;