Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
6
8
9
5
7

Hírek

2016.09.02 12:05
Összecsukható tartó bak

Avagy miért nem tartunk a kínálatunkban összecsukható tartó bakot.

Az autó és gép javítás veszélyes üzem, ezért az ott használt minden eszköznek meg kell felelniük bizonyos biztonsági feltételeknek, szabványoknak.

Sok ügyfelünk keres nálunk összecsukható ki méretű tartó bakot.
Ezek a kis méret által, jól tárolhatók, könnyűek, és állítólag minden kitételnek megfelelnek, amiknek kell.

Állítólag.

Én már jártam úgy anno, hogy a megemelt és felbakolt autó alatt egy erős pattanást hallva nem tudtam a hangot mire vélni, némi keresés után vettem észre, hogy az egyik összecsukható tartó bak egyik hegesztése pattant el. Soha többet nem használtam ilyen szerszámot...

Legyen bár drágább, és talán nagyobb helyet igénylő ( azért írom, hogy talán, mert ezek egymásra rakatolhatók, tehát 3-4 darab foglal akkora helyet mint egy darab ) akkor is inkább szézszor ez mint egyszer a gagyi "gazdaságos" kivitel.

Nem vitatom el az egyszerű összecsukható bakok előnyét, de a kezem sem tenném a megemelt szerkezet alá.
Valóban jó, ha csak egy kereket cserélek, és közben a felemelt autó alatt hagyom az emelőt is, és csak biztos ami biztos alapon van ott a bak. De szerintem semmi több.

Az általunk forgalmazott tartó bakok fogasléces rendszerükkel, és stabil "van benne anyag" felépítésükkel kimondottan biztonságos darabok.

Nézzük sorban :
- vastag hegesztett váz - ez természetese, valaminek csak ki kell bírnia a súlyt
- öntött acél fogasléces tartó szár - állítható magasság és megfelelő erő
- fogas léces zárás - önzáró kivitel, minél nagyobb az összenyomó erő, annál jobban zár
- 3 helyett 4 talp - egyértelműen stabilabb, a talajra kisebb terület arányos erővel ható szerkezet
- hosszú hegesztési varratok - míg az összecsukhatónál szerkezeti hely hiányában csak 1-1 cm-es varratok vannak, itt 15-20 cm-es hosszúságú varratokkal találkozunk, ezek a nagyobb anyag vastagsággal sokkal stabilabb tartást adnak

Nem utolsó sorban ( bár ezt megítélni nem tisztem ) nem tudom egy olyan szerkezet ami nézetem szerint életveszélyes hogyan kaphat CE tnúsítást, vagy TÜV minősítést, de ezt bízzuk a piac résztvevőire, és a köztük fennálló érdekekre.

Végsó soron azt javaslom, hogy ha komolyabb munkákra kell, vagy többet dolgoznak mint időnként egy-egy kerék csere a téli-nyári átállásoknál, akkor mindenképp a komolyabb szerszámot, tartó bakot válasszák. Az említett összecsukható bakokat maximum annyira tartom, hogy ha hoszabb ideig rajta kell hagyni a terhet, és az emelőt máshol kell használnom, akkor nem foglalja a jó minőségű bakokat a munka, de ezek alatt sosem dolgozom.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház

;