Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
4
7
2
3
1

Hírek

2015.02.15 5:53
Homokszóráshoz választási segítség

Tisztelt Olvasóim !

Alábbi írásommal a megfelelő homokszóró ( szemcseszóró ) eszköz, rendszer és védőeszközök kiválasztásában szeretnék némi tanácsot, tájékoztatást adni.

A homokszórás ( szabatosabb és pontosabb megnevezése szerint szemcseszórás, szemcse fúvatás ) legfontosabb feladata általában a felületek mechanikai tisztítása, illetve megfelelő felületi finomság, struktúra elérése ( akár polírozott minőségig ), gyártási hibák, élek eltüntetése, letörése, valamilyen koptató segédanyaggal.

A homokszórás hatásosságát több tényező is befolyásolja, ezek :


1. az eszköz megválasztása


2. a szóróanyag megválasztása


3. a felhasználó gyakorlata, tapasztalata


és ami közvetlenül nem a munka minőségét befolyásolja, de fontos :
4. a megfelelő személyi védőeszköz használata.

A megfelelő eszköz kiválasztása előtt az alábbi szempontokat kell figyelembe venni :

1. Pontosan mi az a munka, amit szeretnénk elvégezni ? Az nem elég meghatározás, hogy felületet tisztítunk, határozzuk is meg pontosan, milyen felületet, milyen alapanyagról, milyen minőségben, mennyi idő alatt, és mekkora mennyiségben szeretnénk megmunkálni.


2. Milyen technikai lehetőségeink vannak ? Mekkora hellyel rendelkezünk, milyen környezetben kell dolgoznunk, mobil vagy stabil helyen kell a munkát végeznünk, mekkora a beszerzésre fordítható anyagi háttér ? Van-e megfelelő levegőellátás, áram vételezési lehetőség ?


3. Mekkora munkadarabokat kell megmunkálni ? Kis kézzel mozgatható darabokról beszélünk, esetlen nagyobb, gépi mozgatású, vagy mozdíthatatlan méretekhez kell helyszínre kimenni ?


4. Milyen a megkívánt munka környezet ? Szabad a mozgásterünk, vagy teljesen pormentes munkát kell végezni, elszívással, kabin kialakításával megoldható-e a munka ?

Szóróanyag megválasztása.


1. Milyen szemcseszóró berendezésünk van ?


2. Milyen anyagot, milyen kialakítású felületet szeretnénk tisztítani ?


3. Mi a letisztítandó szennyeződés ?


4. Milyen felületet szeretnénk elérni, milyen utómunkálatok lesznek még ?


5. Visszanyerhető-e a kiszórt abraziv ( koptató ) anyag ?


6. Milyen környezetben dolgozunk, pl. természetben, ahol nem használható akármi ?


Nagyon sok szóró anyagot találunk, melyek lehetnek ásványi, mesterséges vagy egyéb szerves eredetűek. Szinte minden olyan anyag jó szóróanyagnak, amelyet a megfelelő frakcionálás után ( őrlés, szemcse méret szerinti osztályozás ) levegővel ki tudunk fújni. A legáltalánosabban használt ilyen anyagok : kvarc kavics ( homok ), gránát homok ( almadin gránát ), ásványi és mesterséges korundok, szilícium karbid, üveggyöngy és üveg szemcse, acél szemcse és acél sörét, dióhéj és kukorica-csutka, szódium bikarbonát, stb. A választás lehetősége szinte határtalan.


A szóróanyag megválasztásánál azt kell első sorban meghatározni, hogy a felület mennyire sérülhet, illetve milyen minőségű legyen az elért felület simasága. Szükséges-e a felület durvítása, vagy semmilyen módon nem sérülhet, változhat a felületi érdesség, adott esetben szükséges, vagy kell-e a felületi egyenetlenségek, gyártási, javítási hibák, sorják eltüntetése ?


