Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
1
0
4
7

Hírek

2014.02.11 16:32
Extol prémium elektromos ütve csavarozó teszt

Tisztelt olvasóim !

Mai tesztünk alanya az Extol Pérmium 8890602 cikkszámra hallgató 230 V-os elektromos ütvecsavarozó.
Technikai adatai :
Tápfeszültség 230 V 50 Hz
Felvett elektromos teljesítmény 850 W
Szabad frodulatszám : 2100/perc
Maximális nyomaték : 330 Nm
Meghajtó négyszög mérete 1/2”
Súlya 3,2 kg

ütve csvarozó kép extol prémium

A gép a hagyományos „légkulcsok” kiváltására illetve kiegészítésére lett létrehozva, hisz nem áll mindenhol rendelkezésre kompresszor, tömlő, sűrített levegő, de hálózati tápfeszültség gyakorlatilag mindenhol elérhető, ha máshogy nem, hát egy kellemes Heron agregát által.


Kívülről szemlélve inkább egy rossz dizájnos fúrógépnek ha a szerkezet, de ezt a formát a szükségszerűség szülte. A gép súlya kb. azonos egy közép kategóriás légkulccsal, azaz mintegy 3 kg, valamint ára is nagyjából ott van ( a cikk írásakor kicsivel bruttó 20.000 Ft fölött ).


Kialakításában viszont eltér attól. Az elektromos motor által hajtott twin hammer ( dupla kalapácsos ) ütőmechanika a markolat előtt helyezkedik el, míg a markolat fölött az elektromos hajtó motor van. Ez a jó súlyelosztás érdekében a markolat mögé nyúlik, így a gép súlypontja a megfogás vonalában van. A markolaton egy irányváltós kapcsolóval fordíthatunk forgásirányt. Az ütés ereje nem szabályozható, de igazából nem is kell. A kialakítás miatt ( a levegős gépekkel ellentétben ) a ki és behajtás nyomatáka azonos.

extol ütve csvarozó irányváltó


Némi hátrány : Igazából nincs is hátránya, hacsak az nem, hogy az azonos nyomatékú levegős gépeknél kicsit nagyobb a súlya, illetve nagyobb a fizikai mérete.


Előnyei : független a levegő hálozattól, bárhol használható, szabad forgásnál is hajt a négyszög ( erről később ), szervizigénye szinte nulla.


Gyakorlati próbák .
A tesztre a szerszám importőre a Madal Bal Kft biztosított számunkra egy gépet, amit fiammal és egyben szakmai kollégámmal együtt próbáltunk ki. A feladat egy Mazda 323F autó kiszerelt motorjának szétszerelése volt. Az elvégzett munkák sorrendben : motor és váltóház szétválasztása, kuplung, lendkerék, ékszílytárcsák leszerelése, féltengely és motor tartó bakok, szívó-kipufogó sor, kisfődarabok leszerelése. A csavarok átmérője változó az M6 mérettől M12 méretig.


Ez után egy személyautó kerekeinek le és felszerelése következett.


A gép kíválóan viszgázott, bár azt vártam a nagyobb átmérőknél kinlódni fog. Gyakorlatilag minden csavart szépen megnyitott nagyobb erőlködés nélkül. Külön érdekesség ( és most jön az ígért kitérés a hajtásra ), hogy míg a levegős gépek folyamatosan ütő munkát végeznek, és alig dolgoznak az alap levegő motor erejéből, addig ez a gép a már meglazított csavarokat folyamatosan tekeri, a meghajtó villanymotor erejével. Így a csavarok be és kihajtása gyorsabb és kényelmesebb. Használt kulcs fejek méretei 10 mm-től 21 mm-ig terjedt.


Kinek ajánlom ?
Természetesen első sorban olyan helyekre ahol nincs sűrített levegő elérési lehetőség. Lehet ez háznál otthon, üzemekbe TMK feladatokra, segélyszolgálatoknak úton, mozgó szerelőknek.

Szerelő üzemekbe, gépek, fődarabok szereléséhez, szerkezeti elemek bontásához összeszereléséhez, szerelő sorok kiszolgálásához, kis és nagyobb szériás munkákhoz.
Otthoni használatra kerék cserékhez, szerelési munkákhoz, hisz gyorsabban üzembe helyezhető mint egy levegő rendszer, csöndesebb, egyszerűbben kezelhetőbb, olcsóbb, és a felhasznált elektromos energia is nagyobb mértékben hasznosul, hisz a levegő sűrítés vesztesége nem áll fenn.


Kinek nem ajánlom ?
Gumiszerelő műhelyknek maximum vésztartaléknak, vagy kiegészítő szerszámnak, hisz teljesítménye nem teszi lehetővé a komolyabban meghúzott kerékcsavarok meglazítását ( tapasztalatunk szerint ilyen helyekre a 600 Nm a minimális elvárás ).


Nagyipari felhasználásra, hiszen nem ipari használatra méretezett gép, bár meggyőző a minősége.
Némi ár összehasonlítás, azonos kivitelű más gyártmányokkal :
Hitachi 610 Nm 184.450 Ft,

Hitachi 250 Nm 125.400 Ft,

Fein 200 Nm 278.000 Ft,

Bosch 600 Nm 232.000 Ft,

Milwaukee 400 Nm 131.600 Ft.
( forrás internetes árukereső )


Ebből kiderül, hogy árban szinte verhetetlen, csak a „szabad piacon” találtam magán és ellenőrizhetetlen beszerzésből, garancia nélkül kínált ismeretlen gyártmányú gépeket hasonló árban.


Rövid kitérő : üzletünkben gyakran fordulnak meg vevők, akik az ilyen vagy olyan piac árával érvelve szeretnének árengedményt, vagy hivatkoznak ezekre a forrásokra. Sajnálom, hisz magukat verik át. Nincs garancia, ellenőrizhetetlen a beszerzés, a minőség, a tárolás módja, gyártás ideje, és bármi. Ha valaki így áll hozzá, köszönettel, de megkérem, hogy vásárolja meg a szerszámát az általa hivatkozott helyen… Hosszan tudnám mesélni kik és miért tértek vissza inkább hozzánk a beszerző túrájuk után.


Mindezek mellett a megszokott színű, kialakítású, jó fogású és kategóriájában nagyon jó ár-érték arányú gépről van szó, ami biztosan kiszolgálja használóját hosszabb időn át is.


Sose feledkezzünk meg a megfelelő védőeszközökről ( kéz és szem védelem, gép alátámasztása, akár segítő személy, stb ), és kiegészítőkről sem, hogy a végzett munkát biztonságosan be tudjuk fejezni.


Köszönöm, hogy elolvasták írásomat, maradok tisztelettelt továbbra is :

Bálint Balázs szerszámspecialista
BÉK Kft – Műhelynet szerszámbolt és internetes áruház - Extol márkaképviselet

;