Vásárló belépés

Partnereink

Naptár

2021. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Látogató számláló

1
7
4
6
5
8
8

Hírek

2012.01.28 13:20
Csápos emelőket így vegyen !

Tisztelt Vásárlóink, Olvasóink !

Egyre többször kapok az alábbi szövegezéssel ajánlat kérést:

Csápos emelőt keresek, használtat olcsón

Nézzük meg egy kicsit pontosabban!
Több olyan ügyfelem is van akik kerestek, vettek ilyen gépeket, tehát tapasztalatból írok.

Van egy angol mondás :

Nem vagyunk olyan gadagok, hogy olcsón vásároljunk.


De mit is jelent az olcsó ?
Alacsony ár, kis fenntartási költség, gyors megtérülés, sokoldalú használhatóság ?
Tulajdonképpen mindez együtt és külön külön is lehet az olcsó maghatározása.

Nézzük konkrétabban.
Olcsó csápos emelő használtan. Mit keresünk így?
Jó esetben egy olyan vállalkozás adja el az emelőjét aki befejezte a munkát, feleslegessé vált az eszköz mert újabbat, nagyobbat, mást vásárolt
Rosszabb esetben a sufniban porosodó ezer éves leharcolt és hiányos darabról van szó.

Mit kapunk 100-200 ezer Ft-os áron ?
Kapunk egy olyan emelőt ( régi soproni, esetleg német vagy olasz ) ami esetleg hagyományos, mechanikus, motoros, ékszílyas hajtással, lánc vagy királytengelyes átvitelle, menetes orsós emeléssel rendelkezik.


Nézzük a hibákat, és a fontosabb tényezőket :
-Hiányos feészereltség .

Hiányzik a motor, ékszíly, ékszílytárcsa, alapcsavarok, csápkarok, toldatok, emelő tányérok, elektromos rendszer, végállás kapcsolók, vezérlés.
-Kopott.

Kopott menetes perselyek, csapágyak, csápkar rögzítés, orsók, motor kommutátorok, nyúlt lánc.
-Leharcolt.

Nem tdujuk mikor hányszor és mekkora terhet emeltek, mi az előélete, mikor mit javítottak rajta, mennyire tartották be a karbantartási utasításokat. Tapasztalatom szerint altalában semennyire...

Mit kockáztat ilyen emelő vásárlásával :
Alap esetben valóban nagyon jó áron juthat hozzá, csakúgy mint a nyugdíjas német orvos házaspár mindig fűtött garázsban álló harmadiknak tartott autójához. Csak éppen utólag általában kiderül, hogy ebből egy szó sem igaz.

Számlát a legritkább esetben kapunk róla, elszámolni, a vállalkozásba bevinni nem tudjuk, jó, ha adásvételivel tudjuk majd igazolni az eredetét.

Az emelő, az emelés veszélyes üzem !

Használt emelő telepítésekor ritkán vizsgálja meg szakember a szerkezetet kopás, elhasználódás tekintetében, az alap beton teherbírásáról, minőségéről nem is beszélve. Kisebb repedések, elhajlások, fáradások a szerkezeten nem derülnek ki.
Soha nem tudjuk meg mikor erőltették túl az emelőt, mikor volt, hogy egy kar az autó alatt maradt és úgy akartak lehajtani róla, netán leejtettek róla autót, mennyire szakszerűen hasznűlták, építették be, vagy bontották le.

Az emelőnek mint minden emelőgépnek ( darunak, targoncának, de szigorúan véve akár a krokodil is ide tartozik ) rendelkeznie kell emelőgép naplóval. nem láttam még ilyen árkategóriájú emelőt aminek lenne, pedig nem csak azért fontos ez, mert büntetés jár a hiányáért, hanem mert ez a gép legfontosabb dokumentációja.
Ebben a napi ellenőrzés és karbantartás mellett a rendszeres javítás, karbantarás ugyanúgy benne kell hogy legyen, mint az időszakos terhelés próba, vagy szemle.

Ha ilyen emelőt vásárol, kiszámolta mennyi költség rakódik rá ?
Az ajánlatkérésekben gyakori kitétel, hogy nem kelljen költeni rá azonnal. Na ezt aztán végképp felejtsük el !