Vannak olyan anyagok, amelyek azonnal adják, milyen szóróanyaggal tudjuk azt megmunkálni, pl. rozsdamentes anyagot csak teljesen vas mentes szóróanyaggal kezelhetünk, így nemes korunddal, üveggyönggyel, vagy üvegszemcsével, kerámiával, vagy szerves anyagokkal, pl. dióhéjjal.


Ha pl. az alumínium felületet nem fogjuk festeni vagy szinterezni, akkor azt nem karcolhatjuk össze éles szemcsével, így az üveggyöngy, vagy lágy szóróanyagok jöhetnek számításba.


Műanyag vagy gumi felületek sérülés mentes tisztításához is finom üveggyöngy, vagy lágyabb, nem éles szemcsék lehetnek a megfelelők.


Ha olyan környezetben dolgozunk ( pl. természetben álló faházat kell tisztítani ) csak természetben lebomló, azt nem károsító anyagokat használhatunk, mint pl. szodium bikarbonát, dióhéj, kukorica csutka.

Eszköz / szerszám kiválasztása.


1. Milyen a munka volumene, nagysága, mennyisége ?


2. Mekkora a munkadarab ?


3. Mennyire mozgatható, elérhető a munkadarab, helyszínre kell menni, vagy elhozható egy műhelybe ?


4. Milyen a munkakörnyezet, megengedhető e pl. a por képződés ?


Itt is alapvetően az elvégzendő munka fajtája, mérete, mennyisége határozza meg a lehetőségeket. Kabinos, zárt, vagy szabad sugaras berendezésről beszélhetünk, esetleg szóró anyag visszanyeréses eszközről.


Ha kabint választunk, alaposan nézzük meg mekkora méretű legyen, nehogy az első 2-3 munka után derüljön ki, hogy alul méreteztük azt. Szabad sugaras gépeknél is a megfelelő termelékenység legyen a meghatározó szempont. Lehet még mobil, szóróanyag visszanyerős gépet is választani olyan helyeken, ahol a porképződés nem megengedett, de a munkadarabot nem tudjuk mozgatni, vagy elszállítani. Ennek a használata azonban elég behatárolt, illetve egészen kicsi, festékszóró méretű eszközöket is használhatunk időnként.

Személyi védőfelszerelések kiválasztása.
1. Kabinban vagy szabad sugaras rendszerrel dolgozunk ?
2. Mekkora mennyiségű a munka ?
3. Mekkora a por képződés veszélye ?


Ha kabinos rendszert használunk, elég egyszerű a dolog, legyen a kabinnak egy jó elszívása és kesztyűje.
Ha azonban szabad sugaras eszközünk van, ott már sokkal komolyabb védő eszközökre is szükségünk lehet. Ilyenek lehetnek a teljes védő öltözet, csuklya vagy szkafander, friss levegő ellátással, esetleg zajcsökkentéssel, levegő hűtéssel vagy fűtéssel.


A motoros szemüveg, arcvédő plexi, munkás kesztyű nem elég !


Vannak egyszerűbb csuklyák is, de választhatunk több százezer forintos szkafandereket is, attól függ mennyi a munka, és mennyit engedhetünk meg magunknak.
Mindig teljesen zárt ruházatban dolgozzunk, szükség esetén a ruha hézagjait, kesztyű és ruha csatlakozási részeit ragasszuk le ragasztószalaggal.


Ne feledkezzünk meg a lábbeliről sem, mindig jól záródó, erős, és ellenálló bakancsot, vagy csizmát használjunk, a réseket ott is ragasszuk le.

Ha mindezek meg vannak, akkor még a megfelelő sűrített levegő ellátásról kell gondoskodni, bár létezik olyan rendszer is, ahol ezt maga a szóró gép állítja elő, de ez elég speciális dolog.

Remélem segítségükre lehettem írásommal, ha bármi kérdésük felmerül kérem keressenek meg elérhetőségeinken.

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista.
BÉK Kft – Műhelynet szerszámbolt és webshop

;