Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Látogató számláló

2
0
4
7
2
4
1

Hírek

2013.01.09 16:54
Szemcsefuvatásra használható anyagok keménységéről

Tisztelt látogatóink !

Az alábbi kis cikkel szeretnék rávilágítani a szemcsefuvatáshoz használható ( és a mellett egyéb ) anyagok keménységének összehasonlítására, kitérve kicsit a szemcsefuvatás elvére is.

 

A szemcsefuvatás ( homokszórás, sörétezés, gyöngyözés, stb ) lényege, hogy a kis méretű szemcséket nagy erővel és sebességgek a tisztítandó felületre lőjük, és azzal a felületet koptatjuk. Általában a felületek idegen anyagoktól való megtisztítására, érdesítésre, mattításra, esetleg polírozásra is használhatjuk, a megmunkálandó felülettől és használt koptató anyagtól ( keménységétől, szemcse nagyságától, szemcse formájától ) függően.

 

A koptató ( abrazív ) anyagok keménységét MOHS keménységben mérjük és adjuk meg, amit Carl Friedrich Christian Mohs dolgozott ki, kimondottan ásványok keménységének mérése céljából.

 

Néhány példa keménységi fokok szerint :


1 Talkum, Zsírkő
2 Gipsz, Grafit
3 Kalcit
4 Fluorit (Folypát)
5 Apatit
6 Földpát , Üveg
7 Kvarc
8 Topáz, Gránáthomok
9 Korund ( ásvány és műkorund ), Gránit
10 Gyémánt

 

Használható más szemcsés anyag is, pl. acél sörét, dióhéj, vágy más is, függően a megdolgozandó anyagtól és az elérendő eredménytől. Arra figyelni kell, hogy olyan anyagú szemcse, ami a felületre rákenődhet ( műanyagok ), illetve a hömérséklet akár kis mértékű változására keménységét megváltoztatja ( akár olvad ), használatát kerülni kell.

Fontos szempont a különböző anyagok kölcsön hatása is, így pl. a rozsda mentes anyagok tisztításánál nem lehet olyan szóró anyagot használni, ami vas tartalmú, mert "elmérgezi", tönkre teszi a felületet. A vas szemcsék a szórás folyamán bele ágyazódnak ( mikron méretekben ) a felületbe, és ott elindul a rozsdásodás, ami nagyon csúnya látvány és tönre teheti teljes addigi munkánkat, letisztítása pedig nagyon nehézkes.

Külöleges felhasználási mód, a száraz jéggel ( fagyott széndioxid ) való tisztítás, ahol a száraz jég szublimációja ( szilárd halmazállapotból a köztes folyékony halmazállapot kihagyásával egyből légneművé válik ) miatt szennyező idegen anyag nem marad a felületen, vagy munkaterületen.

 

Köszönöm, hogy írásomat elolvasták, bármilyen kérdésük felmerül, kérem keressenek meg, igyekszem segíteni úgy a gép mint a szóró anyag kiválasztásában.

 

Tisztelettel :

 

Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és szerszám webshop

;