Vásárló belépés

Látogató számláló

1
5
2
2
1
7
9

Partnereink

Naptár

2020. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

Szavazás

Hírek

2019.10.08 15:35
HHO carbon cleaner technológia. Valóban jó vagy mégsem?

A HHO azaz Carbon Cleaner technológa tényleg működik?

Nagy keletje van a motorok belső tér tisztításának, ezért újabb és újabb megoldások tűnnek fel a piacon, mindenféle csodákat ígérve a vásárlónak, autó tulajdonosnak.

Sok fórumon felötlik a kérdés :

A Carbon Cleaner technológa valóban jó vagy csak parasztvakítás?

Az alap probléma.
1. Minél öregebb egy motor ( technikailag és futás teljesítményben is ) annál nagyobb a kopás lehetősége, annál több a motorolaj fogyasztása.
2. Minél újabb a jármű, annál komolyabb környezet védelmi előírásoknak kell megfelelnie, EGR és egyéb rendszerekkel szerelik fel őket.

De miért probléma ez?

1.
Bár nem feltétlenül törvényszerű de általában kijelenthető, hogy az öregebb autók több olajat fogyasztanak. Vannak persze kiugró kivételek, mint az Opel Ecotek sorozata, vagy a VW konszern PDTdi motorjai, amelyek a hatalmas olaj zabálási étvágyukról ( is ) híressé váltak.

Ha azt vesszük alapul, hogy a nagyobb futás teljesítmény nagyobb kopást eredményez akkor az öreg motorok valóban jobban ehetik az olajat. Ha pedig az újabb kor autóinak elcseszett tervezését vesszük akkor az újabbak is mérhetetlen mennyiségű olajat égetnek el.

Vannak persze mindig kivételek, hogy csak saját példánál maradjak.
Volt egy szeretett autóm, egy Mercedes 210 busz, ennek 2900 ccm szívó diesel motorja volt. Sosem tudtuk hány km van benne, használtan került hozzánk, de sok százerez km után sem evet olajcserétől olajcseréig soha egy deci olajat sem. Amikor eladtuk, tippünk szerint bőven 600.000 km fölött volt, de semmi baja nem volt a motornak. A titok a korrekt és folyamatos karbantartásban keresendő, ami egy motornál az olajcseréket és a szerviz betartását jelenti.

Ellenpélda az ügyfeleim PDTdi motorjai, melyek 30.000 km-es olajcserére vannak tervezve ( elvileg, illetve ezt adják meg kötelezőnek ) de ennyi idő alatt a teljes motorolaj mennyiséget elfüstölik, így akinek egy kis esze van, ezt lefelezi és 15.000 km-ként cserél olajat. A másik ellenpélda az Opel ecotek motorja, ami kezdettől fogva akár 6 dl/1000 km olajfogyasztásig megfelelőnek titulálja a motort.
De hasonló problémákkal küzdenek még a Ford, a BMW és sok más márka használói is.

Hozzá teszem a legtöbb eset egy-egy banális tervezési hiba miatt van, melyet a rutinos, a márkához értő autószerelők meg tudnak javítani, persze ennek ára van, nem is kicsi, hiszen az adott motorok teljes szétszerelésével jár.

Ez utóbbi dolgok azért is felháborítóak számomra, mert egy új motor hogy ehet kezdettől fogva ilyen sok olajat, terhelve ezzel egy részt a környezetünket, más részt fölösleges kiadással a tulajdonos pénztárcáját.

2.
EGR szelepek szerepe a motor belső koszolódásában.
Az EGR szelepnek több funkciója is van, a kipufogó gáz vezérelt és szabályzott szívó torokba való visszavezetésével hamarabb bemelegszik a motor, valamint a kipufogó gázban lévő alkotókkal jobb minőségű égést érnek el a hengerekben, ezzel a környezeti terhelést csökkentve. A dolog, bár sokan azt hiszik, nem új keletű, az első ilyen rendszerek már több mint 30 éve üzemeltek egyes autókban, jellemzően azokban, melyek svájci exportra készültek, mert ott már ekkor igen szigorúak voltak a környezet védelmi előírások.
A baj viszont az, hogy ha egy autó nem tökéletes, és a kipufogó gázban egy kis olaj ,vagy el nem égett üzemanyag, netán nagyobb mennyiségű korom van, akkor azok is visszajutnak a szívócsőbe, koszolva azt, végül pedig a visszajutó szennyezés hosszú távon egy lassú öngerjesztő folyamatot indít el a rendszerben. A korom visszajut a motorba, növeli a dugattyúgyűrűk kokszosodásának lehetőségét, ezzel még több olajat eszik a motor, még több korom kerül a kipufogóba, és még több szenny jut vissza.

