Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Látogató számláló

2
0
6
1
0
3
1
Szerszámblog avagy gondolatok a szerszámokról
2014.08.01 19:21

Homokszórás, felni tisztítás

Gyakori kérdés, hogy felnik, keréktárcsák tisztítása homokszórásos eljárással, házilag hogyan végezhető. Ezt szeretném röviden megválaszolni.

A homokszórás, szemcsefúvatás alapvető eszköz feltételei :
- Préslég előállító eszköz azaz valamilyen kompresszor 
- Szemcse szóró szerszám, berendezés
- Szóróanyag ( abrazív anyag )
- Levegő tömlő
- Megfelelő hely

Előre bocsátom, hogy jelen esetben nem foglalkozunk olyan speciális esetekkel, mint tükörpolír alu felni vagy hasonlók. Most csak azzal foglalkozunk, hogy felni ( alu vagy vas ) fémtisztára, és festést, vagy szintert neki.
Nézzük akkor sorban.

Kompresszor.
Még a legalapvetőbb, legkisebb munkához is általában kell egy 400-410 l/perc beszívott mennyiségű légsűrítő, ennek leadott teljesítménye kb 300-350 l/perc.
Ennél kisebb kompresszorral ( de akár még ekkorával is ) időnként meg kell állni a munkával, meg kell várni míg a rendszert levegővel feltölti, tehát csak szakaszos munkára használható.
Kiemelem, hogy ez a kompresszor méret is csak a kisebb szóró szerszámokat szolgálja ki, ipari méretekben ne gondolkozzunk.

Szemcse szóró eszköz.
Első sorban 2 ilyen szóró "pisztolyt" tudunk kínálni.
Az egyik a Black and decker kézi, tartályos homokszóró pisztoly, ez egy kompett szerkezet, semmi más nem kell hozzá.
A másik egy egyszerű pisztoly ( egy komolyabb homokszóró szekrény tartalék szerszáma ), ehhez kreálni kell egy tartályt, vagy felszívó csövet amivel a szóróanyagot bejuttatjuk a pisztolyba. Viszont sokkal olcsóbb, a cikk írásakor nincs 4000 Ft bruttó

Szóró anyag.
Ilyen háztáji munkákhoz a legegyszerűbb anyag a kvarc kavics, abból is a 0,3-0,8 vagy 0,4-1 mm-es frakciók környéke.
Vannak jobb drágább anyagok is, de alap esetben nem kell más.

Levegő tömlő.
Minimum 10 mm-es belső átmérőjű flexibilis tömlő. Hossza mindegy, kérdés hol, hogyan használjuk, ahhoz méretezzük a tömlő hosszát.
Webshopunkban spirál tömlők szerelt kivitelben, és PVC tömlők méterre is kaphatók, akár külön csatlakozókkal általunk szerelve.

Megfelelő hely.
A szemcse kifújása után visszaverődik a munkafelületről, pattog mindenfelé. Nagyon fontos, hogy a környéken ne legyen olyan termék ( üveg, fényezett alkatrész, egyéb ) amiben kért tehetünk a munka során.
Ha van helyünk a műhelyben, erősebb nylonnal ( pl. agro fólia ) készítsünk egy bungit, vagy akár a kert sarkában építsünk kisebb vagy nagyobb fólia sátrat. Ennek a vázát akár a legegyszerűbben tetőlécből is kialakíthatjuk.

Fontos !
Fokozottan ügyeljünk a személyi biztonságra és védelemre ! Szem és kéz védelem, zárt ruházat, megfelelő szellőztetés alapfeltétel.
Nem elég egy plexi arcvédő, zárt védelem kell a test minden pontján.

Remélem tudtam segíteni a témában, ha egyéb kérdés igény felmerül, kérem keressenek meg.

Tisztelettel az önök szolgálatában
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

;