Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
6
8
1
1
7

Hírek

2013.08.05 19:21
Popszegecselő teszt

Tisztelt olvasóim !

Egy partnerem felkért, hogy teszteljem az általuk forgalmazott popszegecs húzó szerszámokat, és tapasztalataimat, meglátásaimat foglaljam egy jellemzésbe. Vannak egy és két kezes szerszámok, a kimondottan barkács használatra ajánlott darabtól az igazán profi, ipari minőségű eszközökig.

A próbához segítségnek 11 éves lányomat is felkértem, aki minden esetben egy 4 mm-es szegecset próbált meghúzni.

Szempontok.
Első sorban a használhatóságot néztem, úgy rövid, mint hosszú távon. A szerszám árát direkt nem tüntetem fel, a tesztnek ez nem témája.
Igyekeztem gyakorlati oldalról megközelíteni a kérdést, azzal a megfontolással, hogy akár olajos, koszos kézzel is meg kell néha fogni a szerszámot, illetve lehet olyan körülmény, hogy a különböző méretű szegecsekkel felváltva kell dolgozni ( ez persze ritkán merül fel ).
Az is szempont volt, hogy a nem kellően gyakorlott szakember miként veszi kézbe először a szerszámot, mennyire egyszerű a használata, mondhatni milyen jól áll jól a kézben, milyen kiállítású maga a szerszám és csomagolása.

Két kezes szerszámok.

Vorel 1.
400 mm hosszú szár, 4,8 mm szegecsátmérőig. Az ismert színű sárga-kék papír dobozban, egészen igényes nyomattal, a márkára jellemző egyszerű de korrekt, kellően jó minőségű csomagolással.
Egyszerű, kicsit lógós 2 húzó pofás szerkezet, igazából ez igazából nem baj, hisz az illesztések pontossága kevéssé számít, és legalább nem is szorul meg. Elsőre gyengének tűnő szárral, de a használat során kiderült, egyáltalán nem gyenge a rendszere. Sőt kimondottan kellemes egyenletes húzása van, az egyszerű műanyag fogó ellenére jól tartható. Célszerű a menettel állítható pofatávolság de kár hogy nincs hozzá a betét cseréhez kulcs. Csak 3 betéttel szállítják, de a menetes állíthatóság miatt ez elég is. A hosszú szárnak köszönhetően kislányom is egész jól tudott vele dolgozni.

Vorel 2.
470 mm hosszú szárral, 4,8 mm szegecsátmérőig, csomagolásának kialakítása hasonló az előzőhöz, színében azonos világ, azonos minőségű kartonból.
Már súlyra is meggyőzőbb, illesztéseiben is pontosabb szerkezet, 2 húzó pofával, gumi fogóval, kényelmesebb fogással. Anyaga, felépítése erősebb, 4 méretű betéttel és a cseréhez kulccsal. A munkát könnyíti, hogy az alaphelyzetbe visszatérést rugó segíti. Igazából nagyon jól használható szerszám, akár hosszabb távon is. Kislányom is szépen meg tudott húzni egy 4 mm-es szegecset.


Fortum
320 mm hosszú szárral, 6,4 mm szegecsátmérőig, akár rozsdamentes szegecsekhez is ajánlja a gyártó. Csomagolása a Fortum színvilágát és igényes képét adja vissza, bőséges információval a jellemzőkről. A felirat szerint speciálisan és magasan ötvözött acél pofákkal.
Már kézbe véve is látszik, hogy nagyon pontos és szép kidolgozású, finoman jár, semmi lógás. Nem csapszegekkel, hanem csavarokkal korrekten összeszerelve ( ezért jól szervizelhető, javítható ), kimondottan igényes, 3 részes, ránézésre is komoly minőségű húzó pofával, ez jobb fogást biztosít, mint a 2 pofás kialakítás. 5 db különböző méretű betét jár hozzá, a cseréhez kulcs, és a fej is menetesen állítható a pontos munkáért, és a húzás hosszának szabályzásáért. Nagyon jó fogású nyél, csúszásmentes felülettel. A szegecsgyűjtő tartály könnyen lecsavarható és üríthető, jó ötlet, hogy a tartály tartja a betét csere kulcsát is, így véletlenül nem tud kiesni, nem hagyjuk el. Kis mérete ellenére a jó áttételezésnek köszönhetően semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hosszabb szárú társaival. Kislányom ezzel is szépen boldogult.

