Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
4
7
2
4
1

Hírek

2015.10.12 16:34
Gravírozók és gravírozás 1

A gravírozás gépei, technológiája, lehetőségei, céljai.

 

A gravírozás technológiája:

A gravírozás lehet anyagvesztéses és anyagvesztés nélküli technológia is.

A forgó mozgást végző gépekkel alapvetően anyagvesztéses technológiát alkalmazunk, mert a megmunkálandó felületről valamilyen módon anyagot választunk le.

A rezgő gépeknél pontozásos eljárással dolgozunk, itt az anyag nem válik le, hanem átalakul, némileg felgyűrődik.

Lézer gravírozásnál a felületbe a kis vagy közepes energiájú lézer nyalábbal bele égetjük a kívánt formát. Igazából ez is anyagvesztéses megoldás, hisz magát a megmunkálandó anyagot részben elégetjük, elpárologtatjuk.

A fenti a három alap technológia, léteznek ezek keverékei, illetve átmenetei is.

 

A gravírozás célja.

A gravírozásnak mint megoldásnak több féle célja is lehet.

Díszítés :

Gravírozással lehet dísztárgyakat készíteni, vagy tárgyak felületét díszíteni kialakítani. A gravírozás technológiájától függően lehet a kisplasztikákat, domborműveket, komplett jeleneteket ábrázoló képeket készíteni, dísz és használati tárgyakat ( függők, öv csatok ) előállítani, lehet kisebb díszítésekkel ellátni használati tárgyakat, jezéseket felvinni, illetve pl. modellezésnél akár kis méretű eszközüket előállítani.

Faragás, alakítás :

Míg magát a faragást általában egy éles késsel végezzük, ennél a megoldásnál egy forgő sok élű maró szerszámmal dolgozunk, és így választjuk le az anyagot, ezzel kialakítva a formát. Általában puhább anyagokat tudunk ezzel a módszerrel megmunkálni, jellemzően fa anyagokat, műanyagokat, lágy és színes fémeket.

Jelölés:

Nagyon sok esetben szükség van egy-egy tárgy valamilyen célból történő jelölésére, akár logóval, sorszámmal való ellátására. Erre is lehet a gravírozást használni.

 

A gravírozás gépei .

Több féle gravírozó gép megoldás, felépítés járatos, úgy az otthoni, mint ipari körülmények között.

Lézer gravírozást otthoni körülmények között természetesen nem, vagy ritkán használunk, de ipari jelentősége a jelölés technikában egyre nagyobb, hisz termelékenységben, vezérelhetőségbe bőven felül múlja a többi megoldást. Tulajdonságai miatt nagy mennyiségben a legkifizetődőbb technológia is.

 

Extol Prémium gravírozó gép készlettel

 

Forgó mozgású gravírozó gépek.

Hálózati vagy elemes, 230 V-os, vagy kisfeszültségű, ceruza méretű, vagy külön fix motoros, rengeteg megoldás van. A legelterjedtebbek a kézben foghat trafós vagy közvetlen hálózati feszültséggel működő szerszámok. A trafs darabok általában kisebb méretű és teljesítményű gépek, míg a közvetlen hálózati eszközök nagyobb méretűek és teljesítményűek is. Maximális teljesítményük a barkács kategóriában 200 w körül van. Különböző tokmány méretük miatt akár 2-3 tizedes fúr szártól a 3,2 mm-es ( szabvány szár méret ) szárú szerszámokig minden méret befoghat, néha még nagyobb is. Néhány géphez komplett tokmány betét készletet adnak változó méretekkel, más gépeknek csak a 3,2 mm-es tokmányuk van. A különböző befogható szerszámmal, lehet akár csiszolni, marni, fúrni, vágni, polírozni is. Lehet közvetlenül magával a géppel, de lehet flexibilis ( hajlékony ) szárakkal is dolgozni, ez esetben magát a gépet egy fix helyen rögzítjük, de van speciális asztali tartó is, melyre a gépet fel lehet akasztani, így az nincs útban, és kisebb eszközzel ( csak a hajlékony szárat fogva ) lehet dolgozni. Finomabb munkákhoz nagyon hasznos kiegészítő.

 

Rezgő gépek :

Pontozásos technológiával, valamely kemény fém ( vídia ) heggyel dolgoznak. Használhatóságukat befolyásolja a megmunkálandó anyag keménysége, Mivel elektromágneses szerkezetűek, a hálózati frekvenciával dolgoznak, igen zajosak is. Minden kemény, de alakítható, a pontozás után frma tartó anyag megmunkálható, jelölhető velük.

 

Extol Craft rezgő ( pontozásos ) gravírozó gép

 

Lézer gravírozó gépek:

Ipari jelölés technikában a leginkább terjedő megoldás. Sorszámozás, vonalkód, és bármilyen felirat, kép kivitelezése megoldható, általában computeres vezérléssel. Nagyon termelékeny, de beruházási, fenntartási költségük magas, a termelékenységük miatt kifizetődő lehet nagy mennyiségű munkánál. Lézer gravírozással szinte minden anyag megmunkálható, jelölhető, legyen az papír, fém, fa, üveg, műanyag vagy más.

 

Flexum lézer gravírozó gép az Autorel Kft fejlesztése és gyártmánya.

 

 

Kínálatunkban megtalálható a forgó gravírozó gépek több kivitele is, így méretben, kialakításban, mint teljesítményben, illetve rezgő gravírozó gép is. Felhasználhatóságuk, sokoldalúságuk miatt a forgó gépek azok, amelyek jobban elterjedtek, ezért következő részben ezeknek a gépeknek a szerszámaival, az ezekkel elvégezhető munkák jellemzésével fogunk foglalkozni.

 

Tisztelettel Bálint Balázs

Műhelynet szerszámbolt és webshop.

 

;