Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
1
1
9
9

Hírek

2014.12.27 11:26
Az autók fogyasztási tesztjeivel trükköznek.

Mint azt már sokan és sok helyen leírták az autó gyártók részben különböző előrírásokra, részben saját szenderdjeikre hivatkozva folyamatosan trükköznek az autóik fogyasztásának mérésével, és azok közzétételével.

Az alábbi cikket az MTI ( Magyar Távirati Iroa ) híre alapján teszsük közzé.

A gyártók 18-50 százalékkal hatékonyabbnak állítják be az autókat, mint amilyennek a kipróbálás során bizonyultak - számol be szombati cikkében a Magyar Hírlap. Az Altroconsumo olasz fogyasztóvédelmi szervezet bírósági eljárást indít a félrevezető állításokat alkalmazó gyártókkal szemben, mivel az érintett fogyasztók - évi 15 ezer megtett kilométerrel számolva - akár ötszáz euróval is többet költhettek üzemanyagra, mint amire számítottak a megadott információk alapján - írja a lap a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségére hivatkozva. Ez azért lehetséges, mert az autógyártók még mindig elavult tesztelési eljárást alkalmaznak mind az üzemanyag-fogyasztás, mind a károsanyag-kibocsátás mérésére. Az olasz szervezet kilenc trükköt jelöl meg mint lehetséges fogyasztáscsökkentő tényezőt. Az autó súlyának csökkentése akár 4,4 százalékos fogyasztáscsökkenéshez vezethet, a túlfújt gumik 2,9 százalékkal csökkenthetik a fogyasztást, a generátor lekapcsolása és speciális, általában nem használt kenőanyagok alkalmazása szintén csökkenti a mért értékeket. Előfordult az is, hogy a kisebb légellenállás érdekében a szerkezeti elemek közötti réseket a teszteken celluxszal ragasztották le, így érték el azokat a gyári, alacsonyabb fogyasztási értékeket, amelyek a valóságban sohasem fognak megjelenni. (MTI)

Némi saját hozzáfűzés.

Az autók fogyasztás tesztjeinek alap trükkjei, ahogy részben a cikk is írja :

- akku(k) teljesen feltöltve, semmilyen plusz fogyasztót ( világítás, ventillátor, rádió ) nem szabad bekapcsolni a teszt alatt, néha a generátor gerjesztő vezetékét is lekötik.

- minden nem kellő folyadékot ( pl. ablakmosó ) leeresztenek az egyéb kenő és üzemanyag mennyiségeket a minimumra veszik.

- pótkereket, szerszámokat, egyéb tartozékokat kiveszik az autóból.

- szinte durranásig fújják a gumikat

- a karosszéria hézagjait leragasztják.

- könyebb futást biztosító olajokat, kenőanyagokat használnak.

- volt eset amikor még az ablkatörlő lapátokat i leszerelték a légellenállás érdekében.

- kis súlyú és speciálisan képzett sofőröket alkalmaznak.

 

Sajnos sorolhatnánk még a trükköket, de sokan már ezeket is túlzásnak tartják, pedig ( tisztelet a kevés kivételnek ) igazak.

 

Maradok tisztelettel az önök szolgálatában :

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és webshop

 

;