Extol Prémium
280 mm hosszú szár, 4,8 mm szegecsátmérőig, akár rozsdamentes szegecsekhez is ajánlva.
Csomagolása az Extol Prémium minőségnek, és színvilágnak megfelelő. Méretétől eltekintve ( kisebb mint a Fortum ) ahhoz nagyon hasonló, jó minőségű szerszám. Ezzel már nem boldogult kislányom, nem véletlenül ajánlják kisebb méretig a használatát. Egyébként szép és igényes kialakítású, kellemes fogású darab. Kimondottan ajánlható igényes otthoni vagy kis igénybevételű ( kiegészítő jellegű ) ipari használathoz is. Itt is kihangsúlyozandó a szárgyűjtő edény, ami egyben a betét cserélő kulcs kiesés elleni biztosítója is.

Egy kezes szerszámok.

Work-it
250m mm-es hossz, 4,8 mm szegecsátmérőig. Csomagolása a márkának megfelelő színvilág 2 színes nyomás, felakasztható átlátszó displayben.
Kicsit talán nagyképű a mérethatár, mert ahhoz, hogy a 4,8 mm-es szegecset valaki meghúzza, bizony nagyon erősnek kell lenni, ez inkább a felépítés elvi határa lehet.
2 húzópofás kialakítás, 4 méretű betéttel. Sajnos a cseréhez adott kulcs, szokás szerint az egyik műanyag fogóban van, és onnan egy idő után bizony várhatóan ki fog esni. A kulcs anyaga egyébként annyira vékony, hogy a betétek cseréjénél vágja a kezet, ráadású gyárilag úgy be vannak húzva a helyükre, hogy alig lehet megindítani azokat. A nyél burkolata csúszós lehet, mert teljesen sima műanyag. Az összeakasztó kapocs nagyon vékony, gyanús, hogy előbb-utóbb az is elvész. A szerszám felépítése egyébként kellően erős, nem kell félni az elhajlástól vagy más defromálódástól.

Extol Craft
Az ismert színű korrekt átlátszó displayben akasztó füllel.
Mindenképpen sokkal jobb fogású mint az előző, már csak a mártott gumi nyél miatt is. Áttételezése is szerencsésebb, kicsit könnyebben használható, bár kislányom ezzel sem boldogult. A 4 különböző méretű betét cseréje elég körülményes, mert a betétek túl közel vannak egymáshoz a nyélen, a hozzá adott széles kulccsal ( bár az ötlet jó, mert a kulcs jó fogású, még a nagyon meghúzott betétet is könnyű vele meglazítani ) nehézkes hozzáférni, és mivel ez a kulcs a nyél összefogója is, és nincs külön rögzítése, tuti, hogy nemsokára elveszítjük. Viszont a kulcson vannak kalibrált lyukak is, hogy lássuk melyik szegecs milyen átmérőjű. Ez jó ötlet, mert így a szegecs méretek a nem hozzáértő gyakorlatlanabb szemnek is beazonosíthatók, más részt ezeket a lyukakat felhasználva a kulcsot akár egy madzaggal is odaköthetjük a szerszámhoz. A nyélen a menet kialakítása nem elég pontos, kicsit szorosak a betétek, de ez a betétek megjáratásával orvosolható.

Extol Prémium 1.
Igényesebb átlátszó display mint a két előző, a magasabb minőséghez hűen.
250 mm hosszú, 4,8 mm szegecsátmérőig ajánlva.
A krómozott anyag igényesebb kialakítást sejtet, fogója gumi, csúszásmentes felülettel. Sajnos a nyél akasztója itt is biztosan elvész előbb vagy utóbb, esetleg a gumi fogóból ki is szakadhat. A kulcs a fogóban elhelyezve viszont a gumi miatt nem várható, hogy kiesik onnan, anyaga is kellően vastag. A fejek a nyélben jól elhelyezve ( kicsit nagyobb közökkel mint az Extol Craft-nál ), menetük korrekt, nem szorulnak, könnyen cserélhetőek, nincsenek gyárilag agyon „tépve”. Az erő itt is nagyon kell a maximálisan engedett szegecs behúzásához, ott inkább két kezes szerszámként funkcionál, de a fogója tényleg nem hajlamos a csúszásra, ezért az erő jobban meg is marad mint a Work-it-nél. A 2 húzó pofa kellően stabilan tart, jól és biztosan húz.

Extol Prémium 2.
265 mm hosszúság, 4,8 szegecsátmérőig ajánlva. Szintén az ismert színvilágú, átlátszó akasztható displaybe csomagolva.
Öntvény test, sokkal simább, pontosabb járás, mit a lemez testűeknél. Nyele műanyag, mégsem csúszós, jó felületű. Az első egy kezes szerszám, aminek húzó pofái ( 2 pofa ) állíthatóak, ami nagyon jól jön a vastagabb szegecseknél. Az öntvény testben a fejek könnyen, szépen járnak, jól cserélhetők, egyetlen szomorúság, hogy a kulcsnak nincs helye, csak úgy be van dobva az egyik nyélbe. A merevebb test miatt könnyebben használható, talán az áttételezése is szerencsésebb egy kicsivel. Biztosan fog, jól húz.