Bármi is történik, a szívócsőbe visszajutó korom komoly problémákat okozhat, egy részt a fent említett öngerjesztő hatás miatt, más részt azért mert a szívócsőben lévő levegő terelő lamellák ( változó szívócső hosszúság ) is lekoszolódnak, megszorulnak, elvesztik működési értelmüket, és ezzel teljesítmény vesztés és nagyobb környezetterhelés alakul ki, a nem optimálisan hangolt vagy ezt elvesztő motor működése miatt.

Következő ilyen probléma, a szívótorok ( hengerfejben van) lekokszolódása, akár oly mértékben, hogy az eredeti keresztmetszetnek már csak egy töredéke áll rendelkezésre a bemenetben, mondanom sem kell, mekkora teljesítmény vesztéssel járhat ez.


A megoldás
A megoldás a motor belső tisztítása.
Hol kell tisztítani a motort?
Alapvetően a dugattyú gyűrűk mozgását kell felszabadítani a dugattyú hornyaiban, hogy a gyűrűk jól zárjanak. Ha ez nincs meg, megette a fene az egészet.
Másod sorban az olajteret kell tisztán tartani, a jó kenés fontosságát talán nem kell ecsetelnem.
Harmad részt viszont ez EGR szelepek elterjedésével a szívó csövet kell alaposan takarítani, és nem véletlen, hogy erre ma már külön iparág létesült.

A szívó cső olyan mértékben tud elkoszolódni ( koksz és olaj keverékével) hogy azt sok esetben csak leszereléssel lehet tisztítani, a teljes hengerfej szétszerelés mellőzésére lépett elő technológiának a dióhéj/maghéj szórás is, de ebben a cikkben most a szintén erre építő, és más lehetőséget kínáló megoldást a HHO Carbon Cleaner technológiát veszem górcső alá.

Néhány kép, melyek nem kiugró példák:

A tisztítási móddal kapcsolatos félelmeim.

Mi a problémám a HHO tisztítással?

Előbb nézzük mit ígér.
A HHO vagy Carbon Cleaner tisztítás azt igéri, hogy hidrogén gáz bevezetésével, majd annak a hengerben való elégetésével a kokszot, kormot, gyanta maradékokat letakarítja mindenhonnan, az égés után kitakarítja a kipufogó rendszert is, katalizátortól, részecskeszűrőstől.

A képek Carbon Cleaner gépeket mutatnak. Ezek biztosan nem két filléres játékok.

forrás alibaba


A reklámokban pl. olyan hangzatos szavakat használnak, mint pl dekarbonizálás, ami nekem a szilanizálást juttatja eszembe... mindkét szó művi, és totális hülyeség.

Az érdekesség az, hogy magáról a működési elvről semmit nem találtam egyik reklám szövegben, vagy oldalon sem, csak azt mondják hogy jó, illetve a különböző oldalak egymás szövegeit másolják, szinte teljesen azonos mondat összefűzésekkel, hangzatos idegen szavakkal, ígéretekkel.

Hol van az eb elhantolva?

Nagy problémája a dolognak, hogy le is írják, hogy a tisztítást a hengerben, és a kipufogóban végzi.
Ennél persze sokkal nagyobb baj az, hogy azt ígérik tisztítja az injektor csúcsokat is, ami persze technikai képtelenség, hiszen azok ( alacsony nyomás esetén ) a szívó csőben vannak, az alacsony és nagy nyomású rendszerek között pedig a leírások nem tesznek különbséget. Nagy nyomású rendszereknél is az injektor csúcsot képtelenség kívülről tisztítani, ezt csak belülről, az üzemanyag oldalról lehet takarítani, ez a technológia pedig erre biztosan nem képes.
Még nagyobb baj az, hogy benzin és diesel rendszerekhez is javasolják, de mivel a fő probléma ok általában a fentebb említett EGR rendszerek miatt a szívócsőben és szívótorokban lép fel, ez pedig a hengerek előtt van, itt a világon semmit nem fog tudni csinálni.