Azonnal rá kell költeni a beszerelést ( igazt ezt új gépre is, csak sokszor nem számolnak vele ) ami nem elhanyagolható ( általában 80-100 ezer Ft-os tétel ), de sokan azt mndják, majd Én megcsinálom, vagy éppen a haver majd megoldja.
Fontos tudnivaló, hogy a gép beüzemelésének ( akár új, akár használt ) feltétele a szakszerű beszerelés, és annak a megfelelő végzettségű, és engedélyekkel rendelkező szakember által való leigazolása.
Ezzel nagyon sok problémától szabadíthatjuk meg magunkat, ha esetleg a későbbiekben brámi hiba, gond adódik. Az igazolás hiánya egyébként új emelőknél a garancia elvesztését is okozhatja.
Általában kell költeni az emelőorsó menetes perselyek cseréjére, a drótkötelekre, királytengelyes kivitelnél a fogaskerekekre, a tengelyek csapágyaira.


Sokan nem vesznek tudomást a biztosnági berendezések meglétéről sem.
Alap felszereltség a zuhanásgátló biztosítás. Ez lehet manuális, elektromos, vagy automatikus. Régi emelőkben sok esetben nincs, hiszen az orsó önzáró, a karbantartást pedig alapból feltételezi a gyártó.
Ennek folyománya az esetek jó részben az átszakadó menetes persely, ami egyébként néhány tízezer ft-os öltség, műr ha valaki költ ennyit rá, vagy éppen eszébe jut megnézni időnként.

Tudni kell, hogy az irányadó uniós szabályok szerint minimum 2 egymástól függetlenül is működő rendszer kell legyen a gépben.

Ez legtöbbször egy mechanikus biztosatás ( nevezzük egyszerüen kampónak ) ami az oszlopba beakadva fixen tartja a csápkarok kocsiját, és egy külön beépített zuhanásgátló ami a túl gyors eresztésnél bekapcsol és meggátolja a teher zuhanását. Hidraulikus emelőknél egy szelep rendszer, mechanikusaknál pedig hasonló akasztós egység mint az előbb említett.

Nem sorolom tovább, veszélyes dolog ilyen emelőt venni.
Még egyszer hangsúlyozom, nem mindegyik használt gép ilyen, hisz vannak újszerű vagy épen felujított gépek is. Fontos viszont, ha 1-2 éves újszerű gépet veszünk, tisztázni miért is adják el.
Ha a cég kényszerből adja el, mert megszűnik, eseteg kisebb helyre költözik, vagy nagyobbra cseréli, hihető, hogy jó. Több alkalommal viszont olyankor adják el ha elegük van a folyamatos javítgatásokból, a megbízhatatlan működésű szerkezetből.

Milyen előnyökkel jár egy új gép ?

Talán fölösleges leírnom, mégis tudatosítani kell.
Az új gép mindig garanciális szerkezet. A garanciát a forgalmazó, vagy az importőr adja, esetleg a gyártó. Mindegy hogy ki, de van mögötte valaki.
Az új gép biztosan tudja azokat a kritériumokat amiket oda írnak, terhelhetőségben, biztosnágban.
Biztosan nem volt túlterhelve, dobálva.
Nem utolsó soban biztosan rendelkezik azokkal a több szintű biztonsági berendezésekkel amikkel el kell hogy látva legyen, biztosítás leesés ellen, zuhanásgátló rendszer stb.
Biztosan nem kell legalább egy de inkább két évig a karbantartásra, javításra költeni.

Az új gép mindig számlával igazolt eredetű, a vállalkozásban elszámolható, költségcsökkentő tétel. Minden esetben kezelési, telepítés utasítással, technikai leírással, a megfelelő hazai és/vagy nemzetközi tanúsitványokkal, magyar nyelvű gépkönyvvel kerül átadásra.

 

Fontos kiemelnem, hogy CE tanúsítványt forgalmazó nem állíthat ki !

Azt mindig a gyártó kéri meg a megfelelő hatóságtól, és Ő továbbítja felhasználásra a forgalmazónak. A CE tanúsítványon a gyártó igazolja a megfelelő kialakítást, működést és felszereltséget, a gyártási technológiák betartását, illetve hivatkozik a megfelelő jogszabályokra, azoknak való megfelelésre.

Az sem mindegy, hogy szép, korrekt kiállítású darabok, nem kpott, többször átfestett példány, ami a műhely becsületére válik és nem ellenkezőleg.

Szóval azt mondom, csak óvatosan a használt gépekkel!

Nem mondom, hogy ne vegyék meg, de mindenképpen körültekintően, esetleg hozzá értő szakember bevonásával, segítségével nézzék meg, vagy éppen vásárolják meg a meghírdetett, ajánlott gépeket.


Köszönöm, hogy eszmefuttatásomat elolvasták, további eredményes és főképp baleset mentes munkát kívánva maradok tisztelettel továbbra is az Önök szolgálatában:

Bálint Balázs
BÉK Kft-Műhelynet

;