Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
0
9
5
7

Hírek

2013.08.02 5:24
EXTOL Industrial HDD 1050C ütvefúró teszt

Tisztelt Olvasóim !

Mai tesztünk egy fúrógépről szól, nevezetesen :
Extol Industrial HDD 1050 C

Adatok szárazon .
Csomagolás : műanyag hordfüles papír doboz
Elektromos felvett teljesítmény 1050 Watt, 230 Volt
Súlya 3,5 kg
Sebességfokozatok ( mindkét forgási irányban ):
2 fokozatú állítható fordulatszám: 0-1100 / 0-2800 1/min
ezzel együtt 2 fokozatú állítható ütésszám: 0-11000 / 0-27000 1/min
Click-lock gyorstokmány, befogás: 1,5-13mm
Maximális fúrás átmérő :
fában: 30 mm
téglában: 16 mm
fémben: 13 mm

Az Extol Industrial egy nemrég bevezetett új „géposztály” új színvilággal, új ( és néhány a Premium osztályból átvett ) gépekkel, kimondottan ipari használatra tervezve.
Első ránézésre látszik, hogy itt egy jóval magasabb minőséggel van dolgunk, mint pl. az
Extol Craft gépeknél.
Amikor megemeljük, érezzük, hogy bizony komolyabb az Extol Prémiumnál is…

Doboza matt fóliázott, tehát hiába papír, könnyen tisztítható akár olajos szennyeződés esetén is, ez még jól jöhet, a fóliázás a doboz anyagát is sokkal erősebbé teszi, nem kell félni, hogy hazavitel közben kiszakad. A csomagoláson minden lényeges adat olvasható, jól eladja magát, ráadásul egy kellemes műanyag fogója is van. A dobozban van maga a gép, segéd fogantyú, ütköző az állandó fúrásmélységhez, magyar nyelvű használati utasítás, és egy tartalék szénkefe szett. Ez utóbbit sosem értettem miért van minden géphez, Magam még nem volt eset, hogy használtam volna ezeket, de ki tudja…

Ami elsőre tetszik a gépen, a sok fém alkatrész. Fém a meghajtás/áttétel háza, a segéd fogantyú szorító gyűrűje, a mélység állító ütköző is. A műanyag ház sötét színe is az iparibb kivitelt vetíti előre.

Hiába új a rendelkezésemre bocsátott tesz gép, voltam bátor, és először belül néztem körül. Az elektromos rész kevésbé izgatott, azt már tudtam, hogy ezeket a gépeket nagyobb teherbírású csapágyakkal és komolyabb kialakítású tekercseléssel gyártják, hogy bírják az ipari igénybevételt is. Viszont a hajtás az nagyon érdekelt. A teljesen fém házas hajtóműben minden vasból van ( helyesen persze különböző acél alkatrészekből ) a fogaskerekek, tengelyek, perselyek. Megbízható, erős darabnak tűnik.
Összerakva a gépet, először megemelem, tényleg nagy a súlya egy normál kézi fúróhoz képest. Kipróbálva szép a hangja, a két fokozatú sebességváltó elég jól működik, az elektronikus fordulatszám szabályzó is teszi a dolgát. A tokmány tekerése kicsit fura/száraz érzésű, de majd kiderül a vallatásnál…

Összekötve két tesztet, egy új beszerzésű sima kerek szárú 10 mm-es kobalt élű fúrószárat fogok bele. A meghúzásnál érezni, hogy a tokmány jól zár, érezni a reteszelést, a nyitása is rendben van.

Fúrjunk hát !

Elsőnek vasat kezdek el fúrni, lassabb majd közepes sebességgel. Laposvas ( 4x40 mm ), de hogy legyen vastagabb is, nekiállok és megfúrom egy régebbi laposvágóm nyelét ( jó szívós anyag ). A fúrószár szépen viszi, de a lényeg, hogy a fúrógép is szépen működik, alacsony fordulatokon is jó nyomatéka van. Nagyon hasznos a két mechanikusan váltható fokozat.

Most jöjjön a beton, ugyanazzal a fúrószárral.

Van a kertben egy békebeli járda elem, tapasztalatból tudom, hogy van benne anyag rendesen, direkt ilyen célokra tartottam meg. Ezt is jól vitte a fúró, megint tapasztaltam, hogy az ilyen ( nem pneumatikus ütőműves ) szerkezeteknél oda kell figyelni melyik anyag ( különböző beton minőségek, tégla, kő ) milyen fúrási és ezzel ütési sebességet „szeret”. Ha a dolgozó jól eltalálja a sebességet, nagyon jól lehet dolgozni vele. Gyors egymásutánban 22 db 6 cm mélységű lyukat gyártottam. A betondarab szinte olyan lett mint az emetáli sajt.

Szóval minden tekintetben jól vizsgázott a gép, azzal a kitétellel, hogy a súlya bizony nem kevés, de mit tegyünk, ha ipari minőségről, és ekkora teljesítményről beszélünk, abba jó anyag is kell, nem lehet minden műanyagból benne. A gép munka közben nem melegedett nagyobb kínzás mellett sem, a nyomógombbal a fordulat jól adagolható, lefogni/túlterhelni szinte lehetetlennek tűnt.

A végén egyetlen apró hibát találtam, ez általában a gyenge láncszem szokott lenni, és ez a tokmány. Fúrás közben, és utána is a kézi húzású gyorstokmány nagyon jól tartott, a fúrószár nem lazult ki ( ahogy egyszerűbb tokmányoknál néha előfordul ) még ütvefúrás közben sem, egyszer sem kellett, de nem is tudtam utána húzni az egész próba folyamán. A hiba abban állt, hogy a tokmányt nagyon nehezen tudtuk kinyitni, de mint kiderült, ez egyszerűen a gyári kenés hiányossága volt, mert némi Super7 ( áruházunkban szintén megtalálható termék ) kezelés után már nem volt vele baj.

Kiknek ajánlható a fúrógép ?

Nem annak való, aki évente néhány lyukat szeretne fúrni a hétvégi házán, esetleg néha egy-egy képet akaszt a téglafalra. Otthonra kicsit túlméretezett. Igaz, ha mégis bevállalja ezt a gépet, várhatóan soha többé nem kell új fúrógépet vennie, vagy esetleg válassza a kistetvért a 850 Wattos Extol Industrial kivitelt.
Viszont aki komolyan terhelhető ( úgy munka volumenben, mint teljesítményben ) de mégis jól, általánosan is használható gépet keres, annak jó választás és biztos társ lesz.

Összegzés.

Ereje, felépítése meggyőző, kialakítása jól kézre álló, a segéd fogantyú, és a mélység állító is könnyen biztosan pozícionálható. A két sebességfokozat kiegészítve az elektronikus szabályzással szinte minden fúrási feladatra alkalmassá teszi, akár kézből, akár állvánnyal használjuk. Súlyelosztása jó, mindkét fogó kézre kb. ugyanakkora súly esik.

Még egy szubjektív megjegyzés : mindenképpen ajánlok hozzá beszerezni egy jó fajta szerszámos táskát, ami hordozásnál védi a gépet, hisz kár lenne érte. A kínálatunkban ezek is megtalálhatóak, és még a tartozékoknak is lesz biztos helyük.

Köszönöm, hogy elolvasták soraimat, amennyiben bármilyen kérdésük felmerül, kérem keressenek meg..

Maradok tisztelettel az Önök szolgálatában :

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet.hu

;