Na innen aztán erősen behúzás szaga van számomra az egésznek.

De hogy a gondolatmenetet folytassam, azt igérik, a részecske szűrő és katalizátor tisztítása is megtörténik.

De hogyan történhetne meg?

Maximum úgy, hogy az elégő hidrogénből víz keletkezik, és az kimossa azokat. Igen ám, de hogyan tudná ezt megtenni? A benzines motorok nem dolgoznak légfelesleggel mint a dieselek, sőt a minél modernebb egy diesel, az annál kisebb légfelesleggel működik, ergo nincs fölösleges oxigén a bejuttatott plusz éghető anyag ( hidrogén ) elégetésére, így viszont vagy a benzin egy része, vagy a hidrogén egy része nem fog elégni, az égés közel nem lesz tökéletesebb, sőt! A bejuttatott hidrogén miatt a lambda szonda oxigén hiányt érzékel és utasítást ad a computernek, hogy változtassa meg az üzemanyag befecskendezés mértékét, ezzel a rendes szabályzást is becsapjuk.

Úgyhogy itt valahol nagyon nagy zsákutca van a technológiában.

De menjünk végig a dolgon a levegő útján.

1.
A beszívott levegőhöz plusz hidrogént keverünk.
Hurrá! De minek ehhez egy spec gép, amikor meg tudjuk venni a hidrogént palackban is? Szerintem innen már a varázslat kezdődik, mellyel egyik oldalról a hidrogén generátort adják el, ami sima elektromos vízbontáson alapul, másik oldalról a technológiát az ügyfélnek eladva pénzt lehet keresni.

Az újabb reklám szövegek egyik fontos eleme, hogy kihangsúlyozzák, a használt gép nem gagyi, hanem nagyon nagy mennyiségű hidrogén előállítására képes, szemben a konkurencia kis gépeivel.
Nem álltam neki, de érdekes lenne kiszámolni, egy liter hidrogén otthoni előállítása milyen költséggel jár, és mennyiért lehet azt egy pl Linde gázcsere telepen megvásárolni.
Jelenleg egy 50 l-es 200 bar-os hidrogén palack ára 8920 Ft. Egy HHO generátor ára, biztos vagyok benne, hogy több százezer Ft, plusz annak üzemeltetése is pénzbe kerül.

2.
A levegő-plusz hidrogén keverék a szívócsőbe jut, ahol mint már tudjuk akár hatalmas mennyiségű olajos, kokszos lerakódás gyűlhet össze.
Itt mit csinál?
Na itt pont semmit, mert semmivel nem tud reakcióba lépni, így semmi hatása nem lesz a környezetére.
Ez az első nagy hiba, hiszen itt nagyon fontos lenne a komoly tisztítás.

3.
A levegővel a hidrogén a szívó szelepek mellett bejut a hengerekbe, ahol elég. A hidrogén-oxid maga a víz, a hangzatos HHO normálisan leírva H2O ami a víz vegyjele, tehát a víz a hidrogén oxid ( pontosabban dihidrogén oxid ). Ebből az következik, hogy a kipufogó gázzal víz kerül a rendszerbe, ami az ígéretek szerint majd kimos mindent.
Kérdés: mi van a kipufogó rendszerben mint szennyeződés?
Válasz: szén ( korom, koksz ) és esetleg el nem égett olaj.
Kérdés: Ebből melyiket oldja a víz?
Válasz: semelyiket.
A szén alapvetően nem oldható, az olaj pedig csak megfelelő lúgos vagy oldószeres ( szintetikus vagy kőolaj származék ) anyagokkal oldható.
A szén még olyan anyagokkal sem oldható, mint pl a korom oldó szerek, mert bár így egyszerűbb a működését megérteni, mégsem a szenet hanem a mikro szén szemcsék közötti kötést adó olajos, gyantás anyagot oldja fel, és ezzel a szén lerakodás mintegy szétesve apró elemeire, lemosható, eltávolítható.
Ha azonban feltesszük, hogy a hidrogén tökéletlen elégetése során mégis leválaszt korom részecskéket a hengerből ( ahol egyébként a kompresszió tér falán lehet ilyen ) azok biztosan sokkal nagyobb méretűek lesznek,mint a kipufogó gázban lévő korom szemcsék.
Ez a második hiba, mert ezek a nagyobb leváló darabok akár a szelep és szelepülék közé beszorulva komoly problémát okozhatnak, de valószínűleg jó részük nem jut át, fennakad a katalizátoron, a részecske szűrön meg pláne fennakadnak, eltömhetik, eltömik azokat.

