Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Látogató számláló

2
0
3
4
2
5
0

Hírek

2014.08.20 8:10
Extol Prémium 1300 Nm légkulcs tesztriportja


Sokszor olvashatunk különböző fellengzős és jól hangzó megnevezéseket a különböző légkulcsok gyártóinak és forgalmazóinak oldalán, mint pl. szuper erős, extra erős, super heavy duty, és sorolhatnám… Viszont bajban vagyok, hogy akkor a most bemutatandó Extol Prémium légkulcsot hogy jellemezzem. Talán ha leírom mit tud, az lesz a legjobb.

Extol prémium 1300 ny légkulcs képe


A nem rég a kínálatba került Extol Prémium légkulcsunk kellemes darabnak ígérkezik.
Gyári leírása szerint 2 kg, ami ekkora teljesítménynél átlag súly alatti, tehát nagyon jónak mondható, számomra a teljesítmény ismeretében kicsit hihetetlen is. Fontos adat, ha sokat kell dolgoznunk vele, esetleg mobil szervizben használjuk, mert ott minden kis súly számít.

Viszont a lényeg ! 1300 Nm teljesítmény!
Ez leginkább akkor megdöbbentő, ha a súlyt is mellé tesszük, na ilyen még nem nagyon volt a hétköznapi „dógozó” kezében! Szóval a 2 kg súly mellé az 1300 Nm maximális nyomaték nagyon sok.

De nézzük kicsit tárgyilagosabban az adatokat.


Mint az várható ez a légkulcs (is) twin hammer mechanikás, azaz dupla kalapácsos. Levegő fogyasztására 113 és 460 liter/perc közötti értékeket találtam, ez teljesen elfogadható, egyáltalán nem nevezném soknak, egy átlagos műhelyt ellátó sűrített levegő rendszerről vígan üzemeltethető.

Szabad fordulatszáma 7500 1/perc, ez az adat azért érdekes, mert az ütések gyorsaságát befolyásolja, talán mondanom sem kell, több mint elég.


Meghajtó kockája ½”, ez a legáltalánosabban elterjedt méret, tehát ez is talált.


Nyomaték állításának módja viszont tartalmaz némi érdekességet. Lassan a légkulcs gyártók is elszakadnak a hagyományosnak tekinthető, anno a Chicago Pneumatic által kitalált módozattól, mi szerint egy a hüvelyk és mutató újjal áttolható retesz legyen a forgás irány és nyomaték szabályzó. Egy részt, a tömítések kopásával a sűrített levegő által szállított olaj előbb-utóbb a szerszám nyelére folyik, mi miatt állandóan csúszós lesz, más részt a nyomaték állítása csak két kézzel kivitelezhető, harmad részt pedig az új kialakítás minden képen a szebb kialakítás javára írható, és a véletlen elállítódás lehetőségét is nagyban csökkenti. Itt tehát a fogó kéz hüvelyk ujjával tudjuk állítani a nyomatékot és a forgás irányt is egy lépésben. Ez a megoldás sem ismeretlen már, sokszor jól jön a napi munkánál.

 

extol prémium légkulcs állítása


Levegő nyomás igénye 6,2-6,3 bar, csatlakozása ¼”.


Felépítése.


Elsőre látszik, hogy a test nagy része műanyag kompozit, de az ütő mechanika háza öntött alumínium. Ez talán célszerű a súly miatt, majd a használat során kiderül mennyire is lesz strapabíró.


A légkulcs teste aránylag vékony, kisebb helyekre is befér, így könnyebb a tárolása is. A nyél vastagsága az Én kezemhez mérten talán kicsit vékonyra sikerült ( 10-11-es kezem van ), de a gumírozás jó, és biztos fogást eredményez, külön előny, hogy nem külön a nyélre húzott gumi köpenyről beszélünk, hanem a nyélre öntött felületről, így az nem csúszik le, nem forog el, stb. A súlypont megfelelő, kényelmesen lehet vele dolgozni.


Az irányváltás a tartó kéz hüvelyk ujjával végezhető, becsavarásnál 3 fokozat, míg lazításnál csak egy fokozat áll rendelkezésre. Minden fokozat határozottan „bekattan” a be és kitekerés között nem lehet eltévedni, ezt a kulcs végében lévő egyértelmű jelek és a kapcsoló fül kapcsolási út hossza is egyértelművé és biztossá teszi. Talán újonnan túl biztos is, de gyanítom a használat során, ha kicsit bekopik a reteszelés, könnyebb lesz a kapcsolás.


Az ütő mechanika alumínium háza is kellemesen vékony, jól lehet vele dolgozni.


A hajtó kockában nem golyó van, hanem a végén egy acél gyűrű ami a kulcs fejek rögzítéséért felel, ez szerencsés megoldás légkulcsoknál mert így a golyónak kialakított lyuk nem gyengíti a meghajtást.

Használata.


A kulcsot a levegő rendszerbe kötve, a hanga nagyon jó, üresen megpörgetve jól érződik a nagy nyomaték amit tud.
Mivel nem akarom magam ajnározni a szerszámot, had álljon itt néhány partnerünk jellemzése :


- Gumi szerelő ügyfelünk már többször vásárolt az eddig nagyon bevált YATO kulcsból, most az Extol Prémium kulcsot ajánlottam neki, mert bővíti műhelyét, kértem, hogy vásárlás után egy héttel hívhassam mi a tapasztalat. A szavaival mondva nem írnám le a véleményt ( erősen és lelkendezve fogalmazott a kolléga ), talán úgy fogalmazhatnék, hogy meglepődtek mennyire erős, piszokul jó. Érzése szerint az előző 1356 Nm-es légkulcsoknál is erősebb.


- Egyik autószerelő partnerünknek szintén ajánlottam a gépet. Ő csak annyit mondott, sokkal jobban kell figyelni a csavarok meghúzásánál és lazításánál mint eddig, mert bizony néhány csavart pikk-pakk megszakítottak, vagy lecsavarták a fejét…

Magunk a teszteléskor hasonló eredményekre jutottunk. Nem tudnám eldönteni az eddigi 1350 Nm-es Yato vagy az új 1300 Nm-es Extol Prémium az erősebb, de a vékonyabb, kisebb test az Extol felé billenti a mérleg nyelvét, nem is beszélve a jóval barátságosabb árról.


A szerszám tehát eddig osztatlan sikerre talált, remélem másoknak is ez a véleményük.

Használatához az új Extol Prémium kesztyűk közül a Lurex kézhátú ( csz:8856652 ) kivitelt használtam, ami a jó szellőzés mellett a vékony anyagú de nagyon jó fogást biztosító tenyérrel győzött meg a kellemes használhatóságról. Talán egyszer majd kesztyűket is komolyabban górcső alá vesszük.

Nem győzöm hangsúlyozni tesztjeink végén azt a tényt, hogy a korrekt és gyors garanciális háttér is mennyire fontos, amit az Extol szerszámokhoz, azok vásárlásával kap az ügyfél.

Maradok tisztelettel az önök szolgálatában:
Bálint Balázs
Műhelynet szerszámbolt és webshop

;