Fortum
200 mm-es hosszúság, 4,8 mm-es rozsdamentes szegecsekhez is ajánlva. Papír doboza a Fortum színvilága szép képpel, bőséges információval, akasztó füllel is ellátva.
Kézbe fogva a szerszámot, a márkához képest is meglepően korrekt, a szemnek is szép kialakítás, modern és célszerű ívelt forma. 3 jó minőségű ( magasan ötvözött acél mint a 2 karosnál ) húzó pofa, 4 méretű betéttel. Nagyon jó, és egyedi megoldás, hogy a betétek cseréjéhez nem kell külön szerszám, azok kézzel ( recézett felület ) könnyen ki és betekerhetőek. Kiesésüktől nem kell tartani, gumi „o” gyűrűk tartják azokat biztosan, és nem kell agyon húzni, hogy ott is maradjanak. A biztonság kedvéért feliratozva vannak ( ez az egyetlen az összes szerszám közül aminél méretezve vannak ), mm és coll mérettel is. A húzó pofák és a betétek távolsága is szerszám nélkül állítható, összességében nagyon meggyőző külalak, részben öntvény, részben lemez testtel. Látszik, hogy figyeltek a formára, az ívelt nyelek jó fogásúak, csúszásmentes gumi borítással, és jó ötlet, hogy ütköző fülek is vannak rajta, hogy tompítsák a szakításnál összecsapódó szárakat egymáson. A nyél összeakasztása sokkal korrektebb, mint az előző daraboknál, az akasztó anyaga vastagabb, biztosan fogja a nyelet. Összességében minden alkatrészéről lerí a magas minőség, és hogy nem alkudtak meg az anyag és magmunkálás kiválasztásnál. Igazából, ha nagyobb méretű szegecset húzunk, jól fel kell szívni magunkat, de kis helyen nagyon jó szolgálatot tesz, azt az érzést kelti, hogy nincs olyan kis szeglet, ahova ne férne be.

Összesítés.
Ipari munkákhoz mindenképpen a Fortum szerszámokat javasolom. Kialakításuk, innovatív megoldásaik, kényelmes használatuk, és magas minőségű anyaghasználatuk, megmunkálásuk messze kiemelik őket a sorból.
Spórolósabbaknak, akik azért szeretik a jót, de nem hiányzik az ipari kivitel, és nem folyamatos munkavégzéshez használják, a két és egy kezes ( öntvény testű ) Extol Premiumokat javaslom.
Ha vastagabb szegecsekkel van néha dolgunk, esetleg egy bizonyos munkához kell csak, de ez nem gyakori, akkor a két féle Vorel két karos szerszámot válasszák. Ezeket magam is használom kisebb munkákhoz már jó egy éve, teljes megelégedéssel.
Időnkénti javítási munkához, otthoni használathoz, a többi egy kezes eszközt is merem ajánlani, és bár a rajtuk feltüntetett maximális szegecs méretet néhol eltúlzottnak érzem, a kisebb méretű ( főleg alumínium vagy réz ) szegecsekhez gyakorlatilag bármelyik szerszám megfelelő.

Nem került próbára még két érdekes kivitel, a forgatható fejű és ollós húzású kialakítás. A forgatható fejű ( ami szintén megtalálható a kínálatban ) célszerű eldugott, rosszul hozzáférhető helyeken, illetve az ollós, aminek ipari körülmények között, és inkább a nagy szegecsméreteknél van keresni valója.

Végül még néhány tanács a választáshoz.
Gondolja meg mennyit szeretne velük dolgozni, zárt vagy nyitott helyen lesz a munka, és milyen vastag szegecseket kell meghúzni.
Olyan helyen, ahol autóval, járművel közlekedhet, lehetőleg gyűjtőedényes kialakítást válasszon, a későbbi bosszúságtól ( és defektjavítástól ) megkímélendő magát.
Tud-e ( akár fizikai ereje, vagy a munka körülménye miatt ) két kézzel dolgozni, vagy egy kezes kivitel a célszerű? Ilyen hely lehet pl. egy vitorlás árboca, vagy más szűk hely, ahova bármelyikkel nem fér el vagy be.

Kérem amennyiben bármilyen észrevételük van, vagy kérdésük merül fel, keressenek meg, igyekszem mindenben segíteni.

Tisztelettel.

Bálint Balázs szerszámspecialista
BÉK Kft – www.muhelynet.hu

;