Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
3
5
1
3

Hírek

2014.10.28 14:10
Az autószerelőkkel kapcsolatos tanácsok...

Szerelőkkel kapcsolatos tanácsok, avagy megindul az agyam...

Nemrég került kezembe a selejtezések során egy híres neves havi folyóirat néhány száma. Szokás szerint kidobás előtt végig lapoztam, hátha van olyan cikk vagy írás amit érdemes elolvasni.

Vannak benne jó tanácsok, figyelmeztetések az autósok felé, amiket érdemes figyelemmel kísérni. A bajom mindössze az, hogy aki ezeket írta, nagyon nem ért hozzá.

1." Ellenőrizze a szerviz működési engedélyét és szakhatósági engedélyeit, a jó hírű szervizek szívesen megmutatják "
Nem értem... Egy szervizben ki kell legyen téve a működési engedély. Ha elolvasom, akkor sem tudok többet, maximum vélelmezem, hogy igazi.
Szakhatósági engedélyre melyikre gondol ? Tűzoltóság, ÁNTSZ, esetleg továbbképzések, KPM ? Netán a műszerek hitelesítési, kalibrálási bizonylatai ?
Úgy marhaság az egész ahogy van... ha már egy normálisnak kinéző szervizbe vetett a sors, feltételezem, hogy az engedélyeik is rendben vannak, egyébként hogy tudnak számát, garanciát adni ? Ha meg nem adnak, na akkor az a gyanús !
Nekünk is több száz oldal engedélyünk van, pedig csak egy kis üzlet vagyunk. Mennyi lehet egy autószerviznek ? Természetesen ennél jóval több...
És egyáltalán van ember ( alkalmazott, tulaj ), aki kiadná a kezéből akár csak egy percre is bármelyiket ?

2." Lehet hogy a szintetikus olaj többe kerül, de két olajcsere között jóval több kilométert tehetünk meg "

Általános tévedés, ha van némi valóság alapja akkor is félre vezető a megállapítás.
Az olajcsere intervallumát ma már csak kis mértékben befolyásolja az olaj minősége. Persze így ez sem teljesen igaz, de jóval közeleb járunk az igazsághoz, mint az eredendő tanács.
Szóval.
A jobb olaj többet tud, ez biztos. Viszont az olajcsere idejét ( futásteljesítményt ) alapvetően a motor konstrukciója határozza meg.
Van olaj, amivel az egyik motor 30.000 km-t tehet meg, a másik 15.000-et. Pedig ugyanabból a kannából öntöm bele.
Más.
Gyakorlatilag ásványi olaj már nem használatos sehol, csak szintetikus vagy rész szintetikus ( rossz, de közhasználatú megnevezéssel fél szintetikus ).
Tehát a lényeg. Olyan olajat használjunk amit a gyártó előír, itt 2-3 féle is meg van nevezve ( nem gyártmány, hanem teljesítmény szint ), ezek közül válasszunk.
A jobb minőség nagyobb olajcsere intervallum helyett helyett inkább hosszabb élettartamot ad. Nem ugyanaz !

Mindemellett vannak olyan régi, ( akár veterán ) konstrukciók, amihez nem találunk szintetikus olajakat.
Ha valaki csak kicsit is ért a gépészethez, ezt pontosan tudja.

3." Az üzemanyag befecskendező tisztítás idő és pénz pocsékolás, kiváló adalékanyagok vannak "
Persze, a mai adalékok nagyon jók, de mi van ha az előző tulaj nem használt ilyeneket ? Mi van, ha a szennyeződés már ráégett a fúvókákra ?
Ugye ilyenkor már a kemikália kevéssé segít, de az ultrahangos tisztítás megfelelő vegyszerrel még jó lehet. Viszont ez sajna plusz költség.
Akkor miről beszélünk ?

Szóval vannak közkeletű, akár autós szakmai folyóiratokban olyan szarvas hibák, amik hallatán joggal áll égnek a szakember haja, már amennyi még nekem is meg van. Ami nem is lenne baj, mert őket ez nem érdekli. Nagyobb azonban a probléma, amikor a vevő vagy ügyfél ezeket az írásokat bebiflázza, és hisz benne mint a vezércikkben, nem fogad el más véleményt.
Kicsit olyan ez amikor egy vita hevében valaki azzal áll elő, hogy "de ezt írja a wikipédia". Na és akkor mi van ? Ott nem lehet hülyeséget írni ? Egy fiatal családtagom a Műegyetemre jár ( gépészmérnöknek készül ), ott ha valaki a wikit nevezi meg forrásnak egy dolgozatban, kérdés nélkül egyes a végeredmény.
Mivel szabad enciklopédia az egész, azt írok amit csak akarok, sorolhatnám a marhaságokat, amikre bőszen hivatkoznak a " nagyon hozzáértők". Fel tudok robbanni az értelmetlen butaságoktól, és még csak meg sem lehet győzni őket, nem engednek...

Szóval most ezért indult meg az agyam.

Ha vannak ilyen tapasztalatik, szívesen olvasom, és esetleg osztom meg azokat ezen a fórumon is mindannyiunk hasznára.

Maradok tisztelettel :
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

;