Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
3
5
1
3

Hírek

2014.09.10 16:52
Üthető szerszámok

Van egy kedves ügyfél-barátom, Ő mindig azt mondja :
"Minden szerszám üthető csak van ami kibírja"

Szóval vannak a normál és üthető szerszámok.

Üthető szerszámoknak nevezzük azokat az eszközöket, amelyek kibírják az ütést, illetve ilyen igénybe vételre is vannak méretezve.
Az üthető szerszámok nem összetévesztendők azokkal az eszközökkel, amelyek kimondottan az ütéshez vannak méretezve, pl olyan csillag vagy villás kulcsok, amelyek nyele kifejezetten arra vannak kialakítva, hogy azokat kalapáccsal üssék.

Az üthető szerszámok alatt általában leginkább a csavarhúzókat értjük.

Ezek közös ismérve, hogy a nyél teljes hosszában végig húzódik a szár, adott esetben a nyél végén egy kiálló vagy ellapított felület is van, a könnyebb eltalálhatóságért, és hogy védje a csavarhúzó nyelét a melléütések ellen.
A nyél végén lévő "kupak" lehet lapos széles vagy éppen magas, akár 6 lapú megfogással kombinálva, egyszerű kivitelezési kérdés.
A nyél lehet némileg lágyabb anyagból, vagy azonos keménységből, akár több anyag kombinációjából álló, vagy éppen fa, mint a normál csavarhúzóknál, ez mindig a szerszám tervező/gyártó egyéni elképzelésén múlik.

A csavarhúzó szárának az anyaga viszont más kell legyen, mint a normál kiviteleknél.

A lényeges különbség tehát úgy kialakításban, mint anyag minőségben megmutatkozik, hisz a csavarhúzónak a normál csavaró igénybevétel mellett más, drasztikusabb, más irányból ható dinamikus erőket is jól kell bírnia.


Mindemellett nem mondható, hogy a normál kivitelű eszközök az üthető verzióval teljes mértékben kiválthatók, a két kialakítás leginkább kiegészíti egymást, jó szolgálatot téve mindegyik ott, ahol éppen szükség van rájuk.

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

;