Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

2
0
5
5
5
0
4

Hírek

2015.06.15 10:40
Egy légkulcs javítás kapcsán

Egy légkulcs javítás kapcsán…

Minap ügyfelünk egy már régen megvásárolt légkulcsot ( Yato 1356 Nm twin-hammer ) hozott vissza hozzánk javításra, a hiba elmondás szerint annyi volt, hogy nem működik, illetve folyamatosan forog, ha sűrített levegőre csatlakoztatják.

Mellesleg a légkulcsot nagy számban forgalmaztuk, és forgalmazzuk a mai napig, nagyon jól bevált, és hosszú élettartamú eszköz. Nevezett ügyfél is 3 darabot vásárolt mintegy 6 éve, ez az első ami visszakerült.

Első látásra a szerszám nagyon elhasznált állapotú, a levegő csatlakozója nagyon kopott, és valami zörög benne, a működtető gomb szorul, illetve nem áll vissza alap helyzetbe.

A csatlakozó azonnal ment a „levesbe”, a zörgést pedig a régen széttört, de részleteiben még a szerszámban lévő szinterbronz levegőszűrő adta. Ez is kidobásra került. A gomb azonnal visszanyerte szabályos működését, amint a levegőszűrő darabok kikerültek a nyélből.

Alábbi kép a szétszerelés utáni állapotot mutatja:

 A legnagyobb baj azonban két részből tevődött össze.
1. A szerszám táp levegője nagyon vizes, a szerszám belső része mindenhol vizes és nem kicsit.
2. A szerszámot már valahol valaki szerelte, de rosszul került összeszerelésre. Ez meglátszott az illesztések elcsúszásában, és az összeszerelés-kori öntvénytörésben.

A víz korróziót okozott a belső részegységekben. Rozsdás rugó a vezérlő szelepnél, megfogta a légmotor házának belső felét, és gyakorlatilag mindenhol jelen volt ahova a levegő eljuthat.
Az ütő mechanika normál ( talán LZS-2 ) zsírral volt tele így az nem is tudott volna működni, a kimenő tengely szorult.
Végezetül azt kell látni, hogy a nem megfelelő üzemeltetés ( vizes levegő, kopott csatlakozó nem cserélése ) illetve a nem hozzáértő javítás ( törés okozása ) súlyos következményekkel jár, ez esetben az egész szerszám kidobásával.Mellékelek néhány képet az alkatrészekről elrettentésül.

Teljesen elkopott csatlakozó:

Rozsdás rugó és szelep:

 

Mindenhol áll a víz:

A szerelési hiba miatti törés, ez végleg megpecsételte a gép sorsát:

Egyértelmű szerelési hiba, rossz pozícióban való összeszerelés:

 

Remélem a képekkel és leírással segítek abban, hogy esetleges garancián túli javítással is keressék fel a megfelelő szervizt, ne okozzanak a szükségesnél nagyobb, esetleg már kijavíthatatlan kárt.


Tisztelettel az Önök szolgálatában :
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és internetes szerszámáruház.

;