Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
3
5
2
4

Hírek

2013.08.03 14:30
Extol Prémium Sűrített levegős excenter csiszoló teszt

Tisztelt Olvasóim !

Mai tesztünk alanya az Extol Premium szerszámok egyik új tagja, a SO 150V típus nevű  levegős rotációs csiszoló gép.

 

Extol Prémium xecenter csiszoló képe

A géphez annyit kell tudni, hogy sok olyan alkalmazási hely van, amihez elektromos felszerelést nem lehet vagy célszerűtlen használni. Ilyen lehet a karosszéria fényezés, ahol fontos a száraz csiszolás mellett a vizes csiszolás is, vagy pl. a faipari munkák egy része, hisz a fűrész por ( ide sorolva a csiszolás porát is ) a levegővel robbanó elegyet képez, és sok helyen inkább használnak e miatt levegős szerszámokat.

A gépről általában :
Papír doboza a már sokak számára ismert Extol Prémium levegős szerszámok színéhez igazodik, bőséges technikai adattal szolgál a benne található gépről.
150 mm-es tárcsa átmérője általános használatra teljesen alkalmassá teszi, fogó része gumírozott, érdesített, csuszásra nem hajlamos vizesen sem.
Úgynevezett marok csiszoló kialakítású, tehát két kezes használatra alapvetően nem alkalmas, nem erre van kihegyezve, segéd fogantyúja sincs. Működtető szelepe a tetején van, tenyérrel nyomható be, a szelep lemeze belesimul a gumi tetőbe, nem érezni semmi kiálló élt. Használatánál jobb kezesek előnyben vannak, mert a levegő mennyiség ( fordulatszám ) szabályzó szelepe nekik a bal kézzel könnyebben kezelhető, bár használat közben erre nincs nagy szükség.
Száraz csiszoláshoz por elszívó csonkja is van, ez nagy előny lehet, de por zsákot ne keressünk, ez csak elektromos gépeknél jellemző.
Levegő elvezetése közvetlenül a gépen van, és csendesítő/hangtompító is van rajta.
Sűrített levegő felhasználása a brosúra szerint 85 l/perc, ez teljesen jó, hisz kisebb kompresszorral is szépen meghajtható, és akár egy 6 mm-es belső átmérőjű tömlővel is működtethető. Súlya éppen nincs egy kg., ez is megfelelő, ez alá nem nagyon lehet menni, illetve az már a minőség rovására mehet.
Tárcsája tépő záras, kellően vastag szivaccsal a lágyságot segítendő, annak sok előnyével. A tépőzár miatt a csiszoló vászon könnyen, szerszám nélkül cserélhető, ez ma már alap elvárás.


Használata :
A levegőt ráadva azonnal elindult, de az első szelepnyomásra leállt, utána patentul működött. Valószínűleg a hosszú úton kicsit beragadt a szelepe, de sose legyen nagyobb baja. A hozzá adott levegő csonk megfelelő kialakítású, sokszor megtörténik távol keleti áruval, hogy nem európai normás csatlakozót adnak hozzá, ez az eladónak és a felhasználónak is fölösleges bosszúságot okozhat.
Fordulatszáma jól szabályozható, a szabályzó szelep full műanyag létére sem ereszt, könnyen jár.
Alacsony fordulaton is jó a nyomatéka, szépen lehet dolgozni vele, elszívása megfelelően hatékony, jó kialakítású.
Mivel itt melegedésre nem kell számolni, túl hosszú tesztet nincs értelme végezni vele, de azért homorú és domború felületen, vízszintesen és függőlegesen is kipróbáltam, hátha …
Jó működött végig !

Néhány ötlet a használathoz :
1. Magam nem közvetlenül a gépre tenném a gyors csatlakozó csonkját, hanem egy csővéggel egy 70-80 cm-es tömlőt tennék rá, és ahhoz csatlakoztatnám a levegőt. Ez azért előnyösebb, mert így a gép súlyába nem adódik bele a csatlakozó pár súlya, és a levegő tömlőt célszerűen úgyis a vállon át kell elvezetni, nehogy a már megcsiszolt munkadarabot összekarcoljuk a tömlővel, a hátunk felé, pedig vígan lelóghat a csatlakozó is, ott már senkit nem zavar.
2. Ha olajozott levegővel használjuk ( márpedig azzal illik ) akkor a csiszolt felületre kiköpködheti az olaj szemcséket, sok kellemetlenséget okozva a csiszolás utáni festési munkáknál. Viszont, ha mint fentebb említettem, a levegő elvezetést is meghosszabbítjuk, akkor ez teljesen elkerülhető. Nem olyan bonyolult a dolog. A megoldás felső kategóriás gépeknél meg is van, de ilyen árú, kategóriájú gépnél nem elvárás, viszont akár ezer forintból megoldható.

Mindkét esetben a levegő csövek az elszívó ( porszívó ) csővel összeköthetők, és így majd nem kell Laokon csoportot játszanunk munka közben.

A használat közben még egy-két ötlet eszembe jutott, de gyanítom az importőr is gondoskodik idővel pót alkatrészekről, úgy mint csiszoló tányér, esetleg 2 féle lágysággal ( szivaccsal ), és sok féle szemcse finomságú csiszoló rátéttel. Ha még a csiszoló tányér átmérőjét is lehetne változtatni mint az Extol Prémium elektromos csiszolónál, az nagy „királyság” lenne.

Összesített véleményem az, hogy ez egy nagyon jól használható gép, versenyképes áron, és ne felejtsük el a korrekt szerviz hátteret sem, ami komoly érv a márka mellett. Ha ez az új csiszoló gép is olyan kibírós, mint a többi Extol Prémium termék, akkor viszont nem is kell erre gondolnunk egy jó ideig.


Maradok tisztelettel :

Bálint Balázs szerszámspecialista
BÉK Kft - www.muhelynet.hu

;