Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
3
5
1
3

Hírek

2016.02.15 15:00
Intók kalibrálási bizonylatáról

Tisztelt olvasóim !


Mai írásunkat mint eddig is sokszor, egy ügyfél által felvetett probléma inspirálta.
Alap kérdés/ kérés volt, hogy furat mérő órát keresnek ( into ) de olyat, amely kalibrálva van. A neten körbe nézve több ilyen szerszámot is találtam, de szakmai tapasztalatom alapján feltettem magamnak a kérdést :

Minek kalibrálni, illetve lehet-e kalibrálni egy into-t ?

Az into, mint olyan, nagyobb átmérőjű furatok ( belső égésű motorok munka hengerei, pneumatikus vagy hidraulikus munkahengerek ) mérésére szolgáló eszköz.
A lényeg viszont az, hogy nem egy pontos méretet mérünk vele, hanem összehasonlító mérést, azaz egy eredeti méreten lévő nem kopott szakasz méretéhez képest mérjük a henger kopását.

Nevezetesen :

Egy autó munkahengerének mérése az alábbi lépésekből áll .
- összeállítjuk a műszert a megfelelő átmérőhöz tartozó alkatrészekkel, azaz mérő csúccsal.
- a műszert a henger felső, nem kopott, és megtisztított részén nullázzuk, azaz a mérőóra lünettájával a mutató nulla értékét beállítjuk, vagy amennyiben a mérő óra tengelye menettel állítható, akkor a számlap nullához állítjuk a mutatót.
- a műszerrel 3 magasságban, és 2 irányban megmérjük a munkahenger kopottságát. Ez billegtetéssel történik, ahol a műszer által mért legkisebb értéket olvassuk le arról a beállított nullához képest, általában 0,01 mm értékben.

A méréshez ( már a pontos méréshez ) egyébként némi gyakorlat, biztosan kell, de finom kéz sem árt.

Mivel a gondolat nem hagyott nyugodni, nevezetesen a kalibrálás ügyben, megkerestem az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt ( leánykori nevén Országos Mérésügyi Hivatal ) megfelelő szakértőjét és vele konzultálva az alábbiakra jutottunk közösen.

Link : http://mkeh.gov.hu/

Alapvető kérdéseim :

1. Lehet-e kalibráltatni a nevezett műszert ?
2. Érdemes-e kalibráltatni a műszert ?
3. Amennyiben lehet és érdemes, hogy végzik el a nevezett kalibrálást ?

A hivatal szekértőjével közösen megállapított válaszok :

1. Ezt a műszert kompletten nem lehetséges kalibrálni, mert a szett összeállításakor a mérő óra mindig más és más helyre kerül, egyébként is szétszerelhető az egész, így minden egyes megbontás után a bemérést meg kellene ismételni.
2. A kalibrálást minden mérő csúcs cserénél is meg kellene ismételni, illetve a műszer minden megbántásánál, mely szétszedés nélkül általában a dobozába sem tudjuk azt visszatenni.
3. Magát a mérő órát lehet külön kalibráltatni, de mivel nem abszolút, hanem összehasonlító mérést végzünk maximum század mm pontossággal, így nincs értelme.
4. Mindezekért nem is érdemes a műszert kalibrálni, okafogyott a kérdés.
5. Ha mindenképp abszolút értéket, vagy egy pontos abszolút értékhez képes szeretnénk mérni, akkor minden esetben a műszert az összeállítás után, és a mérés megkezdése előtt egy hiteles etalonnal kell(ene) bemérni, és beállítani, azaz kalibrálni. Ehhez viszont nincs köze a laboratóriumban végzett kalibrálásnak. Etalonnak megfelelhetnek a hiteles idomszerek, furat etalonok, hiteles mikrométer, stb.

Végül tehát kimondhatjuk az eredményt :

Ha lehetne is, semmi értelme az into-k kalibrálásának, azt minden esetben a mérés előtt a mérő személy végezze el, már ha egyáltalán szükség van rá, általában nem is kell.


Tisztelettel :
Bálint Balázs szerszámspecialista
BÉK Kft - Műhelynet szerszámbolt

;