4.
Igérik a lambda szonda és egyéb érzékelők tisztítását is.
Ezekre ugyanaz a válaszom mint előbb. Gyakorlatilag koszos víz jut hozzájuk, mitől tisztulnának meg?

Igérik az injektor és befecskendező csúcsok tisztítását is.
Idézet egy tájékoztatóból:

 A BENZINES autóknál fontos az injektor tisztítása ugyanis a befecskendező szelepekben lerakódások normál üzemelés során is keletkeznek. A benzinekben található adalékanyagok egy része, a hő és nyomás hatására kiválik, gyantaszerű lerakódást képezve. Ez a jelenség az eltelt évek, és a megtett kilométerek számával fokozódik. A lerakódások eltömítik az injektorok furatait, és csökkentik azok belsejében az áramlási keresztmetszeteket. A DÍZEL-Fúvókák is gyakran eltömődnek, a motor elkezd szenvedni a következő problémákkal találjuk szembe magunkat: ingadozó alapjárat, szakaszosan gyorsul, nehezen induló motor, több füst távozik, kevesebb teljesítmény és nyomaték, és fokozott üzemanyag-fogyasztás. 


A dolog már ott bedől, hogy semmilyen, nem az üzemanyaggal érkező anyag nem képes bejutni az injektor fúvókákba, sem annak furataiba, sem belső részébe, így ez az állítás szerintem egyszerűen hazugság, hogy ezeken az alkatrészeken belül bármit is tudna csinálni a hidrogén vagy a víz!!

Egyébként a szövegben lévő állítások szinte mindegyikét külön is lehetne cáfolni szakmailag, de ezt most nem sorolnám fel, talán majd máskor.

Élek a gyanúperrel, hogy a technológia adott esetben végzetes károkat is tud okozni egy motorban.

És itt vége is a dolognak, mert ha ezeket az alkatrészeket, melyeket felsorolnak, a technológia nem képes megtisztítani, akkor az egész teljesen fölöslegessé válik, sőt még akár ige káros is lehet.

Kérdéseimet több alkalommal is szerettem volna írásban (!) feltenni a vállalkozó cégeknek, de erre egy alkalommal sem jött elfogadó válasz, telefonba ugyanis a szokott rablómesét mondja mindenki, és a szó ugye mint tudjuk elszáll.

Felhívás.
Ha van olyan vállalkozó vagy cég aki kiáll egy megmérettetésre, szívesen veszem, akár a saját autómat is beletolva, hogy bizonyítsa a technológia hatásosságát.
Viszont!
Ennek van rizikója is, ha ugyanis a technológia nem működik, a teljes teszt költségét, illetve ha igazak amiket fentebb leírtam, akkor a saját autómban keletkezett bármilyen kár javítását, illetve a hatástalanság esetén az utólagos korrekt tisztítás/javítás költségeit is ez ellenfélnek kell vállalnia. Ezeket a feltételeket természetesen korrekt szerződésben is lefektetjük, jogászokat és gépész igazságügyi szakértőket is bevonva.

Ha a teszt valóban és igazolhatóan bizonyítja a technológia hatásosságát akkor vállalom, hogy annak legnagyobb szószólója leszek, minden lehetséges eszközömmel reklámozni és hirdetni fogom, és ez a szolgáltatónak csak egy kis munkájába került, reklámnak nagyon nem rossz!

ui. Mivel ezen cikk témája már több baráti, szakmai beszélgetésben előkerült, azt tervezem, hogy néhány, a netről bemásolt reklám szöveg, vagy HHO carbon cleaner közzétett működési leírását veszem górcső alá, szigorúan műszaki, szakmai,  fizikai, technikai oldalról.

Tisztelettel
Bálint Balázs
gépjármű technikus-autószerelő-szerszámspecialista
www.muhelynet.hu
;