Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
3
2
5
4

Hírek

2012.08.10
Csörlőkről általában, felszerelése, tudnivalók

Tisztelt érdeklődő !

A csörlőkről sok tévhit, de sok komoly tudnivaló is kering mindenfelé, ezért igyekszem tömören összefoglalni az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A csörlő kiválasztása :
Csörlőt alapvetően terhelés/terhelhetőség alapján választunk, és a szerint, hogy kézi vagy elektromos meghajtással szeretnék-e használni.
Kézi csörlőt általában utánfutókon ( autószállító, quad, hajó szállító ), építkezéseken, vagy vésztartaléknak válasszunk. Elektromos csörlőnél mindig figyeljünk az elérhető táp értékére, azaz 12V-24v egyenáram, vagy 230 V váltóáram. Speciális esetekben mechanikus maghajtás hidraulikával, direkt hajtással.
Evidens, hogy autókra 12 vagy 24 V-os csörlőt választunk, ezek a legkönnyebben felszerelhető és üzemeltethető gépek.

Vannak még direkt és hidraulikus csörlők is, ezek forgalmazásával jelenleg nem foglalkozunk.

Önmentő csörlő méretezése:
Autókra, terepjárókra un. önmentő csörlőket használunk, arra az esetre ha elakadunk valahol és ki kell húzni magunkat.
Alapszabály, hogy a csörlő maximális húzó ereje minimum a mentendő jármű súlyának a kétszerese legyen. Ez esetben nem érhet nagy meglepetés.
A csörlők sorozatszáma általában a maximális húzóerő első kötélsoron, angol fontban megadva, ennek kg értéke kb. a fele alatt van kicsivel.
A terhelhetőség az effektív emelés súlyt adja meg, azonban az önmentő csörlők csak vonszolásra valók, emelésre nem szabad használni biztonsági szempontok miatt, de erről majd később.
sorozatszám/terhelhetőség( kb. ):
2000-es=900 kg
3000-es=1400 kg
6000-es=2700 kg
8000-es=3600 kg
Tehát egy terepjáróra általában minimum 8000-es csörlő kell.

A csörlő felszerelése:
Minden esetben bízzuk szakemberre a felszerelést ! Ha mégis magunk csináljuk, vegyük figyelembe, hogy éles körülmények között a csörlővel ( fordító csigákkal akár ), de a névleges húzóerő 2-3 szorosát is fogjuk húzni !
A felszerelés helyét e szerint válasszuk meg, és rögzítsük oda a csörlőt.
Általában a csomagban kapunk gyári csavarokat, ha lehet, ezeket használjuk. Ha nem akkor semmiképpen sem vékonyabbat, és minimum 10.9 minőséget.
Lehetőleg az autó/utánfutó alvázára közvetlenül tegyük a csörlőt, ha plusz tartó bakot, platformot építünk be, akkor azt is megfelelő csavarozással, vagy hegesztéssel rögzítsük.

A csörlő használata előtt :
Figyelem ! A csörlőzés veszélyes üzem ! Ha nem tapasztalt, kérjen tanácsot ismerősétől, vagy éppen Tőlem ! Szívesen segítek !
Ha csörlővel dolgozik, a folyamat minden részét kövesse fokozott figyelemmel !

 

Munka / csörlőzés közben is óvjuk a természetet !

csörlőzés közben nem az a cél, hogy döntsük/irtsuk a fákat, hanem, hogy saját magunkat vagy társunkat mentsuk ki a sár vagy egyéb természeti csapda fogságából.

Használjunk favédő hevedert, talajhorgonyt, horgony vasakat, stb, hogy a környéket csak annyira túrjuk fel/szét amennyire feltétlenül szükséges.

 

Csörlőzés alatt :

A kötelet csak kesztyűvel vagy egyéb segédeszközzel fogjuk meg ( pl. kampó ).

Ha a kötél hosszú, tegyünk rá a láthatóság kedvéért egy rongyot ( egy láthatósági mellény tökéletes megoldás ) , vagy faágat, nehogy más autó neki menjen vagy ember átessen rajta.

A feszülő kötélen ne lépkedjünk át, sem fölötte, sem rajta, ne álljunk a húzás irányába.

Ha hosszú a kötél, és nagy terhelésen dolgozunk, érdemes egy súlyt akasztani rá ( pl. homokzsák ), így az esetleg ostorcsapás módjára elszabaduló szakadt kötél nem csapódik messzire, kevesebb kárt okozva bennünk, társunkban vagy a technikában.

Legyünk figyelemmel a csörlőre, ne használjuk nagy terhelésen fölöslegesen hosszú ideig. Ügyeljünk rá, hogy azonos elektromos teljesítmény mellett a csökkenő tápfeszültség növekvő áramerősséget eredményez, és ez fokozott melegedéssel jár. Szükség esetén ráöntött, ráfolyatott vízzel is hűthetjük a csörlő motorját.

Ha túl nagy terheléssel dolgozunk, ne erőltessük a motort, inkább használjunk fordító csigát de végső esetben egy-két sekli is megteszi. Ezek méretezése mindig legyen összhangban a csörlő teljesítményével.

Mindig szemből csörlőzzünk, ha ez nem lehetséges, használhatunk segéd kötelet egy csigával, ezzel kikötve fordítva el a húzás irányát.

 

Bármilyen segédeszközt használunk, mindig az adott célnek megfelelően kialakított és méretezett kiegészítőt válasszunk.

;